Op initiatief van minister Karien van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft een groep van ruim vijftig bedrijven en organisaties gisteren de Verklaring Gelijke kansen ondertekend. Een van die partijen was Schoonmakend Nederland. Daarmee schaart de organisatie zich achter een beweging die toewerkt naar een inclusievere arbeidsmarkt.
Voorzitter van Schoonmakend Nederland, Tamara van Ark, tekende de verklaring. “Met de ondertekening spannen we ons als Schoonmakend Nederland in voor objectief werven, selecteren en promoten in onze sector én in Nederland”, aldus Van Ark.
Schokkend
Dat dit hard nodig is, bleek uit de presentatie van Movisie. Schoonmakend Nederland laat weten dat dat in Nederland een sollicitant zonder migratieachtergrond maar mét een strafblad voor een geweldsincident een grotere kans heeft om uitgenodigd te worden voor een gesprek dan een sollicitant zonder strafblad maar mét migratieachtergrond? “Helemaal schokkend als keer op keer bewezen is dat diverse teams beter presteren.”
Naast Schoonmakend Nederland waren er vele werkgevers, intermediairs, hr-professionals, maatschappelijke organisaties en de overheid bij de ondertekening aanwezig om hun krachten te bundelen voor meer gelijke kansen bij sollicitaties en op het werk.
Iedereen verdient gelijke kansen
Van Gennip: “Iedereen verdient een gelijke kans in de zoektocht naar werk of bij promoties. Echt gelijke kansen bieden door bijvoorbeeld objectief te werven en selecteren vraagt serieuze inzet van werkgevers. Daarom is het een krachtig signaal dat een groep koplopers deze verklaring tekent. Zij vormen een inspiratiebron voor andere bedrijven en organisaties. Samen stellen we een nieuwe norm.”
Veel werkgevers zijn al actief bezig met het bevorderen van gelijke kansen op de arbeidsmarkt, onder meer via objectieve werving en selectie. Er is echter ook een grote groep werkgevers die wel de waarde ziet van gelijke kansen, maar hier nog weinig werk van maakt en ondersteuning nodig heeft.
Ontwikkelagenda
Bedrijven en organisaties die de verklaring ondertekenen en aan de slag zijn of gaan om echt gelijke kansen te bieden, krijgen ondersteuning vanuit de Ontwikkelagenda Gelijke Kansen. Binnen deze ontwikkelagenda werkt het Ministerie van SZW nauw samen met werkgeversorganisaties, de Sociaal-Economische Raad (SER), hr-professionals en recruiters om ondersteuning op maat te bieden en te ontwikkelen. De komende periode wordt de ontwikkelagenda verder uitgewerkt.
Tekst: van de redactie