Volgens brancheorganisatie OSB is de quotumwet voor overheidswerkgevers een direct gevaar voor de schoonmaakbranche.
De quotumwet wordt geactiveerd voor overheidswerkgevers. Vanaf 2019 zijn overheidswerkgevers verplicht om een 125.000 banen te creëren voor mensen met een arbeidsbeperking. De overheid heeft de doelstelling van 6.500 banen over 2016 namelijk niet gehaald, in tegenstelling tot het bedrijfsleven. Goed nieuws voor het bedrijfsleven zou je zeggen, maar OSB ziet dit toch anders.
Directe bedreiging voor de rbanche
Op haar website meldt de brancheorganisatie het volgende: “OSB ziet het opleggen van een quotum aan de overheid als een directe bedreiging voor de branche. Voor overheidswerkgevers is inbesteden een relatief makkelijke manier om banen voor de doelgroep in te vullen. Dit is een direct gevaar voor diensten aan de basis van de arbeidsmarkt die op dit moment zijn uitbesteed, zoals schoonmaak.
“Het streven naar sociaal en inclusief werkgeverschap is voor OSB- leden de normaalste zaak van de wereld en aan de orde van de dag. Wij zijn van mening dat op een positieve manier investeren in een sterke basis van de arbeidsmarkt banen oplevert voor arbeidsbeperkten. Door het activeren van het quotum voor overheidswerkgevers komt onze doelstelling onder druk te staan.”
Verzet tegen inbesteding
OSB verzet zich tegen inbesteding. Dit gebeurt via directe lobby richting de op dit moment formerende partijen en op een meer indirecte manier via VNO NCW en MKB Nederland: “Wij hebben de formerende partijen voorgesteld om het quotum af te schaffen. Hierin zien wij de oplossing om inbesteding te voorkomen.”
Ook werkgeversorganisatie VNO-NCW waarschuwt dat de quotumregeling voor overheidswerkgevers er niet toe mag leiden dat zij meer werk gaan inbesteden: “De overheid heeft weliswaar weinig banen aan de onderkant, maar door inbesteding wordt niet méér werk voor mensen met een arbeidsbeperking gerealiseerd. Dan zou alleen met werkgelegenheid worden geschoven. Het zou volstrekt de verkeerde beweging zijn als hierdoor mensen bij private werkgevers hun baan verliezen”, aldus de ondernemingsorganisatie samen met MKB-Nederland laat weten.