Werkgevers moeten actie ondernemen zodat mannen en vrouwen gelijk worden beloond. Dat staat in een wetsvoorstel dat Eddy van Hijum van Sociale Zaken en Werkgelegenheid online heeft gezet. Men kan hierop tot 7 mei inhoudelijk reageren. Het voorstel komt voort uit een richtlijn van de Europese Commissie over meer openheid over beloning.
In Nederland verdienen vrouwen nog steeds minder dan mannen. Het uurloon van vrouwen in het bedrijfsleven ligt gemiddeld ruim 16 procent lager dan dat van mannen. Bij de overheid bedraagt dit verschil in gemiddeld uurloon ongeveer 5 procent. Ook als lonen van mannen en vrouwen met vergelijkbare achtergrondkenmerken en vergelijkbare banen worden vergeleken blijven verschillen bestaan. In het bedrijfsleven bedraagt dit loonverschil gemiddeld bijna 7 procent. Bij de overheid verdienen vrouwen gemiddeld bijna 2 procent minder (CBS, 2022)
Verplichtingen
Om gelijk loon tussen mannen en vrouwen te bevorderen heeft de Europese Commissie een richtlijn opgesteld. Deze verplicht lidstaten onder meer maatregelen te nemen die zorgen voor openheid over beloning en die de rechtsbescherming van werknemers versterken. Met dit wetsvoorstel worden deze verplichtingen in de Nederlandse wet opgenomen.
Periodiek rapporteren tegen loonverschillen
Met de nieuwe wetgeving moeten werkgevers bijvoorbeeld zorgen voor objectieve loonstructuren en opener worden over het salaris en loonverschillen binnen hun organisatie. Ook komt er een verbod om in gesprekken over arbeidsvoorwaarden te vragen naar het laatst verdiende salaris. Werkgevers met meer dan honderd werknemers moeten periodiek gaan rapporteren over loonverschillen. Dit moet bijdragen aan een betere positie van werknemers doordat zij onder andere meer inzicht krijgen in (mogelijke) loonverschillen.
Tekst: van de redactie
Meer nieuws?
Je leest hier meer actueel nieuws van Clean Totaal.