Aanstaande maandag leggen schoonmakers uit heel Nederland het werk neer en verzamelen zij zich op Schiphol om te staken. Met deze actie eisen zij dat de politiek zorgt voor een regeling waarmee zij en andere mensen in zware beroepen eerder kunnen stoppen met werken.
Op Schiphol begint om 13.00 uur het stakingsprogramma met toespraken en acties. De schoonmakers zijn namelijk vastberaden om hun acties door te zetten totdat er een oplossing komt. Ze roepen de politiek op om hun verantwoordelijkheid te nemen en snel maatregelen te treffen. Het is voor het eerst in tien jaar dat er een landelijke staking plaatsvindt van schoonmakers.
“Liever protest dan staking”
De CNV praat liever over een protestdemonstratie dan over een staking. “De demonstratie doen we samen met de mensen die op Schiphol in andere beroepen werken. We verwachten zo’n tweehonderd schoonmakers”, aldus vakbondsbestuurder Jan Kampherbeek van de CNV. Hij betreurt het dat er nog niet voldoende toezeggingen zijn vanuit het ministerie.
De verwachtingen van het FNV over het aantal stakers is wat hoger. Hoewel FNV-persvoorlichter Sander Wageman het lastig vindt om in te schatten hoeveel stakers daadwerkelijk naar Schiphol komen, verwacht hij dat het minimaal om honderden gaat. “Mogelijk ook richting de duizend. Dat moeten we even afwachten, want niet iedereen meldt zich van tevoren aan.”
Regeling voor Vervroegde Uittreding
De huidige Regeling voor Vervroegde Uittreding (RVU) loopt in 2025 af en er is nog geen beslissing genomen over verlenging. Terwijl Nederlanders steeds langer moeten werken, is dit voor mensen in zware beroepen niet vol te houden. Veel schoonmakers beginnen al jong met werken en kunnen soms wel vijftig jaar of langer moeten doorwerken voordat ze met pensioen kunnen.
Waardig pensioen
“Schoonmakers doen zwaar en onmisbaar werk”, vertelt Glenn Bruynius, vicepresident van FNV Schoonmaak. “Het is onacceptabel om van schoonmakers te verwachten dat ze tot een hoge leeftijd blijven doorwerken. De huidige regeling is tijdelijk en dreigt te verdwijnen. Wij eisen dat deze permanent wordt, zodat iedereen die zwaar werk doet perspectief krijgt op een waardig pensioen.”
Staking tijdens landelijke actieweek
De staking aanstaande maandag maakt deel uit van een landelijke actieweek van de FNV, waarin in verschillende sectoren actie wordt gevoerd om de pensioenregeling voor zwaar werk te behouden en te verbeteren. De vakbonden onderhandelen al bijna een jaar met werkgevers en de politiek, maar tot nu toe dus zonder resultaat.
Financieel toegankelijker
Naast de verlenging van de regeling willen de vakbonden dat deze ook financieel toegankelijker wordt. Het boetevrije bedrag om eerder te stoppen moet omhoog, zodat meer mensen mee kunnen doen. Verder moet duidelijk worden welke beroepen als zwaar werk worden aangemerkt en wie in aanmerking komt voor de regeling.
Tekst: van de redactie