OSB is gestart met een haalbaarheidsonderzoek naar een beoordelingsmodel werkmethoden glas. Hiervoor heeft OSB van het Centrum voor Ambachtseconomie (CvAE) subsidie toegekend gekregen.
Spiladvies is in opdracht van de brancheorganisatie in maart begonnen met dit onderzoek naar de vraag of de belastingwaarden van de glazenwassers in één systeem kunnen worden ondergebracht en of de verschillende arbeidsrisico’s, bijvoorbeeld valgevaar en fysieke belasting, objectief met elkaar vergeleken kunnen worden.
Volgens OSB is het de bedoeling dat het onderzoek voor de zomer wordt afgerond.
Arbeidshygiënische strategie
Bij het maken van een verantwoorde keuze voor een werkmethode moet de arbeidshygiënische strategie (AHS) worden toegepast en moet rekening worden gehouden met valgevaar, fysieke belasting en bereikbaarheid. In de huidige opzet worden onvergelijkbare grootheden (hoogte in meter, arbeidsduur in uren) tegen elkaar afgewogen.
OSB meldt dat de branche het wenselijk acht dat de beperkingen van de verschillende werkmethoden gemeten zouden kunnen worden met dezelfde eenheid, oftewel een beoordelingsmodel “waarmee de inzet van de verschillende werkmethoden op een bepaald object – rekening houdend met valgevaar, fysieke belasting en bereikbaarheid– op een objectieve wijze tegen elkaar afgewogen kan worden.”
Haalbaar?
Spiladvies onderzoekt nu of zo’n beoordelingsmodel haalbaar is. Mocht uit het onderzoek komen, dat dit haalbaar is, dan kan een volgende stap het feitelijk maken van dit beoordelingsmodel zijn. Voor deze mogelijke vervolgstap dient overigens dan nog wel financiering gezocht te worden.
Zowel de vakbonden als Inspectie SZW staan positief ten opzichte van dit haalbaarheidsonderzoek naar een beoordelingsmodel.