Goede hygiëne is belangrijker dan ooit. En duurzaamheid is voor steeds meer organisaties een belangrijke drijfveer. Stoomreiniging brengt hygiëne en duurzaamheid samen. Het is een duurzame reinigingsmethode die bespaart op water en chemie. Na een onderzoek bij de Technische Universiteit Eindhoven gaat Asito stoomreiniging intensiever inzetten.
Ruimtes met een hoog vochtgehalte en beperkte ventilatie, zoals sanitaire ruimtes, hebben vaak niet zo’n goede schoonbeleving. Denk aan vervuilde tegels, verkleurde voegen, schimmel of geuroverlast. Deze ruimtes worden vaak schoongemaakt met een hogedrukreiniger en reinigingsmiddelen. De hogedrukreiniger zorgt voor fysieke belasting en beschadigt materialen. En de reinigingsmiddelen resulteren in chemische dampen en afval.
“Binnen onze samenwerking met de Technische Universiteit Eindhoven bespraken we de noodzaak om hier iets aan te doen. Stoomreiniging staat bekend als een duurzaam en beter alternatief. Dus we startten een onderzoek naar de werking en effectiviteit van stoomreiniging”, vertelt Bram Mensink, innovatiemanager bij Asito.
Bacteriën, virussen en schimmel doden dankzij stoom
“Stoomreiniging is een mooi alternatief: het ontsmet, reinigt en ontgeurt oppervlakten zonder gebruik van schoonmaakmiddelen en onnodig veel water”, vervolgt Mensink. “De hoge stoomtemperatuur doodt bacteriën, virussen en schimmel. Het losgeweekte vuil wordt vervolgens opgezogen of verwijderd met een stoommop. De techniek van stoomreiniging is sterk verbeterd de laatste jaren. De stoomreinigers zijn erg effectief, gaan zuinig om met water en de stoommop zorgt ervoor dat er beperkt water en vuil achterblijft.”
Onderzoek naar effectiviteit stoom
Het onderzoek naar de werking en effectiviteit van stoom werd uitgevoerd in veelgebruikte doucheruimtes van de Technische Universiteit Eindhoven. “Uit de test bleek een besparing van 75 procent op het gebruik van reinigingsmiddelen. Met ook een flinke plasticreductie als gevolg. Want minder reinigingsmiddelen betekent minder verpakkingen en dus ook minder afval. Daarnaast bespaarden we 97 procent op water. Stoomreiniging draagt niet alleen bij aan onze eigen ambities op het gebied van duurzaamheid, maar ook aan duurzaamheidsdoelstellingen van de klant”, vertelt Cindy Deckers, klantmanager bij Asito.
“We onderzochten daarnaast de impact op medewerkers. Reinigen met stoom kost weliswaar iets meer tijd, maar onze schoonmakers ervaren het als prettiger en minder belastend. Moeilijk bereikbare plekken zijn makkelijker schoon te maken én er is minder fysieke kracht nodig.”
Blije schoonmakers
Suzanne van den Berg is contractmanager bij de Technische Universiteit Eindhoven. “De kwaliteit van schoonmaak hangt af van de mensen die het doen. Schoonmaken is echt mensenwerk. Daarom is het voor ons heel belangrijk dat de persoon die het uitvoert, tevreden is. Ik ben tijdens het onderzoek zelf gaan kijken. Het effect van de stoomreiniging was duidelijk te zien. Maar nog belangrijker: de schoonmakers werden er ook blij van”, vertelt Van den Berg enthousiast.
“We werken al een aantal jaren fijn samen met Asito. We zijn heel blij met het advies om stoomreiniging in te zetten. Niet alleen vanwege het schonere resultaat en minder belasting voor de schoonmakers, maar ook vanwege het duurzame aspect. Wij vinden het belangrijk om ons steentje bij te dragen op het gebied van duurzaamheid. Daarin matchen we goed met Asito.”
Inzetbaar in iedere branche
“Vanwege de hygiëneopbrengst en de duurzaamheidsvoordelen gaan we stoomreiniging vaker inzetten”, concludeert Mensink. “We implementeren stoomreiniging nu vooral in sanitaire ruimtes. Maar het is ook zeer geschikt voor andere plekken. Kauwgom komt bijvoorbeeld makkelijker los met stoomreiniging. Dus op buitenterreinen en entrees is het ideaal. We bekijken per klant en per branche in welke mate we stoomreiniging in kunnen zetten. Dit integreren we in het onderhoudsplan. Zo ondersteunen we meteen de reguliere schoonmaak.”
Bron: Asito