OSB geeft haar update over de stand van zaken rondom het inbestedingsdossier. Zoals bekend vond op 26 juni het Algemeen Overleg (AO) plaats voor de commissie Wonen en Rijksdienst waar zonder noemenswaardige tegenstand besloten werd tot het oprichten van een Rijkssschoonmaakorganisatie.
OSB blijft bij haar standpunt dat deze inbesteding door het Rijk niet verstandig is en vind dat het gebaseerd is op verkeerde en negatieve beeldvorming van de branche. Het is teleurstellend te zien dat het Kabinet op verkeerde aannames een keuze maakt en voorbij gaat aan haar rol als goed opdrachtgever voor de branche, aldus OSB.
OSB schrijft dat politici (bijvoorbeeld SP en PvdA) hardnekkig beweren dat de arbeidsvoorwaarden en –omstandigheden in de branche slecht zijn. Volgens OSB zijn deze politici de afgelopen maanden doof gebleven voor alle informatie die hierover is aangedragen. D66 en CDA vormen hierop een uitzondering
Rijks Schoonmaakbedrijf: een papieren tijger?
Diverse media berichten de afgelopen week dat de Rijksschoonmaakorganisatie (RSO) er nu echt komt. Volgens het Kabinet zelf is de eerste mogelijkheid een begin te maken er in 2015. De organisatie zal gefaseerd worden opgebouwd. OSB heeft daar nog wat bedenkingen bij. Het Kabinet zelf heeft ook nog een aantal voorbehouden gemaakt:
- De Rijks Schoonmaakorganisatie moet budgetneutraal worden gerealiseerd. Dit is vooralsnog niet mogelijk. Ook de laatste businesscase die door KPMG gemaakt is, heeft dat aangetoond.
- Het Rijk moet nu met de vakbonden in gesprek over het aftoppen van de loonschaal waar de nieuwe schoonmaakambtenaren in worden ingedeeld. OSB zet vraagtekens bij de haalbaarheid hiervan.
- Minister Blok heeft gezegd dat hij niet de verplichting heeft om personeel over te nemen, omdat het geen aanbesteding betreft. Of dat daadwerkelijk het geval is op het moment dat schoonmakers overgaan naar de schoonmaakorganisatie is nog te bezien. Het Kabinet doet zich in dit hele dossier (onterecht!) voorkomen als betere werkgever dan de schoonmaakbedrijven, dit heeft als gevolg dat de branche ook van ditzelfde kabinet vraagt zich bij de inbesteding netjes te gedragen en de mensen die nu al werkzaam zijn voor het Rijk een nieuwe baan aan te bieden. Het Rijk als opdrachtgever is namelijk medeverantwoordelijk voor de sociale consequenties van inbesteding en heeft daarom de verplichting mee te werken aan een oplossing.
Hoe nu verder?
In de CAO-onderhandelingen is met de vakbonden ook over inbesteding gesproken. De werkgevers en vakbonden hebben afgesproken dat inbesteding gepaard moet gaan met behoorlijk (arbeidsvoorwaarden)beleid. OSB en de vakbonden gaan ervan uit dat de huidige schoonmakers met het werk meegaan en dus in dienst zullen treden van de rijksoverheid. Op het moment dat de beslissing aan de orde is zullen werkgevers, vakbonden en de betrokken schoonmaakbedrijven zich gezamenlijk wenden tot de overheid.
OSB vraagt schoonmaakbedrijven die concreet met de inbesteding – op rijks-, provinciaal of gemeentelijk niveau – te maken krijgen zo snel mogelijk contact op te nemen met OSB via (073) 648 38 50 of per e-mail.