Soms zit er enige tijd tussen het einde van de werkzaamheden van het oude schoonmaakbedrijf en de start van het nieuwe schoonmaakbedrijf. Bijvoorbeeld omdat het object tijdelijk sluit of omdat de opdrachtgever de werkzaamheden tijdelijk in eigen beheer gaat doen. The Legal Company krijgt regelmatig de vraag of er dan sprake is van contractwisseling en de aanbiedingsverplichting geldt. Recent oordeelde de rechter dat het winnende schoonmaakbedrijf in zo’n geval géén aanbod hoeft te doen aan de medewerkers van het oude bedrijf. In dit artikel leest u hoe het zit.
Geschreven door mr. Alain Hardy van The Legal Company.
Artikel 38
Contractwisseling is aan de orde als een ander schoonmaakbedrijf na aanbesteding het werk op een object overneemt van het huidige schoonmaakbedrijf. Volgens de cao is er ook sprake van een “aanbesteding” als de opdrachtgever simpelweg het schoonmaakcontract opzegt en vervolgens een ander schoonmaakbedrijf inschakelt. Er hoeft dus geen officiële aanbestedingsprocedure gevolgd te worden.
Bij contractwisseling geldt de aanbiedingsverplichting van artikel 38 van de Schoonmaak cao. Het nieuwe schoonmaakbedrijf moet dan de werknemers van het oude schoonmaakbedrijf, die op het object werkzaam waren, een arbeidsovereenkomst aanbieden.
Maar soms zit er enige tijd tussen het einde van de schoonmaakopdracht van het huidige bedrijf en de start van het nieuwe bedrijf. Bijvoorbeeld vanwege tijdelijke sluiting van het object of inbesteding. Wanneer het nieuwe bedrijf start, zijn er dus geen werknemers van het oude bedrijf meer werkzaam op het object. The Legal Company krijgt regelmatig de vraag van schoonmaakbedrijven, of zij de werknemers van het oude bedrijf dan alsnog een aanbod moeten doen.
Uitspraak rechtbank
Onlangs heeft de rechtbank Oost-Brabant hier een uitspraak over gedaan. De zaak was als volgt. Brabant Exterieurverzorging deed schoonmaakwerkzaamheden bij bioscoop Pathé in Tilburg. De opdracht van Brabant Exterieurverzorging eindigde op 1 april 2020. Pathé is de schoonmaak vervolgens een tijdje in eigen beheer gaan doen. De bioscoop was op dat moment gesloten vanwege de coronacrisis.
Eind mei 2020 heeft Pathé een ander schoonmaakbedrijf benaderd, CleanChoice. CleanChoice is per 1 juni 2020 begonnen bij Pathé. De vraag was toen of CleanChoice de werkneemster van Brabant Exterieurverzorging, die tot 1 april 2020 bij Pathé had gewerkt, een aanbod moest doen.
Wat vond de rechter? De rechter keek naar de datum waarop CleanChoice met de feitelijke werkzaamheden was begonnen (1 juni 2020). Dit was volgens de rechter “het moment van contractwisseling”. De werkneemster van Brabant Exterieurverzorging was per 1 april 2020 al gestopt bij Pathé. Op het moment van contractwisseling (1 juni 2020) was zij dus niet meer werkzaam op het object. De rechter vond dat CleanChoice daarom géén arbeidsovereenkomst hoefde aan te bieden aan de werkneemster van Brabant Exterieurverzorging.
Conclusie
Het doel van artikel 38 van de cao is behoud van werkgelegenheid. Om ontslagen te voorkomen moeten werknemers van het oude schoonmaakbedrijf een aanbod krijgen van het nieuwe schoonmaakbedrijf. Meestal hechten rechters daar veel belang aan.
In deze zaak vond de rechter blijkbaar dat er genoeg tijd zat tussen het einde van de opdracht van het oude schoonmaakbedrijf en de start van het nieuwe bedrijf. Daarbij was van belang dat Pathé de werkzaamheden eerst twee maanden in eigen beheer is gaan uitvoeren. De werknemers van het oude schoonmaakbedrijf waren dus al lang vertrokken. Het nieuwe schoonmaakbedrijf hoefde daardoor geen aanbod te doen. Stel dat hier maar twee weken tussen zou zitten, zou de rechter misschien anders oordelen. Daarnaast werd het nieuwe schoonmaakbedrijf pas twee maanden later benaderd voor een offerte. Vóór vertrek van het oude schoonmaakbedrijf was er blijkbaar nog geen contact tussen de opdrachtgever en het nieuwe schoonmaakbedrijf. Het was dus waarschijnlijk geen vooropgezet plan, en dat heeft hier ook meegespeeld. De rechter kijkt dus altijd naar de specifieke feiten en omstandigheden.
Als u bij een bepaald geval twijfelt of u een aanbod moet doen vanwege artikel 38 CAO is het verstandig om advies in te winnen bij een jurist.
De ondernemingsjuristen van The Legal Company zijn gespecialiseerd in het arbeidsrecht voor de schoonmaakbranche. Heeft u vragen over het voorgaande, advies of ondersteuning nodig? Neem dan contact met ons op door te mailen naar info@thelegalcompany.nl, te bellen naar 020-3450152 of ons contactformulier in te vullen. We bellen of mailen u dan binnen 24 uur terug.
Wilt u meer weten over contractwisselingen in de schoonmaak?
Op 28 oktober organiseert The Legal Company een masterclass over de contractwisselingen in de schoonmaak- en glazenwassersbranche. Deze masterclass gaat in op de (juridische) haken en ogen rondom contractwisseling in de schoonmaak, artikel 38 van de CAO. Ook worden er in deze masterclass handige tips & tricks gegeven vanuit hun ervaring als juridische dienstverlener.
Zowel aan de positie van winnend als de positie van verliezend bedrijf zullen zij in de masterclass aandacht besteden. Hierbij kunt u denken aan:
- Het verplicht moeten overnemen van (ziek of disfunctionerend) personeel, terwijl de opdrachtgever deze werknemers niet meer wilt op het object.
- Het als schoonmaakbedrijf op voorhand willen herplaatsen van de werknemers na de contractwisseling.
- De discussie met het andere schoonmaakbedrijf of de opdrachtgever over het bestaan of de omvang van de overnameplicht.
- De discussie of het andere schoonmaakbedrijf heeft voldaan aan haar (informatie)verplichtingen die voortvloeien uit artikel 38 cao en wat de gevolgen zijn hiervan.
- Het moeten overnemen van meer man-uren bij een opdracht, dan dat de opdrachtgever het nieuwe schoonmaakbedrijf heeft gegund.
Praktische informatie
- Datum: 28 oktober 2021
- Locatie: Kantoor TLC – Laan Nieuwer-Amstel 4B, 1182 JT Amstelveen
- Tijd: 13:30 uur – 17:30 uur
- Kosten €375,- ex BTW per deelnemer
- Inclusief naslagwerk en diverse voorbeeldbrieven
- Aanmelden: klik hier