OSB is teleurgesteld door de brief die Minister Blok van Wonen en Rijksdienst gisteren naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Daarin kondigt hij aan de schoonmaakwerkzaamheden van het Rijk onder te gaan brengen in een nog op te richten Rijksschoonmaakorganisatie (RSO) en geeft stapsgewijs aan hoe de uitvoering zal plaatsvinden.
OSB stelt dat de oprichting van een Rijksschoonmaakorganisatie (RSO) het Rijk én de samenleving veel geld gaat kosten. De business case, die op verzoek van Minister Asscher door KPMG is gemaakt zou dat opnieuw bewijzen.
Verlies van beperkte omvang
De brief stelt onder andere dat de totale marktomvang voor schoonmaakdiensten ongeveer 4,2 miljard bedraagt waarvan circa 3,6 miljard is uitbesteed aan schoonmaakbedrijven. Door het in eigen beheer uitvoeren van de reguliere schoonmaakwerkzaamheden voor het Rijk, Defensie en Nationale Politie krimpt deze markt met ongeveer 65 miljoen oftewel circa 1,8%. Het effect op macro niveau is betrekkelijk gering, zo stelt briefschrijver Blok. Het effect op het niveau van de afzonderlijke onderneming wordt ondervangen door bestaande contracten uit te laten faseren.
OSB: grote teleurstelling
OSB voorzitter Hans Simons zegt het zat te zijn weer misbruikt te worden voor politieke retoriek. “Deze op te richten schoonmaakorganisatie is helemaal geen oplossing voor een probleem, maar veroorzaakt juist problemen. De branche heeft de afgelopen jaren met de Code Verantwoordelijk Marktgedrag en het OSB-Keurmerk al oplossingen gevonden voor problemen in de branche. Deze schoonmaakorganisatie lost dus helemaal niets op. Juist de schoonmaakbranche heeft een sociaal gezicht, biedt schoonmakers structuur en zekerheid. Nu een nieuwe langjarige CAO voor de schoonmakers bijna een feit is, worden nog meer stappen gezet om de kwaliteit van werk voor de schoonmakers te verbeteren. Het is onvoorstelbaar dat het kabinet in haar eigen gelijk blijft geloven en een eigen schoonmaakorganisatie wil oprichten. Zij schoffeert hiermee de branche, de bedrijven en de schoonmakers.”
Vakbonden FNV en CNV herhalen hun reeds bekende standpunten. FNV is positief ('als de schoonmakers er beter van worden prima'), CNV is gematigder. Het zal nog een hele kluif worden voor de sociale partners om, in het kader van de vernieuwingsagenda, gezamenlijk op te treden in dit pijndossier. OSB leden zullen met argusogen de bewegingen van FNV Bondgenoten gadeslaan. Velen zijn vorige week, op de OSB Algemene Ledenvergadering, tandenknarsend akkoord gegaan met het cao onderhandelingsresultaat. De rek is er duidelijk uit.