Grote pluimveeslachthuizen houden zich over het algemeen goed aan de regels voor dierenwelzijn en voedselveiligheid. Maar op het punt van hygiënisch werken is ruimte voor verbetering, vooral de schoonmaak blijkt een struikelblok. Zo blijkt uit de naleefmonitor pluimveeslachthuizen over de eerste helft van het jaar 2018 van de NVWA. Hierin toont de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit per slachthuis hoe de regels worden nageleefd.
Afbeelding afkomstig van NVWA
De belangrijkste indicator voor hygiënisch slachten is de mate van zichtbare verontreiniging op het eindproduct. De naleving is met 93 procent stabiel. Dat neemt niet weg dat in het productieproces nog verbetering wenselijk is. Zo slagen pluimveeslachthuizen er nauwelijks is om de ruimtes, machines en materialen dagelijks goed schoon te maken. Vloeren en wanden blijken nog wel eens niet goed schoongemaakt te worden en ook machines en transportbanden zijn niet altijd schoon.
Transportmiddelen steeds beter schoon
Om verspreiding van besmettelijke dierziekten zoals vogelgriep tegen te gaan is het belangrijk dat transportmiddelen goed worden gereinigd en ontsmet. De naleving van de regels is begin 2018 opvallend toegenomen. “Het bedrijfsleven heeft hier een grote eigen verantwoordelijkheid en is zich hiervan, gezien de toegenomen naleving, goed bewust.”
Belabberde naleving materialen en apparatuur
Het spreekt voor zich dat schone ruimtes, machines en materialen aan de basis liggen van een hygiënisch slacht- en verwerkingsproces. Daarom worden de ruimten waar vlees in direct contact komt met machines en materialen beoordeeld voordat met de productie wordt begonnen. Wat blijkt? Slechts vijftig procent van de bedrijven behaalt het nalevingsniveau. De meeste problemen doen zich voor bij machines, transportbanden en de uitsnijderij.
De afzonderlijke ruimten worden ook niet voldoende gereinigd. Per ruimte afzonderlijk ligt het naleefpercentage boven de 70% terwijl de naleving van de ruimtes bij elkaar slechts 68% bedraagt. De meeste opmerkinen worden gemaakt over vloeren en wanden in de aanvoerhal. Overigens is de trend wel stijgend, een voortzetting van deze trend is dan ook gewenst.
Toezicht NVWA
In de grote pluimveeslachthuizen houden dierenartsen van de NVWA continu toezicht. Ze houden toezicht op de naleving van de regels voor voedselveiligheid en dierenwelzijn en treden direct op bij overtredingen. Daarnaast worden regelmatig steekproeven uitgevoerd om te monitoren of het bedrijf re regels goed naleeft. Deze resultaten worden gepucliceerd in de naleefmonitor waarover hierboven is bericht.