Onlangs werd bekend dat de Europese Commissie voornemens is om de minimumlonen in heel Europa te verhogen. Tegenover de AWVN verklaart directeur van Schoonmakend Nederland Rob Rommelse dat een hoger minimumloon onverantwoord is voor de schoonmaaksector in Nederland.
Als het aan Brussel ligt gaan 24 miljoen Europeanen over uiterlijk twee jaar een stuk meer verdienen. Het minimumloon zou in 25 van de 27 Europese lidstaten omhoog gaan, tot minimaal 14 euro in Nederland. Dit zou een forse financiële sprong zijn voor de schoonmakers in ons land. Maar dat heeft consequenties.
Eerder schreven we er het artikel Nieuw Europees minimumloon: donkere wolk of heldere hemel? over. Daarin lichtten werkgeversorganisaties en vakbonden in een eerste reactie hun standpunt toe over het voorstel in Brussel.
Hoger minimumloon onverantwoord
Het AWVN geeft aan dat het zomaar kan zijn dat het minimumloon met maar liefst 40 procent kan stijgen door de Europese invoering. Onverantwoord, vindt Rommelse namens de Nederlandse schoonmaakbedrijven. “Niet alleen met het oog op de kosten – de kosten van een schoonmaakondernemer bestaan voor 85 procent uit loonkosten – maar vooral ook vanuit sociaalmaatschappelijke overwegingen. Onze branche is koploper inclusief werkgeverschap en sterk in het aan het werk helpen én houden van mensen aan de basis van de arbeidsmarkt. Met zo’n forse verhoging van het minimumloon komen we als sector voor een zeer lastige uitdaging te staan om onze belangrijke en waardevolle maatschappelijke functie te behouden.”
Schoonmaak betaalt goed
Rommelse grijpt het gesprek met AWVN aan om nog maar eens te duiden dat de schoonmaak goed betaalde banen biedt: “De schoonmaaksector betaalt de schoonmakers gewoon goed en al ruim meer dan het minimumloon. Mensen beginnen op 110 procent en stromen daarna in vier stappen door naar 125 procent. AWVN gaat voor ons een benchmark maken over hoe ons loongebouw zich verhoudt tot die in andere, vergelijkbare sectoren, zodat we nog scherper inzicht krijgen in onze positie.”
Sectoroverstijgende discussie
Rommelse roept op dat de discussie over het minimumloon veel breder gevoerd moet worden dan alleen op sectorniveau. “Zo kunnen alle gevolgen in kaart worden gebracht. Een forse verhoging van het minimumloon heeft invloed op de hele BV Nederland. Op de werkgelegenheid, op de hoogte van de uitkeringen, op de prijzen van producten en diensten.”