Afval wordt vaak gezien als een reststroom, terwijl afval ook kansen biedt. Directeur van GWS dé schoonmaker Gaby Westelaken verwondert zich over het feit dat er in de schoonmaaksector relatief basic tegen afval wordt aangekeken, terwijl er voldoende mogelijkheden zijn om de wereld een stukje beter te maken. Door flacons te recyclen bijvoorbeeld.
Door Gaby Westelaken, directeur GWS dé schoonmaker
The Ocean Cleanup
Al jaren zien we Boyan Slat op TV vertellen over The Ocean Cleanup. Erg inspirerend om te zien wat een tiener voor elkaar heeft gekregen en hoe hij de steun krijgt van de groten der aarde. Inmiddels wordt hij gezien als 1 van de belangrijkste infuencers op het gebied van milieu. Zijn verhaal is simpel: de aarde gaat kapot en we moeten onze eigen rotzooi opruimen.
Er verdwijnt namelijk jaarlijks tussen de 5 en 13 miljoen ton plastic vanaf land in de zee. Dit afval kan opgevangen en verwerkt worden in nieuwe producten.
De basis van Cradle to Cradle is dat afval voedsel is dat hergebruikt wordt. Dit gebeurt ook bij recycling. Alleen gaat C&C een stap verder en gaat uit van upcycling. Iets wordt net zo goed of beter gemaakt. Denk aan de zonnebrillen van The Ocean Cleanup, de boten van Plastic Wahle of de bloempotten van Elho. Waarbij de laatste 2 elkaar hebben gevonden en samen de groenste grachten pottenlijn hebben uitgebracht.
Afval wordt door deze bedrijven als een kans gezien!
Blik op afval is basic
In schoonmaakland wordt er nog steeds erg basic tegen afval aangekeken. Zonder afval en vervuiling geen schoonmaak.
Een frisse kijk op afval is te lezen in het artikel van de Recycle Factory. Waarmee zij ’s werelds eerste reinigingsmiddelenfabrikant zijn die een gesloten recyclekringloop heeft voor zijn eigen kunststof verpakkingen.” Dit zou door alle fabrikanten en schoonmaakbedrijven omarmd kunnen worden.
Wij doen het als branche niet eens zo slecht. We lopen al jaren voorop op het gebied van milieu met afbreekbare chemie en afvalzakken en het gebruik van papier in plaats van linnen.
Zoals bekend zijn er voor een schoonmaakbedrijf slechts drie grote afvalstromen. Het afval van de klant, de stofzuigerzakken en de flacons. Met de eerste twee kan men weinig. Met de flacons wel!
Waarom doen we dan niets met ons plastic?
GWS dé schoonmaker probeert net als elk bedrijf zo duurzaam mogelijk te ondernemen om op deze manier zo min mogelijk nadelige gevolgen voor het klimaat te veroorzaken. Zo is duurzaamheid een standaard onderdeel van ons inkoopbeleid, hebben we ledverlichting en rijden we steeds meer elektrisch. Met Smart Cleaning van Crohill en de i-mop besparen we veel water en chemie.
Wij gaan echter een stap verder. Sinds 2010 verzamelen we alle flacons en kannen. Hiermee maken we impact. Want dit is zichtbaar voor onze opdrachtgevers en medewerkers. Inmiddels zitten we al op ruim 25.000 flacons.
Simpel en kopieerbaar
De werkwijze is simpel en vooral kopieerbaar. Op alle schoonmaaklocaties worden onze lege flacons verzameld. Als ons middenkader langs komt, nemen ze de volle zakken mee en deze worden gerecycleerd. De plastic flacons worden verwerkt tot een ander eindproduct zoals: tennisballen, speelgoed, flessen en kratten. Op deze manier houden wij rekening met het milieu door de uitstoot van schadelijke stoffen te beperken, het afval te verminderen en te recyclen als basis voor een hoogwaardiger product.
Daarnaast is het gewoon leuk en maakt het je medewerkers en klanten bewust! Zo dragen we toch een beetje extra bij aan een betere en schonere wereld.
Dus collega, waar wacht je op?