Een schoonmaker vraagt vakantie aan, maar boekt zonder dat hij toestemming heeft gekregen toch zijn vakantie. Na de boeking heeft de leidinggevende de schoonmaker laten weten dat hij nog geen toestemming krijgt voor de gehele gevraagde periode. Echter wel voor een gedeelte.
De werknemer dacht slim te zijn. Tijdens de vakantie meldde de werknemer zich ziek en vertelde hij aan de werkgever dat er geen vlucht terug naar Nederland meer beschikbaar was. Werkgever laat gelijk weten vragen te hebben over de ziekmelding en de terugvlucht. Weer een dag later heeft de werkgever uiteindelijk per brief kenbaar gemaakt dat werknemer op staande voet is ontslagen.
Geschreven door Marit Mulder van The Legal Company.
Voor een geslaagd beroep op het ontslag op staande voet uit artikel 7:677 en 7:678 van het Burgerlijk Wetboek moet aan meerdere wettelijke voorwaarden worden voldaan. De hierboven beschreven zaak, is een zaak waarin aan al die voorwaarden van het ontslag op staande voet is voldaan, Rechtbank Rotterdam (ECLI:NL:RBROT:2022:11249).
De rechter oordeelt dat werknemer gewoon terug had kunnen keren naar Nederland, omdat er wél terugvluchten beschikbaar waren. Doordat werknemer niet terugkeerde naar Nederland, terwijl dit medisch en praktisch gezien, daadwerkelijk mogelijk was.. Ook heeft werknemer gelogen over zijn mogelijke terugkeer in Nederland. Het standpunt van werknemer dat hij had moeten worden gehoord gaat hier niet op. De werkgever had voldoende gedaan en de werknemer had veel eerder een vlucht terug kunnen boeken. Daarmee is het ontslag op staande voet in deze zaak rechtsgeldig gegeven en krijgt de werknemer geen transitievergoeding!
Masterclass Ontslag op staande voet: de valkuilen en lessen!
Het ontslag op staande voet is een heftig rechtsmiddel dat niet zomaar door werkgevers kan worden ingezet. Er bestaan dan ook veel valkuilen bij deze manier van de beëindiging van een arbeidsrelatie. Want wat moet je als werkgever goed hebben geregeld? Wat zijn de voorwaarden voor een ontslag op staande voet? Wat is een dringende reden? Wat kan een werknemer daartegen in brengen?
Op 13 april 2023 organiseert The Legal Company een ontbijtsessie ‘Ontslag op staande voet: de valkuilen en lessen!’ waarin aan de hand van voorbeelden uit de praktijk, waaronder voornoemde zaak, alle juridische aspecten van het ontslag op staande voet worden besproken.
Voor wie is deze Masterclass?
- Ondernemers met personeel
- Directeuren/bedrijfseigenaren
- Leidinggevenden
- HR managers
Onderwerpen die o.a. worden besproken tijdens deze masterclass:
- Het wettelijke kader van een ontslag op staande voet
- De kenmerken van een ontslag op staande voet
- Recente rechtspraak met voorbeelden!
- Valkuilen en lessen rondom dossieropbouw en omgang met werknemer
Voor meer informatie en aanmelden, klik hier!