Op 15 februari 2018 vond de workshop Reiniging en Desinfectie van Farma tot Food plaats op de campus van de Wageningen University & Research. Experts uit diverse disciplines kwamen bijeen om hun kennis en ervaring over reiniging en desinfectie te delen.
De workshop maakt deel uit van de publiek-private samenwerking ‘oppervlaktebesmettingen in de levensmiddelenindustrie’ en brengt experts vanuit verschillende disciplines bij elkaar om een multidisciplinaire samenwerking op het gebied van oppervlaktereiniging en desinfectie te creëren. Zo ontstaat de mogelijkheid om met en van elkaar te leren over reiniging en desinfectie in de food-, farmaceutische- en gezondheidssector.
Sprekers uit diverse disciplines
Schoonmaakbedrijf Asito is penvoerder van de workshop. Commercieel directeur Remco Stolk was dan ook dagvoorzitter van de workshop. Het eerste halfuur van de workshop was voor Lammert Baas, Interim Manager/Consultant Hygiëne Support. Hij sprak over reiniging en desinfectie als een belangrijk onderdeel van het productieproces, “essentieel voor een veilig voedselproduct.”
Bas Niemeijer, directeur Food and Industry van Kleentec, nam het stokje over. De oprichter van Kleentec gaf inzicht in het ‘in control zijn’ van reiniging en desinfectie in de voedingsmiddelenindustrie. Vlak voor de pauze vertelde Ingrid Mentink, Process Engineer Technical Operations bij farmaceut MSD Oss, over de werkwijze in de pharmaceutische industrie om microbiologische besmetting en kruiscontaminatie te voorkomen en te controleren. De regelgeving op dit vlak is namelijk vrij basaal, maar in verschillende landen gelden verschillende eisen.
Vanuit de medische hoek gaf Gerard Parlevliet inzicht. Parlevliet is ruim 30 werkzaam in de gezondheidszorg, waarvan meer dan 25 jaar als deskundige infectiepreventie bij diverse universitaire medische centra. Hij spreekt over het belang van reiniging en desinfectie in het ziekenhuis en bespreekt werkvoorschriften die een aantal jaren terug zijn opgesteld in het ziekenhuis Bronovo (nu onderdeel van HMC).
Overeenkomsten en verschillen aan het licht
Dr. ir. Masja Nierop Groot, onderzoeker aan de Wageningen Food & Biobased Research over de workshop: “Het was de eerste keer dat we een multidisciplinaire workshop over reiniging en desinfectie hebben georganiseerd. Ik vind het mooi om te zien dat er tijdens de workshop overeenkomsten, maar ook veel verschillen aan het licht zijn gekomen in werkwijze binnen de farmaceutisch industrie, levensmiddelenindustrie en ziekenhuizen. De workshop past daarmee erg goed bij de doelstelling van de PPS, waarin kennisdeling centraal staat.”
Effectieve reiniging- en desinfectieprocedures zijn essentieel voor het elimineren en beheersen van verontreinigingsrisico’s, en daarmee gezondheidsrisico’s. Dit geldt voor zowel procesomgevingen voor voedsel als ook in de farmaceutische industrie en gezondheidszorg. De belangrijkste inzichten van de middag zijn de behoefte aan verdere kennisdeling en samenwerkingsverbanden. De reacties op de workshop waren volgens de organisatoren erg positief.