Op de Interclean 2018 introduceerde Diversey de Moonbeam 3, een hulpmiddel voor desinfectie dat gebruik maakt van UVC-straling om micro-organismen te doden. Inmiddels is er een keur van vergelijkbare apparaten op de markt. Dus is het tijd om verder in het onderwerp te duiken, de stand van zaken te inventariseren en antwoord te krijgen op belangrijke vragen zoals ‘werkt UVC-desinfectie altijd en overal’ en zo ja, ‘wat zijn de kritische factoren daarbij’? In het kader geven wij weer dat het ene UV, het andere niet is. In het artikel leest u dat er ook verschillen zijn tussen UVC.
Door Leon van den Berg, redactielid Clean Totaal
In de schoonmaak is UVC bruikbaar in oppervlaktebehandelingen in laboratoria, ziekenhuizen, horeca en (food)industrie. Denk bij die laatste sector bijvoorbeeld aan het doden van micro-organismen in producten op een lopende band en ook de lopende band zelf. Besmetting via contact met oppervlakken is één van de meest voorkomende oorzaken van de besmetting van levensmiddelen met bacteriën en schimmels. Vaak zijn transportbanden voor verschillende soorten vers voedsel (vlees, kaas, enz.) hiervoor verantwoordelijk. Zij zijn belangrijke plaatsen waar kruisbesmetting kan plaatsvinden. Desinfectie met UVC heeft als voordeel dat deze tijdens de productie kan plaatsvinden en er dus geen stilstandsverlies is. Ook wordt de houdbaarheid van voedsel verlengd.
UVC-desinfectie is alleen geschikt voor gladde oppervlakken. Dat klopt, voor toepassing in de schoonmaak, maar het is daarnaast ook zeer goed toepasbaar om vloeistoffen te desinfecteren. Waterleidingbedrijven gebruiken al sinds 2004 ultraviolet licht om drinkwater te zuiveren. Het licht breekt, in combinatie met peroxide, organische afvalstoffen af en maakt organische microverontreinigingen onschadelijk. Hierbij blijven geen schadelijke reststoffen achter in het water. Dezelfde techniek wordt ook wel in zwembaden toegepast. UVC wordt ook industrieel gebruikt om lijmen en lakken versneld te laten drogen. Bij de tandarts werd het vroeger gebruikt om kunststofvullingen uit te harden. Dat schadelijke licht wordt echter sinds de jaren tachtig niet meer gebruikt. De nu gebruikte polymerisatielamp levert gewoon licht, maar dan blauw en koud. De patiënt loopt in principe geen gevaar, maar uit de kop komt een intense lichtbundel die de ogen kan beschadigen. Daarom beschermt de tandarts zichzelf met een geelfilter om doorheen te kijken.
SRI vervangt WIP
Hoe zit het nu met de daadwerkelijke toepassing van UVC in de gezondheidszorg? Dat blijkt nog een lastige zaak. De WIP-richtlijnen (Werkgroep Infectiepreventie) op het gebied van desinfectie stammen uit 2009 en zijn sindsdien niet meer geüpdatet, niet in de laatste plaats omdat deze werkgroep in 2017 is opgeheven vanwege gebrek aan geld en draagvlak. Er is inmiddels (na twee jaar!) een opvolger: de SRI (Samenwerkingsverband Richtlijnen Infectiepreventie). Deze zou de hele zorg omvatten en op 1 januari 2018 worden ingesteld, maar die datum is dus niet gehaald. Inmiddels is de SRI goedgekeurd door de minister en er is budget vastgesteld. Per 1 januari is men bezig een organisatiestructuur op te stellen. In de komende maanden zal de SRI naar verwachting de belangrijkste richtlijnen onder handen nemen.
Daarnaast bestaat het Landelijk Centrum voor Hygiëne en Veiligheid (LCHV) die vijf hygiëneadviezen gemaakt heeft om de (thuis)zorgmedewerker te ondersteunen in de juiste hygiënische werkwijze. Deze richtlijnen worden getoetst en gehandhaafd door de IGZ. Desinfectie staat daar ook in, maar dit betreft niet meer dan een beschrijving van uitgangspunten en werkwijzen. Deze sluiten aan op wat de praktijk is in de schoonmaak.
Karina Nolte, Deskundige infectiepreventie en eigenaar van Tensen & Nolte Infectiepreventie, is positief over de rol van UVC. Zij verwacht dat UVC als desinfectietechniek in de nieuwe richtlijnen een plaats zal krijgen en dat daarbij een voorkeur voor een bepaalde uitvoering wordt aangegeven. ”Ja, dit gaat zeker gebeuren. Internationaal wordt er gewoon al gewerkt met UVC. Ook in andere Europese landen. Er is heel veel literatuur beschikbaar over de werkzaamheid van UVC. Per ziekenhuis zal er besloten gaan worden dit wel of niet toe te passen. Er zijn eigenlijk heel veel voordelen: snel, niet chemisch, gemakkelijk uit te voeren. Bovendien heb je de besmette kamer binnen een uur weer beschikbaar. Dat is met alternatieven (zoals vernevelen van waterstofperoxide) niet het geval. Dan is een patiëntenkamer in het gunstigste geval zeker acht uur niet beschikbaar. De techniek is ook zeer betaalbaar. Je hebt al een robot vanaf €40.000,-. Een misvatting is dat zo’n UVC robot alleen is om in te zetten bij een uitbraak! Desinfectie is juist een noodzakelijkheid na het bezoek van een besmettelijke patiënt aan een SEH of een opname. Dan is het een uitgelezen moment om de robot in te zetten voor einddesinfectie. Kortom, deze methodiek kan gewoon worden toegepast, alleen er is nog niet veel ervaring mee in Nederland. Veel professionals hangen vreemd genoeg toch nog aan de oude WIP richtlijnen. Voor verpleeghuizen is UVC niet gemakkelijk beschikbaar, maar ziekenhuizen kunnen de robot aanschaffen. Het zou mooi zijn als er een soort leaseconstructie mogelijk is. Ik heb samengewerkt met een van de leveranciers en vooruitlopend op nieuwe regelgeving heeft het ziekenhuis een UVC-robot aangeschaft.”
VHIG
De VHIG is een beroepsvereniging voor deskundigen infectiepreventie binnen deze sector. Op de website is er naast informatie over de Vereniging, het beroep deskundige infectiepreventie, actuele informatie, waaronder vacatures scholing en ook een verwijzing naar informatiebronnen over infectiepreventie. Men doet zelf geen uitspraken over toe te passen technieken. Het secretariaat verwijst door naar collega-leden, maar kan wonderlijk genoeg niet zeggen welk lid zich met UVC-toepassing bezighoudt. Jammer, want je zou van een vereniging een zekere mate van onafhankelijkheid verwachten en doorverwijzen naar commerciële partners is dan niet zo’n goed idee. Een belrondje levert een divers beeld op.
Sinds 1993 adviseert en begeleidt Hygiëne Consult Nederland organisaties, ondernemingen en instellingen op het gebied van hygiëne, infectiepreventie en HACCP. Christa Taal: “Ik heb met de toepassing van UVC als desinfectie in de gezondheidszorg geen ervaring. Het zou wel een methodiek kunnen zijn, maar ik weet geen voorbeelden waar het wordt toegepast. Het wordt wel gebruikt in de legionellabestrijding bij waterleidingen.”
Herma Blaauwgeers van Blaauwgeers Infectiepreventie Consult & Advies is sinds 1998 werkzaam als Deskundige Infectiepreventie. “Hygiëne en infectiepreventie staat volop in de belangstelling. De vraagstukken kunnen complex zijn. Antibiotica resistentie neemt toe en er steken steeds nieuwe infectieziekten de kop op. Toch ken ik geen voorbeelden in Nederland waarbij UVC-desinfectie voor ruimten wordt toegepast, wel in de sfeer van waterbehandeling. Het is in de Scandinavische landen zeker in opmars. Ik denk dat het op dit vlak zo zal gaan als met veel nieuwe technieken. Er is op zich wel belangstelling, maar er hangt een nogal forse prijskaart aan. Daarom zijn instellingen wat huiverig om erin te investeren. Ik denk wel dat er mogelijkheden zijn voor de toekomst.”
Ook Bert van Eck is Deskundige Infectiepreventie. “Ik ken wel toepassingen maar niet voor ruimtedesinfectie zoals hier bedoeld wordt. In ons Zuyderland ziekenhuis locatie Sittard – Heerlen wordt UVC-desinfectie gebruikt in het microbiologisch laboratorium om besmetting van monsters bij het openen in een flowkast te voorkomen. Het wordt ook in het apothekerslaboratorium gebruikt wanneer medicijnen in een steriele omgeving worden bereid. Ik weet dat deze techniek ook in cleanrooms wordt toegepast. Daarnaast hebben wij twee viral busters staan. Door deze units wordt lucht geblazen die met UV belicht wordt om te voorkomen dat er besmetting via de lucht plaatsvindt (een voorbeeld van zo’n apparaat is de Germbuster 5000 die een ruimte van 2000 kuub negen maal per uur reinigt). UVC als desinfectie van patiëntenkamers of OK’s passen wij niet toe.”
UVC prooi commercie?
Inmiddels hebben talloze bedrijven zich op UVC gestort. De toepassingen lopen van blacklight lantaarns om vervuiling van oppervlakken zichtbaar te maken, tot desinfectierobots. Opvallend daarbij is een groot aantal handmatige lichten voor gelddetectie, het spotten van vervuilingen, maar ook UV-lampen om ruimten te desinfecteren. Die laatsten worden voor een paar tientjes aangeboden, dus dat lijkt gezien de gevaren bij onoordeelkundig gebruik een afrader. In ons land lijkt gezien de bovenstaande reacties niet al te veel belangstelling voor UVC-desinfectie van ruimten. Misschien toch wel enigszins vreemd, gezien de ontegenzeggelijke voordelen in effectiviteit en in kosten van de schoonmaak.
Een paar jaar geleden zag het er eigenlijk wel veelbelovend uit. Zo beschreven wij al in 2018 een van de koplopers van Diversey in Clean Totaal. Met zijn drie verstelbare armen kan de Moonbeam 3 nauwkeurig de hoeveelheid UVC bepalen. MoonBeam geeft een sterk UVC-licht en voorziet daarmee binnen drie minuten in een snelle, onmiddellijk inzetbare brede gebiedsdesinfectie van high-touch oppervlakken. Toepassingen zijn patiëntenkamers, operatiekamers en badkamers, maar ook apparatuur voor patiëntenzorg, armaturen, toetsenborden, monitoren en werkstations op wielen (WOW’s). Het apparaat is een gamechanger voor gerichte desinfectie. Deze krachtige oplossing desinfecteert niet alleen snel, maar ook betrouwbaar en verantwoord. MoonBeam 3 voegt extra zekerheid toe bij handmatige schoonmaak en desinfectieproces. Daarmee nemen risico’s voor patiënten en medewerkers zienderogen af. Het apparaat is gebruiksvriendelijk en periodiek onderhoud is beperkt tot het vervangen van de lampen waarvoor geen gereedschap nodig is.
Het apparaat was destijds betaalbaarder dan bestaande oplossingen. Wij stelden wel wat vragen over de veiligheid bij gebruik van deze UVC straler. Die blijkt ruim voldoende afgedekt door het gebruik van bewegingssensoren die registreren of er mensen in de nabijheid zijn. De gele bedieningsunit in dezelfde ruimte gebruiken als het armatuur is praktisch onmogelijk. Ook schakelt het armatuur uit wanneer de bedieningsunit wordt verplaatst of aangestoten. Daarnaast wordt de straling afdoende tegen gehouden door glas. Ondanks dat stelt Diversey dat training van medewerkers voor gebruik wel noodzakelijk is. De grote vraag is natuurlijk hoeveel Moonbeams er inmiddels aan het werk zijn in de Nederlandse gezondheidszorg. Daarop bleek geen antwoord te krijgen. Er volgde in anderhalve week geen enkele reactie, zowel niet via inspreken bij een functionaris, als niet door het benaderen van customer support of via het versturen van een app. Hierop werd wel gereageerd met de mededeling dat dit naar Marketing zou worden doorgezet. Daarna bleef het stil. Kennelijk is Diversey een erg groot bedrijf.
Roboticare
Roboticare ontwikkelt en levert zorgrobots en ondersteunende technologie voor de zorgsector. De nadruk ligt kennelijk op robots die het leven voor patiënten beter maakt, want de UVC desinfectierobot staat wat verscholen op de website. De mobiele robot is ontwikkeld in Denemarken door Blue Ocean Robotics in Odense. Hij is bedoeld voor desinfectie van operatiekamers, meerpersoonskamers, isolatie kamers en cleanroom omgevingen. Hij werkt autonoom. De robot herkent de te reinigen ruimte en past zijn programma (zoals route en werkingsduur) daar op aan. In de ruimte positioneert hij zichzelf zodanig dat het bacteriedodende UVC licht wordt geconcentreerd op ‘specifieke infectie hotspots zoals wasbakken, patiëntbedden, deurkrukken, infuuspalen en overig meubilair’. Deze zorgrobot is gebruiksvriendelijk en flexibel inzetbaar en er is vrijwel geen menselijke interactie nodig. Dit ontlast het ziekenhuis personeel. Dat roept de robot op via een app. Vervolgens komt deze naar de gewenste locatie (eventueel met gebruik van de lift). Een medewerker opent de toegangsdeur tot de ruimte en voert een veiligheidschecklist uit, onder andere om te voorkomen dat mens of dier aan het licht wordt blootgesteld en sluit de ruimte af. In gemiddeld tien minuten is een ruimte gedesinfecteerd. De medewerker krijgt een melding, opent de deur en de robot keert terug naar zijn station. Weinig mensenwerk dus en bovendien zijn chemische middelen onnodig.
Roboticare is salespartner van UVD Robots, maar de robot is ook verkrijgbaar onder de naam Blue Ocean Robotics. Dit is echter hetzelfde bedrijf. Erwin Vennik van Roboticare stelt het volgende: “Naar mijn idee heeft UVC desinfectie grote kansen, zeker ook in de zorgsector. Gemiddeld krijgt 5 tot 10% van de patiënten die in een ziekenhuis worden opgenomen een ziekenhuisinfectie (bron RIVM/ECDC 2013). In Nederland brengt dit een geschatte kostenpost met zich mee van € 280- € 400 miljoen per jaar. Per ziekenhuis betekent dat ruim € 2 miljoen tot € 3 miljoen. Uit Deens onderzoek blijkt dat ziekenhuizen jaarlijks al snel zo’n € 500.000,- kunnen besparen op de kosten van ziekenhuisinfecties (HAI) door gebruik van de UVC robot.”
Vennik vervolgt: “de inzet van de UVC robot kan volgens ons bijdragen aan de doelstelling om de kosten rondom HAI’s te verminderen en tegelijkertijd het gebruik van antibiotica in Nederland te reduceren. Daarmee wordt een belangrijke bijdrage geleverd in de strijd tegen antibioticaresistentie. UVC werkt ook tegen virussen en heeft geen resistentie tot gevolg. Het werkt ook niet met chemie, vloeistoffen of stoom, laat dus geen residu achter en is veilig voor oppervlakken en is een gevalideerd proces, dus medewerker onafhankelijk. De afgelopen jaren heeft door bezuinigingen in ziekenhuizen de introductie van innovaties helaas een achterstand opgelopen. Maar wij zien nu al weer dat er meer aandacht komt voor vernieuwingsprocessen en zeker ook voor robotgebruik.”
Xenex disinfection services
De Amerikaanse LightStrike Germ-Zapping Robot werkt ook met UVC, maar wekt deze op een andere manier op, namelijk door een pulserende xenonlamp in plaats van een (potentieel gevaarlijke) kwikgasontladingslamp. Hierdoor wordt licht met een 4.300 maal hogere intensiteit opgewekt. Dat vertaalt zich echter niet terug in snellere werking, want die is 5 – 20 minuten. Wonderlijk genoeg worden op de site beide tijden op één pagina genoemd.
Een belangrijk onderscheid is dat pulserend xenonlicht een germicide UVC produceert in alle golflengten van 200-315nm. Dit zijn dus alle voor micro-organismen dodelijke golflengten die het DNA en RNA van organismen deactiveren. Volgens de fabrikant is deze methodiek in de praktijk bewezen, terwijl met name opwekking met kwiklampen alleen effectief is in gecontroleerde omstandigheden. Bovendien produceren die maar UVC in één golflengte: 253.7nm, waardoor ze minder effectief zijn. De veiligheid van de Lightstrike wordt gegarandeerd door drie bewegingssensoren en een noodknop buiten de ruimte. Updates van de software gebeuren automatisch en na inzet wordt in de cloud een rapportage gegenereerd.
Overigens wordt kennelijk al snel iets robot genoemd, want behalve het automatisch reinigen met UVC moet de robot gewoon door medewerkers naar de locatie worden gereden en na een cyclus door hen worden verplaatst in de ruimte. Dat is overigens meestal het geval bij dit soort machines. Ook hier wonderlijk geen reactie op zowel een mail als het inspreken van een terugbelverzoek aan Eric Hesp, directeur van Rev Desinfectie Robots. Daarom op deze plek ook geen leveranciersvisie.
YOUVC Desinfectie
YOUVC is de leverancier van THOR UVC, een krachtig oppervlakte- en ruimte UVC Desinfectiesysteem dat onafhankelijk is gevalideerd. Door zijn hoge UVC-output is hij snel en effectief. Het systeem meet autonoom en accuraat bij elke sessie de geometrie van de te behandelen ruimte (grootte, vorm en aanwezige inventaris). Dat gebeurt met 360° ruimtescanning technologie. Nodig, want een ziekenhuis is een zeer dynamische omgeving en iedere kamer is op ieder moment van de dag anders. Via een gepatenteerd algoritme wordt de effectieve dodelijke dosis bepaald en de tijd die nodig is om de ruimte effectief te behandelen. Hierbij wordt rekening gehouden met de kwadratenwet. De meeste eenpersoonskamers nemen 20-40 minuten in beslag inclusief ruimte prepareren. De ruimte is na de behandeling meteen te gebruiken. Geen giswerk omdat de dosis berekend is op basis van de variabelen op het moment van behandelen. Met THOR UVC kun je gemakkelijk standaardiseren, valideren en protocolleren en wordt het proces beheersbaar gemaakt.
De robot maakt gebruik van een speciaal gevormde reflector met gepatenteerde coating achter de UV-lampen die 98% van de straling weerkaatst. Bijzonder is dat het systeem in hoogte kan uitschuiven tot 2,25 m. Het systeem begint 5 cm boven de vloer. Via meerdere plaatsingen resulteert dit in verdere schaduwreductie. Belangrijk blijft dat de ruimte en alles daarin goed klaargezet wordt. THOR UVC heeft zijn eigen router en is daarmee verbonden met de tablet. Via gebruikersvriendelijke software wordt het systeem begeleidt. Doordat alle stappen moeten worden geaccordeerd door de gebruiker is het systeem eenvoudig geborgd. Iedere gebruiker heeft zijn of haar eigen inlogcode. Na afloop worden omvattende rapportages gemaakt die automatisch naar de betrokkenen gemaild worden.
Het systeem is altijd gebruiksklaar omdat er geen opwarm- of laadtijd is. Door een ergonomische handgreep en het 6-wielontwerp is de unit gemakkelijk van kamer naar kamer te verhuizen. YOUVC Desinfectie levert UVC-oplossingen in de Benelux aan onder andere ziekenhuizen, privéklinieken en verpleeg/verzorgingshuizen. Fabrikant is Finsen Technologies, gespecialiseerd in het ontwikkelen en produceren van innovatieve producten en technologieën, gebruikmakend van high power UVC technologie. Finsen heeft distributiepartners en verkoopkanalen in Europa, Noord-Amerika, het Midden-Oosten en Australië.
Managing Director en mede-eigenaar Beerend Westerbeek: “Ziekenhuisinfecties blijven voorkomen ondanks alle genomen maatregelen. Door de vele medisch-technische vernieuwingen en behandelingen hebben wij steeds vaker te maken met patiënten met sterk verminderde afweer. Het financiële verlies die infecties met zich meebrengen, is groot. Gemiddeld wordt de opnameduur met vijf dagen per infectie verlengd en zijn er extra medische en maatschappelijke kosten. Dit nog los van eventuele onnodige overlijdens. Reiniging en desinfectie zijn een voortdurende bron van zorg voor de inspectie. Verantwoordelijkheden zijn niet goed belegd, de schoonmaak wordt niet goed uitgevoerd en er is onvoldoende controle op. In de praktijk blijkt dat slechts 40 tot 50% van de oppervlakken die moeten worden schoongemaakt, daadwerkelijk wordt gereinigd. De prestaties van schoonmaakprofessionals variëren enorm.
Handmatige reiniging en desinfectie van oppervlakken, zowel dagelijks als bij ontslag van patiënten, zijn essentiële elementen van infectiepreventieprogramma’s. Voortdurende inspanningen om de kwaliteit en consistentie van traditionele reinigings- en desinfecteerpraktijken te verbeteren zijn noodzakelijk om gewenste niveaus van oppervlakte-desinfectie te bereiken. Het gebruik van moderne technologieën is een goede aanvulling. Steeds vaker komt het gebruik van UVC om ruimtes en oppervlakken te desinfecteren in beeld. In de VS worden UVC-systemen in groten getale gebruikt. Er komen steeds meer data beschikbaar over de effectiviteit van deze oplossingen. UVC wordt in zijn huidige vorm zo’n zeven jaar toegepast en in de VS vooral preventief ingezet. Nederland is zover nog niet en denkt vooral reactief. In Europa neemt UVC-desinfectie een enorme vlucht. Wij leveren nu in 24 Europese landen en niet alleen aan de zorg. De Nederlandse desinfectienorm stamt uit 2009 en is sindsdien niet geactualiseerd. Deze WIP-richtlijnen zijn verouderd. Het feit dat UVC als desinfectiemethode niet beschreven staat, is geen reden om hiervan af te zien. Er is voldoende waardevolle wetenschappelijke literatuur beschikbaar die de effectiviteit van UVC voor ruimte en oppervlakte desinfectie onderstreept. Na enige vertraging lijkt het erop dat de SRI in januari van start gaat. De aanpak van de BRMO (Bijzonder resistente micro-organismen) zal waarschijnlijk als eerste opgepakt worden. Dat is goed nieuws. Wij zijn hoopvol dat ook UVC meegenomen gaat worden in deze richtlijn als mogelijke desinfectiemethodiek.
Wat is UV?
Ultraviolet is al meer dan een eeuw een bekende desinfectietechniek. Het is ook bekend om een geneeskrachtige werking. Niels Ryberg Finsen ontdekte in 1893 de heilzame werking bij een vorm van huidtuberculose en ontving daarvoor in 1903 de nobelprijs voor de geneeskunde. UV ook wel ultraviolette straling, black light of uv-licht genoemd, maar die vlag dekt de lading lang niet altijd. Deze elektromagnetische straling wordt vaak afgekort tot UV. Het is niet met het menselijk oog waarneembaar. Doordat ultraviolet licht een kortere golflengte heeft dan zichtbaar licht, is het energierijker. Het bereikt organische moleculen en zet chemische reacties in gang. Daarom is (teveel ) ultraviolette straling schadelijk is voor vele organismen, ook voor ons.
Er zijn drie soorten UV-straling: UVB kan de huid rood verkleuren of verbranden en minder agressieve huidkanker veroorzaken. Dit is de straling die het meest bekend is en goeddeels wordt tegengehouden door normaal glas en bescherming tegen de zon. Het vormt 1,3% van de straling die het aardoppervlak bereikt. A-straling veroorzaakt melanoom, de dodelijkste vorm van huidkanker. Het vormt 98,7% van de uv-straling die het aardoppervlak bereikt en wordt niet goed tegengehouden door glas en kleding. UVC wordt door de ozonlaag in de atmosfeer tegengehouden. Dat is maar goed ook, want deze straling is in korte tijd zeer schadelijk. Dit is de straling die gebruikt wordt als germicide in bijvoorbeeld de schoonmaak.
UVB- en UVC-stralen worden door glas geblokkeerd. Dat heeft te maken met lichtbreking en de dikte van de ruit. Glas houdt echter schadelijke UVA-stralen onvoldoende tegen. 50% van deze straling komt er doorheen. Zowel op kantoor, in huis als in de auto kan de huid daardoor beschadigd raken. Wordt er gebruik gemaakt van kwartsglas, dan wordt zelfs vrijwel geen straling tegen gehouden.
Toepassingen
UV licht kan worden opgewekt met LED of met een lage druk tl-lamp. Als de buis uit doorzichtig glas bestaat wordt de UVC-straling verspreidt. Is er een fluorescentielaag aangebracht, dan wordt deze straling grotendeels omgezet tot UVB (zonnebanklamp) of UVA (blacklight). Er zijn echter ook wel blauwpaarse lampen die als UV-lamp wordt verkocht, maar niet meer zijn dan gewoon licht in paars glas. In de industrie zijn vaak hogere vermogens nodig en dan wordt een middendruk gasontladingslamp gebruikt als bron.
Bij desinfectie wordt gebruik gemaakt van UVC dat dodelijk is voor micro-organismen zoals bacteriën, schimmels en virussen. De golflengtes die verantwoordelijk zijn voor dit effect, bevinden zich tussen 240 – 280 nanometer (nm) met een piek bij 265 nm. Door deze straling wordt het DNA beschadigd, maar de werking is afhankelijk van eventueel aanwezig pigment. Hoe meer pigment, hoe beter de cellen van organismen tegen de straling bestand zijn.
Lees ook: UV in luchtreiniging