Steven Corijn (info@companycure.nl) is directeur van CompanyCure, gespecialiseerd in bedrijfsovernames in het MKB. www.companycure.nl
In uw vakgebied als schoonmaakondernemer is beheersing van uw financiële huishouding een ‘must’. Onontbeerlijk bij de verkoop van uw bedrijf, bij het kopen van een bedrijf, of bij het aanvragen van benodigde investeringsgelden bij banken.
Maar vooral bij het nemen van uw dagelijkse (investerings) beslissingen.
Kortom, als basis voor een gezonde bedrijfsvoering, zodat u precies weet waar u staat met uw bedrijf. Een sterke ondernemer zorgt ervoor dat dergelijke bedrijfsprocessen van zijn onderneming aangepast is aan de realiteit. Ook in het kader van bedrijfsfinanciering.
Dit lijkt het een logische constatering. In de praktijk is dit vaak anders. Wat weer van invloed kan zijn op het toekennen van bedrijfsfinanciering. Doch gebrek aan financiële kennis van uw organisatie (cash-flow, status winst- en verliesrekening, openstaande debiteuren, inkoop, contractkennis etc.) is vaak nog aan de orde van de dag. Voor banken een ideale parameter om aflossing van bestaande kredieten te eisen en/of nieuwe kredieten te weigeren, naast de toegepaste parameters van uw vermogenspositie.
Is dit nu fair? Het feit dat u mogelijk financiële controle heeft over de ontwikkeling van uw bedrijf wil natuurlijk niet zeggen dat alle registers voor uw onderneming openstaan. Integendeel. Menig schoonmaakbedrijf is op dit moment bezig om te overleven en om continuïteit te bieden. De economische crisis is voelbaar. Kortom, minder omzet en mindere marges en dus een verminderende vermogenspositie. Dit heeft zijn weerslag op mogelijke benodigde bedrijfsfinanciering. Juist nu zijn er diverse kansen in de aankoop van (kleinere) bedrijven. En dit stokt vaak door het uitblijven van deze bankfinanciering.
Niet altijd is het echter rechtvaardig om hierdoor tegen banken aan te schoppen, maar het vreet zichtbaar aan ondernemers dat dergelijke machtsverhoudingen bij banken aanwezig is. Want, wat doet u als er– als schoonmaakondernemer – zich een dergelijke kans voordoet en u hierin een oplossing kunt bieden in continuïteit? En u bereid bent om het risico te nemen en de kansen hiervan inziet? Maar aan de andere kant u één of twee slechte jaren (vooral in 2009 en 2010) heeft meegemaakt en u buiten de financieringskaders van uw bank valt?
U komt dan in een verwarde omgevingswereld terecht, waarbij banken vaak u de deur wijzen. De koop van een bedrijf – en dus ook voor de met pensioengaande verkopende ondernemer- staat dan op het spel en dit is in vele gevallen niet motiverend en constructief voor het ondernemerschap. Niet voor niets ligt de bedrijfsovernamewereld deels hierdoor plat. De financiering van vooral goodwill is dan ook een lastige hobbel.
Binnen banken is er een toenemende druk op regelgeving en risicobeperking. Afwijken van standaardfinanciering is steeds lastiger en noopt tot de zoektocht naar andere financieringsbronnen. En deze zijn er. Dit is een relatief nieuw speelveld, maar de opkomst van informele investeerders – vaak ondernemers met een pak geld – is dan ook al enige tijd aan de gang. Het is een alternatieve wijze om aan financiering te komen. Een voorbeeld hiervan is de overwaardefinanciering, die een oplossing kan bieden voor relatief beperkte financieringsbedragen.
Een overwaardehypotheek kan hiervoor de oplossing zijn. De lening wordt dan verstrekt door een particuliere partij, meestal ondernemers die hun schaapjes op het droge hebben. Ook hier bestaan er kenmerken en voorwaarden voor het toekennen van de financiering. De vooruitzichten moeten dan ook goed zijn, doch de fiattering en bepaling van de voorwaarden gebeurt door de geldverstrekker. Dit is maatwerk, dus kan er afgeweken worden door de geldverstrekker van standaardbepalingen, mits hij hier uiteraard voldoende vertrouwen in heeft.
Het betoog om ervoor te zorgen om uw financiële huishouding op orde te hebben, is dan ook in het belang en kader van een betere doorstroom van bedrijfsfinanciering of andere alternatieve financieringsvormen. Zodat dit ten goede komt aan een gezonde ontwikkeling en continuïteit van de schoonmaakbranche…