Oud-voorzitter en erelid van SIEV Maurice Rutgrink verwondert zich over Bevrijdingsdag. Want wanneer is dit nou een vrije dag? En hoe zit het in de cao? Hij deelt zijn opinie in een gastblog.
In de cao voor de schoonmaak- en glazenwassersbranche is vastgelegd dat in lustrumjaren de schoonmaak een betaalde vrije dag heeft. Eerstvolgende lustrum is in 2025. In 2025 valt dat op een maandag. Iedereen is dan betaald vrij, volgens de cao (in 2030 en 2035 valt dit overigens in het weekend).
Maar alhoewel de titel Nationale Bevrijdingsdag is, is niet iedereen automatisch vrij. Dat is per cao verschillend. In 2023 valt 5 mei op een Vrijdag maar men is niet automatisch vrij. Als je op vrijdag 5 mei 2023 werkt, is het een gewone dag en krijg je geen extra compensatie op het uurloon. Maar wat nou als de klant wel dicht is vanwege Bevrijdingsdag? Dan dient deze dag betaald te worden, tegen 100 procent. Dus ook dan geen extra vergoeding.
Werk je bij de overheid in eender welke vorm dan ook, ben je ieder jaar vrij op 5 mei. Dus de schoonmakers van de Rijks Schoonmaak Organisatie zijn dan betaald vrij. Zij zijn wel een schoonmaakbedrijf, maar vallen niet onder de schoonmaak CAO.
Nou is het wel/niet vrij zijn voor 5 mei iedere jaar weer een terugkomend issue. Onze regering heeft deze dag niet aangewezen als een Nationale Feestdag, dus wordt deze dag per cao geregeld. Dan zou het dus kunnen zijn dat uw klant per cao wel dicht is, en u de schoonmaker gewoon moet doorbetalen. In 2025 zou het overigens ook zo kunnen zijn dat uw klant die dag aan het werk is, terwijl de cao schoonmaak een betaalde vrije dag voorschrift. Dat zou betekenen als u dan de schoonmaker wel laat werken, u de feestdagtoeslag moet betalen aan de uitvoerende, maar u kunt dit niet aan de klant doorberekenen.
Nu komt de BV Nederland toch al niet om in betaalde Feestdagen als je dat afzet tegen Europa. Maar hoe is dit nou uit te leggen? Ik kijk hierbij naar onze regering die ons dit probleem voorschotelt. Onze cao-onderhandelaars incluis de vakbond kan hier ook niets mee.
Maar we noemen het wel de Nationale Bevrijdingsdag, maar er moet gewoon gewerkt worden. België kent Wapenstilstandsdag op 11 november. Toen eindigde de Eerste Wereldoorlog. Heel België en veel andere landen zijn die dag vrij. En de Eerste Wereldoorlog eindigde op 11 november 1918! Opvallend hebben de Belgen geen vrije dag voor het einde van de Tweede Wereldoorlog.
Waarom deze spreidstand? We kennen wel Bevrijdingsfestivals, er zijn evenementen, feesten maar het is een gewone werkdag, tenzij het een lustrumjaar is. Waarom beste regering kunnen we op de Nationale Bevrijdingsdag dit niet vieren met een vrije dag? Waarom alleen vrij eens in de vijf jaar? Wat is de gedachte hierachter? Is het dan zo dat we onze bevrijding dan ook maar even zo nu en dan kunnen vieren omdat we anders aan het werk zijn?
Want onze regering en het bijbehorende ambtenarenapparaat is iedere Bevrijdingsdag vrij. Juist op deze dag gedenken we onze vrijheid, maar dus niet iedereen kan daar voluit aan mee doen. Bizar.
Maurice Rutgrink
erelid SIEV