OSB juicht de plannen van het kabinet toe voor meer en betere handen in de klas. Hierin is ook aandacht voor uitbreiding van het aantal conciërges. Hier liggen mooie kansen voor de schoonmaak- en glazenwassersbranche, aldus OSB.
OSB stelt dat een schoonmaker op een school vaak breder ingezet kan worden en ook conciërgetaken kan vervullen. ”Juist de schoonmaker signaleert vaak onregelmatigheden in het schoolgebouw. Hij kan de school hierop attenderen en voor oplossingen zorgen, waardoor het schoolgebouw beter onderhouden kan worden. Dit komt ten goede aan de leerlingen en leerkrachten. En er worden verdere stappen gezet in de professionalisering van het vak van de schoonmaker.”
Bij de presentatie over de uitwerking van de begrotingsafspraken liet het kabinet weten dat zij staan voor meer en betere handen in de klas. Dit wordt o.a. uitgewerkt door in 2015 meer geld toe te voegen aan de lumpsum van onderwijsinstellingen.
Uit deze lumpsum worden onder andere de schoonmaakwerkzaamheden betaald en hierdoor kan het aantal conciërgebanen toenemen, zo oppert OSB. “Een kans om schoonmaakmedewerkers breder in te zetten. Dit past ook in de visie van OSB om te kijken naar mogelijkheden voor verbreding van het schoonmaak- en glazenwassersvak.”
Gebouw Gezondheids Monitor (GGM)
OSB en de Technische Universiteit Eindhoven werken al langere tijd aan de ontwikkeling van de Gebouw Gezondheids Monitor. Deze monitor levert informatie op waarmee elke school straks in staat is om het welzijnsniveau van het schoolgebouw te bepalen en dit te vergelijken met andere scholen in Nederland. Dit om een optimaal leer- en werkklimaat voor leerlingen en leerkrachten in het primair onderwijs te bereiken. Een groot aantal scholen heeft meegewerkt aan een pilot om de GGM te optimaliseren. In juni worden de resultaten verwacht. Ook de GGM biedt de schoonmaker de mogelijkheid om de functie te verbreden: de schoonmaker signaleert en adviseert.