Een rechtsgeldig gegeven ontslag op staande voet, vereist dat je als werkgever een dringende reden hebt om de werknemer te ontslaan.
In dit artikel nemen we jullie als lezer mee aan de hand van twee recente rechterlijke uitspraken[i], waarin door een werknemer wordt gedreigd. Vergelijkbare voorbeelden van feiten die niet door de beugel lijken te kunnen, en die de ene keer wel en de andere keer juist geen dringende reden vormen voor een ontslag op staande voet.
Geschreven door Marit Mulder van The Legal Company.
Bij werkgever A vindt een incident plaats waarbij werknemer tegen zijn leidinggevende van die dag “ik schiet jullie kapot” heeft gezegd.
Bij Werkgever B heeft een incident plaatsgevonden tussen werknemer en een andere werknemer waarbij de ene werknemer op staande voet is ontslagen wegens het slaan, duwen en bedreigen van de andere collega.
Bij Werkgever A zijn er “Basisprincipes voor gedrag” opgesteld en alle werknemers zijn ook bekend met deze gedragsregels en tekenen daarvoor bij de Arbeidsovereenkomst. Bij werkgever B zijn dergelijke gedragsregels niet opgesteld.
Werkgever A, gaat na het incident direct in gesprek met de werknemer. Van het gesprek wordt door de werkgever ook gespreksverslag gemaakt, waarin o.a. is opgenomen dat werknemer heeft toegegeven dat hij tot tweemaal toe “ik schiet jullie kapot” heeft gezegd.
Werkgever B gaat direct over tot ontslag, waarbij het incident door de werknemer wordt ontkend. De werkgever mag hiervan wel bewijs leveren, maar dat lukt de werkgever niet. De verklaring die wordt afgegeven door een collega wordt door de rechters beschouwd als ongeloofwaardig.
Wettelijk kader ontslag op staande voet
Het ontslag op staande voet is geregeld in artikel 7: 677 BW.
Lid 1 van dit artikel luidt als volgt:
Ieder der partijen is bevoegd de arbeidsovereenkomst onverwijld op te zeggen om een dringende reden, onder onverwijlde mededeling van die reden aan de wederpartij.
Uitleg
Het woord onverwijld komt twee keer in lid 1 van dit artikel voor. Daarmee mag het grote belang van de onverwijldheid wel duidelijk worden.
Let dus goed op! Als opzeggende partij moet de arbeidsovereenkomst wegens een dringende reden onverwijld worden opgezegd en je moet de wederpartij onverwijld mededeling doen van die dringende reden.
Zowel de werknemer als de werkgever mogen de arbeidsovereenkomst zonder de opzegtermijn in acht te nemen op zeggen. De dringende reden die hieraan ten grondslag ligt, dient te worden vermeld. De werknemer kan aanleiding geven voor een opzegging zonder inachtneming van de opzegtermijn, de werkgever kan een aanleiding aangrijpen om op te zeggen zonder in inachtneming van de opzegtermijn.
Voorkomen is beter dan genezen
Of een gedraging van een werknemer echt niet door de beugel kan en daaraan het gevolg moet worden verbonden dat een ontslag op staande voet gerechtvaardigd is, blijft altijd een erg lastige afweging. Zelfs voor juristen. Daarnaast spelen ook bij een ontslag op staande voet alle omstandigheden van het geval een rol. Er worden in de wet een aantal voorbeelden gegeven, maar dit is geen uitputtende lijst om tot een ontslag op staande voet over te gaan.
Voorkomen lijkt bovendien ook beter dan genezen. En daarom is bijvoorbeeld een goede personeelsgids in samenhang met een reglementenhandboek een onmisbare schakel in dit soort kwesties. Daarin kun je immers allerlei gedragsregels opnemen en ook al aangeven welke gevolgen je als werkgever wil verbinden als deze normen door een werknemer worden overschreden.
Daarnaast is hoor en wederhoor en een correcte en volledige vastlegging van gesprekken en/of verwijzing naar reglementen, dan wel eerder gegeven waarschuwingen, van essentieel belang in ontslag op staande voet kwesties.
Toch blijft ontslag op staande voet één van de moeilijkste beslissingen om te nemen voor werkgevers en adviseurs. Alles afwegen en goed kijken naar de gevolgen voor alle betrokken partijen is van groot belang. En daarom is het goed om samen met The Legal Company na te denken over een ontslag op staande voet, als dat zich zou voordoen binnen uw bedrijf.
Masterclass ‘Ontslag op staande voet: de valkuilen en lessen!’
Ontslag op staande voet is de zwaarste maatregel die bestaat en is daarom aan strenge regels gebonden. Belangrijk om te weten hoe u dit aanpakt! Op 13 april 2023 organiseert The Legal Company een masterclass over waar u op moet letten bij het geven van een ontslag op staande voet. En geven we tips over do en dont’s van deze manier van afscheid nemen van werknemers.
Ben u geïnteresseerd? Voor meer informatie en aanmelden, klik hier!
[i] ECLI:NL:GHDHA:2023:4 en ECLI:NL:RBZWB:2022:8121