Carel de Podcast: in gesprek met experts Bas Bönhke en Fabian Perik
In Carel de Podcast bespreken de experts van Carel Lurvink vragen van klanten en wordt u een blik achter de schermen van het bedrijf gegeven. Tijdens de podcast ‘Corona: van kantoorschoonmaak naar thuisschoonmaak’ geven Bas Bönhke en Fabian Perik u handige tips voor het correct schoonmaken en desinfecteren in de strijd tegen het coronavirus en kijken ze vooruit. Hoe ziet de toekomst van het schoonmaakbedrijf eruit? Bas is sector manager bij Carel Lurvink en Fabian is managing director bij schoonmaakbedrijf Solide Facilitaire Diensten. Hieronder vindt u enkele highlights van het interview. Het gehele gesprek duurt 22 minuten. U kunt de podcast hier beluisteren.
Waarop moet u letten bij het schoonmaken en desinfecteren?
“Vuil en viezigheid zijn een ideale voedingsbodem waaraan micro-organismen en virussen zich kunnen hechten. Daarom is het belangrijk eerst schoon te maken en daarna pas te desinfecteren. Als u eerst schoonmaakt, haalt u al een deel van de micro-organismen weg. Daarna kunt u desinfecteren om echt alle micro-organismen en virussen te verwijderen, zoals het coronavirus. Het is goed je te realiseren dat schoonmaken en desinfecteren eigenlijk twee totaal andere dingen zijn. Met alleen desinfecteren haalt u bijvoorbeeld geen viezigheid weg. Dat doet u met schoonmaken wél. Als u alleen desinfecteert, kunnen onder de viezigheid nog steeds virussen achterblijven. Door tijdgebrek wordt toch vaak het een of het ander gedaan. Dat is niet verstandig als u het coronavirus wilt bestrijden.”
Zijn alle desinfectiemiddelen geschikt?
“Er zijn desinfectiemiddelen voor het desinfecteren van uw handen en er zijn middelen die speciaal bedoeld zijn voor het desinfecteren van oppervlakken. De desinfectiemiddelen voor oppervlakken zijn niet bedoeld voor uw handen. Bij twijfel kunt u kijken op de website van het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden: www.ctgb.nl. Als een middel daar staat geregistreerd, weet u zeker dat het goed is. Door de coronacrisis is overigens een stortvloed aan nieuwe middelen op de markt verschenen. Normaal duurt het vrij lang voor deze middelen op de lijst komen. Daarom bestaat er nu ook een alternatieve lijst met desinfectiemiddelen die tijdelijk zijn goedgekeurd.”
Hoe zit het met de inwerktijd?
“Elk desinfectiemiddel heeft een bepaalde tijd nodig om zijn werk te doen. Vaak heeft een middel bijvoorbeeld 30 seconden of een minuut nodig om virussen te doden. Bij desinfectiemiddelen voor uw handen voelt u dat het middel op een gegeven moment vervliegt. Dan heeft het zijn werk gedaan. Lees dus altijd de gebruiksaanwijzing op de verpakking om zeker te zijn dat u het middel de juiste inwerktijd geeft. En als u heel regelmatig uw handen moet desinfecteren, is het verstandig een desinfectiemiddel te gebruiken dat ook een verzorgend bestanddeel heeft. Daarmee voorkomt u dat uw handen uitdrogen.”
Heeft u ook disposable schoonmaakartikelen nodig?
“Carel Lurvink heeft door de coronacrisis een enorme run gezien op disposable schoonmaakartikelen, zoals doekjes en moppen. Als u hiervoor kiest, is het wel belangrijk ze direct na gebruik weg te gooien om kruisbesmetting te voorkomen. U kunt uiteraard ook herbruikbare schoonmaakdoekjes en andere artikelen gebruiken. Deze moet u dan wel volgens de voorschriften wassen. We krijgen overigens wel eens vragen over de belasting voor het milieu. Als u disposable schoonmaakartikelen weggooit is het weliswaar afval, maar om te wassen heeft u stroom, water en wasmiddel nodig. Dat wordt het riool ingepompt en is daarmee ook afval én het kost ook nog eens veel energie.
Waar moet u nog meer aan denken?
“Bij de eerste golf van de coronacrisis ontstond een ware run op schoonmaakbedrijven, want kantoren wilden dat er vaker werd schoongemaakt. Inmiddels werken veel mensen thuis en zijn er ook kantoren die juist minder schoonmaakdiensten nodig hebben. Doordat veel mensen thuiswerken, zouden we nu focus moeten hebben op thuisschoonmaak. Ook thuis moet u immers schoonmaken om het coronavirus te bestrijden. Sterker nog: de meeste besmettingen vinden achter de voordeur plaats. Solide Facilitaire Diensten werkt daarom aan een nieuw concept waarbij de werkgever schoonmaakdiensten bij de werknemer thuis kan aanbieden.”
Beluister hier de gehele Carel de Podcast over het schoonmaken en desinfecteren in coronatijd. Vindt u deze podcast interessant? Laat dan een review achter op Apple Podcast.
Meer informatie
Carel Lurvink biedt een breed assortiment eigen merk schoonmaakartikelen en -middelen onder de naam CaluClean. Dit assortiment biedt u een hoogwaardige kwaliteit voor een betaalbare prijs. Heeft u vragen of wilt u advies? Onze specialisten helpen u graag verder als u belt naar 053 – 434 43 43 of een e-mail stuurt naar info@carellurvink.nl.