Inbesteden van schoonmaak bij de overheid biedt de schoonmakers helemaal geen zekerheid zoals FNV Bondgenoten doet voorkomen, zo stelt OSB in een persbericht.
Volgens OSB hebben 80% van de schoonmakers die voor de rijksoverheid werken hebben al een vast contract. Dat zou een rondgang langs de schoonmaakbedrijven die voor de Rijksoverheid werken uitwijzen.
Daarnaast zijn de laagste loonschalen van de rijksoverheid lager dan het huidige salaris van een schoonmaker. Een schoonmaker verdient nu 120% van het wettelijk minimum loon. Een schoonmaker gaat er bij de rijksoverheid wat dat betreft helemaal niet op vooruit. Aldus OSB.
Verder somt OSB volgende argumentatie op tegen inbesteden:
- De schoonmaakbranche kent een eindejaarsuitkering van 1,6%.
- De komende jaren zal een enorme krimp plaatsvinden in het aantal overheidsgebouwen, minder werk dus! Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken wordt ongeveer 25% van de overheidsgebouwen afgestoten. Het aantal vierkante meters dat schoongemaakt moet worden, wordt daarmee dus minder. En het werk kan dan met minder mensen worden verzet. De overheid heeft geen mogelijkheden om deze schoonmakers op een andere locatie in te zetten en zal de schoonmakers moeten ontslaan. De schoonmaakbedrijven hebben in de CAO met elkaar afgesproken dat schoonmakers hun baan kunnen behouden bij contractovername van een ander schoonmaakbedrijf. Deze garantie biedt de rijksoverheid niet.
- Inbesteding betekent in veel gevallen dat gewone schoonmakers worden vervangen door mensen uit de kaartenbak van een SW-bedrijf. Dat lijkt sociaal, maar het zorgt voor baanverlies van gewone schoonmakers.
- Schoonmakers zelf in dienst nemen bij de rijksoverheid kost de samenleving geld, zeker zo’n 20 miljoen euro. De overheid heeft al gezegd dat het zelf in dienst nemen niet meer mag kosten. Dit betekent dat er dus gewoon minder schoongemaakt gaat worden en de gebouwen viezer worden. Of dat de werkdruk van de schoonmakers omhoog gaat. Wie is hiermee geholpen?
- De overheid biedt geen professionele omgeving waar schoonmakers hun vak kunnen uitoefenen. Schoonmaakwerkgevers zorgen voor een professionele omgeving, structuur, begeleiding en opleidingen voor de schoonmaker.
Wachtdagenproblematiek
De schoonmaakwerkgevers zijn bereid de wachtdagen (2 dagen van maximaal 4 uur) af te schaffen in balans met de doorbetaling. De werkgevers betalen nu 2 jaar lang 100% door. Werkgevers en werknemers hebben een gezamenlijke verantwoordelijk om het verzuim in de branche omlaag te brengen. Het gaat om een totaal verzuimpakket en niet alleen maar om wachtdagen. Aldus OSB.