Schoonmakend Nederland en de RAS hebben hun Sectorplan schoonmaak COVID-19 gepubliceerd. In dit sectorplan geeft de brancheorganisatie aan hoe schoonmakers binnen het eigen bedrijf en bij de opdrachtgever op een veilige en verantwoorde wijze hun werk kunnen doen.
De overheid heeft verschillende sectoren gevraagd om met een sectorplan te komen. Het doel ervan is om de samenleving open te houden en ervoor te zorgen dat de zorg toegankelijk blijft. Sectoren als de horeca, de evenementensector, contactberoepen en de detailhandel zijn gevraagd om een sectorplan op te stellen waarin zij aangeven hoe zij hun bedrijven voor klanten en bezoekers veilig en verantwoord inrichten en welke maatregelen zij daarvoor het meest werkbaar achten.
Lees ook: Schoonmaak wil cruciale bijdrage blijven leveren tijdens Covid
Sectorplan schoonmaak
Het sectorplan schoonmaak is opgesteld op eigen initiatief van Schoonmakend Nederland. De reden die zij daarvoor stelt is simpel: ‘Schoonmaak is cruciaal in de bestrijding van het coronavirus’. Nico Koch van Schoonmakend Nederland vertelde eerder dit jaar tijdens een speciale coronabijeenkomst voor haar leden het volgende: “Het is belangrijk om te blijven vermelden dat schoonmakers bijdragen aan de hygiëne of veilige en gezonde werkplek. En daarom zoveel als mogelijk moeten kunnen doorwerken tijdens een worstcase scenario. We blijven erop hameren dat schoonmaak een cruciaal beroep is waarvoor een beperkte quarantaine moet gelden.”
Maatregelen binnen het eigen bedrijf
Het sectorplan wordt opgesplitst in twee soorten maatregelen. Enerzijds zijn er maatregelen voor de medewerkers op de eigen bedrijfslocatie, anderzijds zijn maatregelen opgesteld voor de schoonmakers die werken op de locatie van de opdrachtgever.
Voor de maatregelen binnen het eigen bedrijf wordt eerst gewezen op de algemeen geldende maatregelen. Denk hier bij aan het anderhalve meter afstand houden bij drukte, het thuisblijven bij klachten, het hanteren van ventilatiemaatregelen en het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen indien dit gewenst is.
Tevens is er een set extra maatregelen die vanuit individuele bedrijven genomen kan worden. Zo wordt geadviseerd dat schoonmaakbedrijven hun medewerkers objectief inlichten over de vaccinatiemogelijkheden. Daarvoor is een handreiking voor werkgever beschikbaar bij VWS en de GGD. Ook stelt het Sectorplan Schoonmaak dat op het moment dat medewerkers klachten hebben, zij een zelftest doen.
Bij het worst case scenario binnen het eigen bedrijf, wordt zoveel als mogelijk thuisgewerkt, maken bedrijven regels voor het gebruik van het pand en gelden voor alle aanwezigen op de bedrijfslocatie de basismaatregelen en adviezen van het RIVM.
Maatregelen op locatie van de klant
Voor schoonmakers op de bedrijfslocatie voor de klant zijn, reeds tijdens de eerste coronagolf, werkinstructies gemaakt door de sociale partners. Deze protocollen kunnen nog steeds worden toegepast en worden geactualiseerd waar nodig.
De protocollen zijn ontwikkeld voor schoonmakers in algemene ruimtes als kantoren, scholen en zorginstellingen zonder coronapatiënten. Maar ook voor schoonmakers in ruimtes waar mensen in quarantaine zitten, waarbij je anderhalve meter afstand van alle mensen in de ruimte kunt houden. Ten derde ook voor schoonmakers in ruimtes waar mensen in quarantaine zijn en waar je geen anderhalve meter afstand kunt houden.
Worst case scenario schoonmakers
De protocollen A, B, en C moeten ook in een worst-case scenario gehandhaafd worden, zo stelt het Sectorplan schoonmaak COVID-19. Er wordt gepleit dat de schoonmaak bijdraagt aan een schone en hygiënische werk- en verblijfsomgeving waardoor verspreiding van het virus zoveel mogelijk wordt voorkomen. En daarom moet de schoonmaker ook zijn werk kunnen blijven doen in sectoren waarin wordt doorgewerkt.
Omdat schoonmaak een cruciaal beroep is, zouden schoonmakers dan ook gebruik moeten kunnen maken van voorzieningen zoals kinderopvang. Bij het werken in vitale sectoren geldt geen thuisquarantaine, al vindt er wel overleg plaats met de opdrachtgever. Schoonmakers die op voldoende afstand van derden kunnen werken, kunnen gewoon doorwerken. Dit geldt voor regulier schoonmaakwerk, maar ook voor glazenwassers, vloerspecialisten, hotelschoonmakers en schoonmakers op onderwijsinstellingen.
Vervroeg periodiek onderhoud
Tot slot doet Schoonmakend Nederland een oproep: “Indien locaties met een publieksfuncties zoals musea, bibliotheken, toeristische attracties en beurzen onverhoopt opnieuw gesloten moeten worden, dan kan de schoonmaker relatief veilig in een leeg gebouw zijn werk blijven doen. Geadviseerd wordt om het gebruikelijke periodieke onderhoud eerder te verrichten, omdat de schoonmaker in een gesloten gebouw zijn werk kan doen zonder contact met de gebruikers.”
Bekijk het Sectorplan Schoonmaak COVID-19 en de protocollen op de website van Schoonmakend Nederland. Download Sectorplan »