Fijnstof, een niet te onderschatten soms onzichtbaar gevaar waar steeds meer facilitair dienstverleners mee te maken krijgen. Handyman-medewerkers voeren regelmatig (relatief kleine) klussen uit waar stof vrij komt. Als werkgever moet je hierbij scherp zijn op de geldende wet- en regelgeving, waaronder die van de stofafzuiging. De juiste stofzuiger voor de juiste klus is daarbij verplicht. Professionele stofzuigers zijn daarom ingedeeld in een stofklasse.
Voor alle dagelijkse schoonmaakwerkzaamheden zijn stofzuigers met stofklasse L geschikt. Deze stofklasse is geschikt bij werkzaamheden waarvoor een laag risico geldt. Denk hierbij aan dagelijks gebruik, zoals het afzuigen van huisstof, gemengd stof en gips. Voor alle werkzaamheden die te kwalificeren zijn als bouwwerkzaamheden is al een M-klasse stofzuiger benodigd. “Toch zien wij nog te vaak dat hier niet voldoende op wordt gelet, terwijl de werkgever aansprakelijk kan worden gesteld en bij controle hoge boetes kan verwachten”, aldus Sales Manager bij Numatic International B.V. Wim Holleman.
Stofklasse M al snel noodzaak
Er is steeds meer bekend over de risico’s van fijnstof. Dit stof is onzichtbaar en dringt diep door in de longen, waar het een verhoogde kans op kanker geeft. Volgens Holleman is het mede dankzij de uitkomsten van wetenschappelijk onderzoek en de media-aandacht dat wet- en regelgeving omtrent stofafzuiging is aangepast. “Door de jaren weten we dat niet alleen asbest als fijnstof slecht is, maar dat betonstoffen, houtstoffen, kwartsstoffen en uitlaatfijnstoffen ook schadelijk zijn. Werkgevers zijn verantwoordelijk voor een veilige werkplek en moeten daarom ook de juiste apparatuur ter beschikking stellen. Stofzuigers moeten al snel de beschikking hebben over stofklasse M.”
Alle stofzuigers van Numatic zijn qua filtratie gelijk van stofklasse L. Maar ook voor de andere klassen heeft Numatic een assortiment, zoals de TradeLine-serie. “Stofzuigers uit dit assortiment zijn ontwikkeld voor de professionele werkman die allerhande werkzaamheden uitvoert die kleine hoeveelheden fijnstof produceert. Dus bij uitstek geschikt voor de handyman.” Holleman omschrijft deze stofzuigers dan ook als een middenklasser die uitstekend voldoet aan alle normeringen.
Asbest? Dan de zwaarste categorie
Stofzuigers die gelabeld zijn met klasse H maken ook deel uit van het Numatic-assortiment, maar deze zijn niet zomaar verkrijgbaar. Deze worden alleen verkocht aan specialistische organisaties actief in de asbestbranche. “Deze zijn puur ontwikkeld voor kwartsstoffen en asbeststoffen. Deze worden alleen in containment gebruikt, gereinigd en geserviced. Dat is alleen weggelegd voor specialisten”, aldus Holleman die nog maar eens benadrukt dat Numatic alleen de verkoop doet en de handen er voorts vanaf haalt. “Het is een extreem strenge markt waar grote hoeveelheden fijnstof vrijkomen. Daar wil je niet onverantwoord mee omgaan.”
Pictogram voor verplichting stofzuiger
Dat het gevaar van fijnstof niet onder stoelen of banken wordt geschoven, blijkt uit de aandacht die er o.a. door TNO aan wordt gegeven. Middels een speciale website stofvrijwerken.tno.nl wordt gewezen op de noodzaak van een deugdelijke stofafzuiging. Voor bouwplaatsen is zelfs een pictogram ontwikkeld om blootstelling aan kankerverwekkende stoffen op de werkplek te minimaliseren. Middels dit pictogram is het gebruik van stofzuigers verplicht op de werkplek in de bouw. Deze staat op gelijke voet met de verplichtingen voor gehoorbescherming, het gebruik van helmen, veiligheidsschoenen en dergelijke.
Ook heeft de onderzoeksinstantie de TNO Prestatietoets ontwikkeld waarmee verschillende complete systemen, bestaande uit gereedschap, afzuigmodule, slang en stofzuiger, met elkaar worden vergeleken. Het label dat vervolgens wordt gegeven toont aan hoeveel uur per achturige werkdag mag worden gewerkt zonder dat de blootstelling aan een schadelijke stof, gemeten in de ademzone van de werknemer, wordt overschreden.
Zo is op deze pagina te raadplegen dat de Numatic Stofzuiger NED-900A in combinatie met een 125 mm haakse slijper en Dusttool afzuigkap verantwoord vijf uur per dag te gebruiken is in kalkzandsteen en acht uur in beton of baksteen. Alle geteste stofzuigers volgens de TNO Prestatietoets zijn op de overzichtspagina te raadplegen.
Twijfel? Stofklasse M!
Holleman drukt ondernemers op het hart de geldende wet- en regelgeving te volgen en bij twijfel altijd voor de middenklasse, stofklasse M te kiezen. “Alleen op deze manier kunnen medewerkers niet onnodig worden blootgesteld aan schadelijke stoffen. Ook voor de kleine klussen die maar kort duren, is het gebruik van de juiste stofzuiger aan te bevelen. Zo voorkom je boetes en, nog veel belangrijker, kunnen werknemers ten alle tijden veilig werken.”
Wilt u meer weten over stofafzuiging of het Numatic TradeLine assortiment? Vul onderstaand formulier in en wij brengen u in contact met een specialist van Numatic International B.V.