Tijdens de algemene ledenvergadering van Schoonmakend Nederland is bekend gemaakt dat het OSB-Keurmerk verder gaat als het Keurmerk Schoon. Naast de naamswijziging veranderen ook de administratieve lasten die gepaard gaan met de NEN 4400 inspectie.
Vanaf 1 januari 2022 wordt het mogelijk om het behoud van het keurmerk op een op NEN 4400 gebaseerde Schoonmakend Nederland-norm te laten toetsen. Dit was een belangrijke wens van vooral kleinere ondernemers. Op deze manier kan de inspectie worden teruggebracht naar één keer per jaar. Ook bedrijven die vanwege de aard van het werk niet volledig aan NEN 4400 kunnen voldoen, zoals de reconditioneringsbedrijven, komen met de Schoonmakend Nederland-norm in aanmerking voor het keurmerk.
Inhoudelijke wijzigingen
De ledenvergadering stemde in met een aantal inhoudelijke wijzigingen. Het Keurmerk Schoon blijft uit die pijlers bestaan. Het wordt opgebouwd door een inspectie op de financiële en personele administratie (NEN 4400 of de daarop gebaseerde Schoonmakend Nederland-norm), de code verantwoordelijk marktgedrag en schoonmaakspecifieke eisen. Voor bedrijven met een omzet tot 10 miljoen euro wordt het vanaf 1 januari 2022 mogelijk om het administratieve deel te laten toetsen aan de nieuwe Schoonmakend Nederland-norm.
Keurmerk Schoon
De naam OSB-Keurmerk bleek niet meer afdoende met de naamswijziging naar Schoonmakend Nederland en de inhoudelijke wijzigingen in de voorwaarden. Daarom is volgens Schoonmakend Nederland gekozen voor een naam die in één keer duidelijk maakt waar zij voor staat, die goed in het gehoor ligt en herkenbaar is. ‘Dankzij een onderscheidend, verrassend ontwerp dat een subtiele link legt met het beeldmerk van Schoonmakend Nederland, hebben we een keurmerk in handen dat een onuitwisbare indruk maakt. Met trots presenteren wij het nieuwe keurmerk van Schoonmakend Nederland’.
Alle leden die het keurmerk in het bezit hebben, kunnen binnenkort gebruikmaken van een toolbox met alle benodigdheden voor de lancering van het vernieuwde keurmerk.