Schoonmakend Nederland heeft een breed medewerkersonderzoek uitgevoerd onder bijna 3.000 medewerkers in de schoonmaak. Wat blijkt? Maar liefst 93,3% van de schoonmakers waardeert het werk met een voldoende of hoger. Een meerderheid hiervan (61,7%) geeft het eigen werk zelfs een 8, 9 of 10. Ruim 7 op de 10 geeft aan geen ander werk te willen doen.
Gevraagd naar de waardering voor de werkgever zijn de uitkomsten onverminderd positief. De werkgevers krijgen een gemiddeld cijfer van 7,6. Piet Adema, voorzitter Schoonmakend Nederland: “De cijfers onderstrepen onze focus op en investeringen in goed werkgeverschap van onze leden. De branche investeert als geen ander in (vak)opleidingen en persoonlijke begeleiding en ondersteuning. De onderzoeksresultaten tonen aan hoe dat gewaardeerd wordt.”\
Fijne werktijden belangrijkste reden om in schoonmaak te werken
Goed werkgeverschap is niet de enige reden om voor een baan in de schoonmaak te kiezen. De top drie redenen om in de schoonmaak aan de slag te gaan, zijn volgens het onderzoek: fijne werktijden (36,4%), affiniteit met schoonmaak (ik houd van schoonmaken 26,2%) en de leuke collega’s (10%).
Schoonmakers willen niet meer uren werken
Op de vraag of medewerkers meer uren willen werken – niet onbelangrijk in tijden van arbeidsmarktkrapte – antwoordt 60% dat niet te willen. 23% wil dat wel, 17% weet het niet. Op de vraag hoeveel meer uren medewerkers dan willen werken, geeft 8% aan meer dan 10 uur per week extra. De rest minder of niet.
Verbeterpunten
Verbeterpunten zijn er ook. Zo heeft 23% van de ondervraagden nog geen basisvakdiploma. Werkdruk is een ander heet hangijzer. Vijfentwintig procent van de schoonmakers geeft aan onvoldoende tijd te krijgen om het werk goed te doen. En ook al geeft 65% van de ondervraagden aan regelmatig werkoverleg te hebben, dat betekent nog altijd dat zo’n 35% dat niet of onvoldoende heeft. Ook hier werk aan de winkel, omdat regelmatig werkoverleg een belangrijke factor is voor de tevredenheid van de medewerker en de kwaliteit van dienstverlening.
Toekomst
De door Schoonmakend Nederland geënquêteerde collega’s geven in het onderzoek ook hun mening over hun werkzaamheden in de toekomst. Zeventig procent van de schoonmakers wil blijven werken in de branche, 23% procent is nog niet zeker. Tweeënveertig procent zou daarvoor nog een aanvullende opleiding willen doen.
Nauwelijks verschil tussen leden en niet-leden vakbond
Schoonmakend Nederland publiceert deze resultaten vlak voor de start van de cao-onderhandelingen. Die starten op 4 oktober 2021. Op dat moment zal de werkgeversorganisatie bekendmaken wat haar plannen voor de arbeidsovereenkomst zijn. Wat opvalt in dit onderzoek is dat van de 2.718 respondenten iets meer dan 500 lid zijn van een vakbond. Zij waarderen het werk bijna net zo goed als niet-vakbondsleden. Vakbondsleden geven het werk een 7,5 tegenover een 7,8 voor de niet-vakbondsleden.
Invloed op cao-onderhandelingen?
De vraag is in hoeverre dit medewerkersonderzoek van invloed zal zijn op de cao-onderhandelingen. Er wordt door de vakbonden wel vaker gepleit voor grotere arbeidsovereenkomsten zodat medewerkers eenvoudiger in hun levensonderhoud kunnen voorzien. Maar als 60 procent van de werknemers in de schoonmaak dat niet wilt, dan is dat op zijn minst een duidelijk signaal.