Zeven op de tien schoonmakers maakt geen melding bij het UWV als hun werkgever failliet gaat. Zodoende betaalt het UWV geen achterstallige premie aan het pensioenfonds. BPF Schoonmaak trok aan de bel en stuurde een brief aan het Ministerie SZW. Inmiddels worden zij hierin gesteund door de Pensioenfederatie.
Wanneer een bedrijf failliet gaat is er vaak langere tijd geen pensioenpremie afgedragen. In dat geval kan het UWV de niet-betaalde premie alsnog betalen aan het pensioenfonds. Hiervoor moet de werknemer zelf een verzoek indienen bij het UWV. Daar gaat het mis, schrijven de sociale partners in de brief aan het ministerie. ‘Van de mensen die onze taal enigszins beheersen blijkt de afstand tot het werken met en het invullen van formulieren ervan vaak onoverbrugbaar. Concreet betekent dit dat in de schoonmaak 7 op de 10 werknemers die met een faillissement worden geconfronteerd geen melding bij het UWV doen en er derhalve geen premieovername plaatsvindt.’
Maatschappelijk onnaceptabel
De sociale partners vinden dit sociaal onacceptabel en volledig onnodig. ‘Het pensioenfonds is immers goed op de hoogte van eventuele faillissementen van werkgevers, welke werknemers bij deze werkgevers werkzaam waren en de omvang van de misgelopen premie. Wij missen de ratio dat het pensioenfonds niet namens en ten behoeve van de getroffen werknemers de melding mag doen bij het UWV. Door dit wettelijk mogelijk te maken wordt niet alleen de doelstelling van de wettelijke bepaling beter bereikt, maar worden ook werknemers die met faillissement zijn geconfronteerd ontzorgd. De melding bij het UWV kan dan gestructureerd, volledig, efficiënt en elektronisch worden gedaan.’
Steun van Pensioenfederatie
De Pensioenfederatie heeft onlangs kennis genomen van de brief. Zij ondersteund de oproep van BPF Schoonmaak om bij faillissement ook de niet-betaalde pensioenpremies te vergoeden van werknemers die moeite hebbe met het invullen en opsturen van het formele aanmeldformulier.
Het pensioenfonds moet volgens de Pensioenfederatie ook namens de werknemer een verzoek in kunnen dienen bij het UWV. Als er geen aanvraag wordt ingediend, worden de pensioenpremies niet overgenomen en de financiële gevolgen gedragen door alle deelnemers. Dat komt omdat we in Nederland met elkaar hebben afgesproken dat de betrokken werknemers financieel geen hinder mogen ondervinden van de niet-betaalde pensioenpremies. De kosten van deze gemiste pensioenpremies worden dus collectief gedragen.
“Schoonmakers dupe van omslachtig systeem”
Ook BPF Schoonmaak ziet, net als andere pensioenfondsen en werknemersorganisaties, graag dat deze verantwoordelijkheid mede bij het pensioenfonds komt te liggen. Tarik Uçar, bestuurder BPF Schoonmaak: “In de praktijk blijkt dat slechts 3 op de 10 getroffen werknemers in de schoonmaakbranche een verzoek indient. Voor 7 op de 10 mensen vindt dus geen pensioenovername plaats. Wij vinden dit maatschappelijk onacceptabel. Zeker in de schoonmaakbranche is iedere euro er een. In de schoonmaakbranche werken veel mensen die de Nederlandse taal niet goed machtig zijn. Zij mogen niet de dupe zijn van een omslachtig systeem.”
Ministerie denkt mee
De brief van BPF Schoonmaak was gericht aan toenmalig demissionair staatssecretaris Wiersma. Hij gaf in een eerste reactie aan begrip te hebben voor de wens en graag mee te denken over een oplossing. Hij vindt het belangrijk om te onderzoeken op welke manier dit het best opgelost kan worden. Inmiddels zijn alle partijen met elkaar in gesprek om tot een oplossing te komen.