Asito is de komende jaren de nieuwe schoonmaakpartner van Universiteit Maastricht. De universiteit staat bekend om haar innovatieve benadering van onderwijs en onderzoek. En met haar internationale focus en streven naar duurzaamheid speelt het een belangrijke rol in de regio.
Binnen de nieuwe samenwerking staat wederzijds vertrouwen, innovatie en samenwerking centraal en het draait om meer dan alleen maar schoonmaak. “We zien de samenwerking als een gezamenlijke aanpak om hedendaagse en toekomstige problemen op te lossen en te zorgen voor een prettige en veilige omgeving voor studenten, medewerkers en bezoekers”, legt klantmanager Ozgur Yazar van Asito uit.
Complexe vraagstukken
Hij gaat verder: “We hebben ruime ervaring met schoonmaakdiensten in het onderwijs, waaronder bij Universiteit Utrecht, TU Eindhoven en Universiteit Twente. Dankzij deze ervaringen begrijpen we de complexe vraagstukken waar Universiteit Maastricht voor staat. Denk aan het bieden van goede faciliteiten voor een groeiend aantal studenten en het behouden van een sterke reputatie als Europese universiteit.”
In de eerste zes maanden van het contract ligt de focus op het op orde stellen van de basis. Yazar: “Dit betekent dat we ervoor zorgen dat de operationele schoonmaakprocessen soepel verlopen en dat de verwachtingen van de universiteit worden waargemaakt. We willen de basis van onze dienstverlening verstevigen, zodat we daarna gezamenlijk kunnen bouwen aan verdere vernieuwing en verbeteringen.”
Contractmanager Peter Hamers van Universiteit Maastricht vult hem aan: “In het aanbestedingstraject liet Asito al duidelijk naar voren komen welke medewerkers bij Universiteit Maastricht betrokken zouden zijn en wie verantwoordelijk is voor de samenwerking. Dit gaf ons direct vertrouwen.”
Duurzaamheid belangrijke pijler
Duurzaamheid is een belangrijke pijler in de samenwerking tussen de universiteit en Asito. Het schoonmaakbedrijf zet zich in om de milieubelasting te verminderen. “Dit doen we onder andere door het gebruik van duurzame schoonmaakmiddelen, bijvoorbeeld door het inzetten van Bag in the Box, efficiënte werkmethoden – zoals de workshop Goeddoen – en recycling waar mogelijk. Samen met Universiteit Maastricht willen we laten zien hoe schoonmaak kan bijdragen aan een duurzamere wereld en hoe het een positieve impact kan hebben op de gemeenschap.”
Asito test met schoonmaaktechnologieën en -methoden
Asito wil nieuwe schoonmaaktechnologieën en methoden testen, zoals bijvoorbeeld robotisering en datagestuurde schoonmaak. “We willen de studenten van de universiteit actief betrekken bij deze innovaties, zodat zij hun kennis en inzichten kunnen inzetten om samen meerwaarde te creëren”, aldus Yazar.
Tekst: van de redactie