De kosten die bedrijven maken voor het aanbieden van stage- en leerwerkplaatsen variëren enorm. De essentiële bijdragen aan het opleiden van jonge mensen in de beroepspraktijk worden vaak onderschat. Reden voor MKB-Nederland en VNO-NCW om die kosten in kaart te brengen. Het rapport is aan de vaste Kamercommissie voor onderwijs overhandigd.
“Zoals we het in Nederland hebben geregeld – dat bedrijven en het beroepsonderwijs sámen de beroepsopleiding van jonge mensen verzorgen – is uniek. Nederland is daarmee een voorbeeld voor veel landen waar dat niet gebeurt”, aldus voorzitter Jacco Vonhof van MKB-Nederland.
Geen one size fits all
Gemiddeld genomen dalen de netto kosten van stages en leerplaatsen naarmate studenten meer ervaring hebben en dus meer bijdragen aan het bedrijf. “Wij zijn daarom voor een stagevergoeding die past bij de bijdrage die stagiairs leveren. Dat is geen one size fits all”, vindt Vonhof.
Het onderzoek van ResearchNed laat zien hoe de kosten die werkgevers maken voor een stageplaats kunnen verschillen. Zo investeren werkgevers gemiddeld netto 4.750 euro in een meewerkstage en leerplaatsen van een mbo-student. Deze kosten kunnen in afzonderlijke situaties variëren van een opbrengst van 1.000 euro tot een kostenpost van 10.000 euro. Meewerkstages van vmbo-leerlingen vergen bijvoorbeeld gemiddeld een netto investering van 5.500 euro.
Langjarige subsidie voor leerplaatsen
De tendens in het onderwijs is dat er steeds meer wordt opgeleid op de werkplek. Bedrijven dragen daar graag aan bij, maar hebben daarvoor ook begrip en ondersteuning nodig. Zo is de Subsidieregeling Praktijkleren een belangrijke bijdrage in de kosten voor bedrijven en organisaties om voldoende en goede opleidingsplaatsen in de beroepsbegeleidende leerweg in het mbo te kunnen bieden.
De regeling hangt regelmatig aan een zijden draadje. En hoe meer leerwerkplekken, des te lager de vergoeding. De ondernemersorganisaties willen dat de regeling langjarig behouden blijft en het budget mee-ademt met het aantal BBL-plekken. Werkgevers moeten kunnen rekenen op een vast bedrag per werknemer-student gedurende de gehele opleiding. Een compleet BBL-traject kost een bedrijf gemiddeld 26.000 euro. De subsidie die werkgevers krijgen bedraagt nu circa 2.400 euro per jaar.
Leven lang ontwikkelen
MKB-Nederland en VNO-NCW doen onder meer de aanbeveling dat de overheid de zogenoemde derde leerweg (maatwerk leerweg voor het opleiden van medewerkers tot een erkend mbo- of hbo-diploma) voortaan bekostigt, bij voorkeur via de student zelf. Uit het onderzoek blijkt dat met name de kosten voor het opleiden van eigen personeel via bijvoorbeeld een mbo-BBL traject hoog en uiteenlopend zijn, variërend van enkele duizenden tot wel meer dan 100.000 euro per opleiding. Het niet bekostigen van mbo-opleidingen in de derde leerweg werpt een drempel op voor een leven lang ontwikkelen, aldus de ondernemersorganisaties.