Het moet voor werknemers en werkgevers duidelijk zijn of iemand als zzp’er werkt of in loondienst. Zoals men inmiddels namelijk weet gaat de Belastingdienst vanaf 1 januari volledig handhaven op schijnzelfstandigheid. Bedrijven en organisaties die mensen als zzp’er inhuren voor werk dat zij niet zelfstandig uitvoeren, kunnen dan weer een boete en naheffingen krijgen.
Opdrachtgevers en werknemers lopen risico’s wanneer iemand als zzp’er werkt, maar eigenlijk in loondienst is (schijnzelfstandigheid). Om te checken hoe groot dit risico is en om te controleren of je in actie moet komen, heeft het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) een keuzehulp gemaakt.
Gezamenlijke verantwoordelijkheid
Opdrachtgevers en opdrachtnemers zijn samen verantwoordelijk voor de juiste contractvorm. Voor zzp of loondienst gelden namelijk andere rechten en plichten. Om te weten wat het juiste contract is, moeten opdrachtgever en opdrachtnemer onder andere kijken naar hoe in de praktijk gewerkt wordt en welke kenmerken horen bij een zzp-klus of een opdracht in loondienst.
Keuzehulp
Wie de keuzehulp op de website van de Rijksoverheid invult, krijgt tien vragen om te beantwoorden. Denk aanvragen als: Kan de opdrachtgever bepalen hoe het werk wordt verricht of wat de werktijden zijn? Voert de werkende werkzaamheden uit die ook door werknemers worden verricht bij die organisatie? Zijn de vergoedingen vergelijkbaar met het salaris dat aan werknemers wordt betaald voor gelijksoortig werk? En heeft de werkende steeds verschillende opdrachten en opdrachtgevers? Na het beantwoorden van de vragenlijst, krijg je direct te lezen hoeveel kenmerken horen bij werk als zzp’er en werken in loondienst en wat de vervolgacties zijn.
Gevolgen schijnzelfstandigheid
Opdrachtgevers lopen risico als later blijkt dat een zzp’er eigenlijk werknemer is. De werkgever moet dan toch nog sociale premies afdragen en soms ook pensioenpremies. Er kan ook een cao van toepassing zijn waar de werkgever zich aan moet houden.
De werkende loopt risico’s, omdat deze moeilijker rechten af kan dwingen die een werknemer wel heeft, zoals doorbetaling bij ziekte. Als er onterecht gebruikgemaakt is van belastingvoordelen voor zzp’ers, dan moeten ze die terugbetalen.
Tekst: van de redactie