Begin volgend jaar gaat de wereld er voor de 1,2 miljoen zzp’ers in Nederland anders uitzien. Dan gaat de Belastingdienst bij bedrijven en bij zzp’ers controleren wie een echte zzp’er is of niet. Op 1 januari 2025 start de Belastingdienst namelijk met de handhaving van de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA). In het NOS-journaal van gisteravond reageerde Schoonmakend Nederland-directeur Rob Rommelse.
In de schoonmaaksector zorgt de nieuwe regelgeving voor kopzorgen, want wat gaan die controles teweegbrengen? Rob Rommelse reageerde voor de NOS-camera: “Onze branche is sterk afhankelijk van flexibiliteit. Het is een cruciaal beroep. Schoonmakers zijn nodig in ziekenhuizen tot en met in kantoren en alles wat er tussenin zit. Ook heb je te maken met pieken. Denk aan de schoonmaak in vliegtuigen, hotels en recreatie. Het inzetten van zzp’ers is daar één van de oplossingen voor. Die regelruimte wegnemen, geeft spanning op bedrijven.”
Impact afschaffig Verklaring arbeidsrelatie (VAR)
Sinds de afschaffing van de Verklaring arbeidsrelatie (VAR) in 2016, heeft het Nederlandse systeem van arbeidsverhoudingen een aantal veranderingen doorgemaakt. De afschaffing was het begin van een periode van onzekerheid voor zzp’ers, waarin duidelijke kaders voor zelfstandig ondernemerschap geregeld ontbraken.
Fiscus gaat handhaven op Wet DBA
Met de afschaffing van de VAR, was de Wet DBA geboren. Die heeft tot doel de arbeidsrelatie tussen opdrachtgevers en zelfstandigen te verduidelijken om schijnzelfstandigheid voorkomen. De wet bracht echter niet de duidelijkheid die nodig was en leverde vanaf het begin veel onrust op.
Dit jaar is bekend geworden dat de fiscus vanaf 2025 daadwerkelijk gaat handhaven op arbeidsrelaties. Er wordt vanaf dat moment dus beoordeeld of een arbeidsrelatie kwalificeert als zelfstandige arbeid of als een dienstbetrekking. Het onderscheid tussen een zelfstandige en de werknemer in loondienst is echter nog altijd niet helemaal duidelijk.
Wet Vbar
Daarom is de Wet Verduidelijking Arbeidsrelaties (Vbar) inmiddels ook geïntroduceerd. Hiermee wil de overheid de criteria voor zelfstandig ondernemerschap verduidelijken. Zo benoemt de wet concrete tariefgrenzen, waarmee geprobeerd wordt onderscheid te maken tussen zelfstandige professionals en werknemers. De beoogde inwerkingtredingsdatum is 1 januari 2026.
Tekst: van de redactie
Beeld: TeroVesalainen via Pixabay