De zorg heeft de minst schone toiletten van Nederland. Slechts 29 procent van de toiletten waren schoon. Dat blijkt uit het Nationale Toiletonderzoek 2022 van Service Management en Facility Trade Group.
4 op de tien toiletten vies
In totaal zijn 150 openbare toiletten getest door gebruik te maken van dipslides. Met deze testmethode wordt de bacteriologische (en dus) onzichtbare vervuiling op vier contactoppervlakken gemeten. De uitkomsten zijn opvallend. De kans om in Nederland een schoon toilet aan te treffen is slechts 40,4 procent.
Horeca heeft schoonste toiletten
Het onderzoek is uitgevoerd in de zorg, de horeca, openbare gebouwen en warenhuizen. Wat blijkt? De horeca heeft de schoonste toiletten. 45 procent van de toiletten kon als schoon worden aangemerkt. In de warenhuizen was 40 procent van het sanitair schoon en binnen de openbare gebouwen waren 38 procent van de toiletten schoon. Opmerkelijk genoeg wordt de rij gesloten door de zorgsector waar nog geen drie op de tien toiletten (29 procent) schoon was.
Vier contactvlakken
Om te bepalen of een toilet schoon is, werden op vier plekken monsters afgenomen. De eerste is de zitting, die bij 29 procent van de toiletten was vervuild. Het tweede contactvlak is de knop van de kraan. Die bleek bij 21 procent van de toiletten besmet. Dan de spoelknop, waarvan 17 procent vervuild bleek. Het handvat aan de binnenkant van de deur, het vierde contactvlak, is met 9 procent het minst het vervuild.
Damestoilet schoner
De onderzoekers keken ook naar het verschil tussen het herentoilet en het damestoilet. Bij de heren was 40 procent van de toiletten schoon, bij de dames iets meer met 41 procent. Dat geeft een gemiddelde van 40,4 procent en dat is iets lager dan de voorgaande test enkele jaren geleden toen er 41 procent schoon werd gescoord. Ooit waren we al blij dat gemiddeld één op de drie openbare toiletten schoon was. Sinds 2015 schommelt dat rond vier op de tien toiletten. Het dieptepunt dateert uit 2006: slechts 12 procent schoon. Oftewel, 1 op de 8 toiletten…
Bron: Nationaal Toiletonderzoek