Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft gereageerd op schriftelijke vragen van het Kamerlid Karabulut van SP over de ontslagen Gom schoonmakers in Drechtsteden ten gunste van het eigen SW bedrijf.
Karabulut wilde van de staatsecretaris weten welke ruimte de Participatiewet biedt aan gemeenten om bestaand personeel te ontslaan om hun werkzaamheden in te laten vullen door mensen die onder de Participatiewet vallen.
Klijnsma laat weten dat Drechtsteden geen formele arbeidsrelatie heeft met de medewerkers van in dit geval Gom en dat het huidige schoonmaakcontract met een commercieel schoonmaakbedrijf, conform opzegtermijn, niet is verlengd.
Klijnsma: “De keuze voor inbesteding of aanbesteding door gemeenten voor leveranciers en dienstverleners is een zaak van de gemeente zelf. Ik ga er vanuit dat gemeenten zorgvuldig en met inachtneming van de wet- en regelgeving handelen, onder meer met betrekking tot de bescherming van werknemers en de regels rond aanbestedingen.”
Klijnsma stelt dat de schoonmaakwerkzaamheden in Drechtsteden betaald zullen worden uitgevoerd door voornamelijk kwetsbare mensen op de arbeidsmarkt. “Het betreft mensen die onder de Participatiewet vallen en niet duurzaam zelfstandig een wettelijk minimumloon kunnen verdienen en/of een grote afstand tot de arbeidsmarkt hebben. Het zijn mensen met een Wsw-indicatie, Wajong of mensen met een WIW- of ID-baan.”
Klijnsma vindt het wel belangrijk dat signalen over verdringing serieus worden genomen. “De gemeenteraad heeft een controlerende taak waar het de uitvoering van het beleid door het college betreft, ook op het punt van verdringing. Het risico op verdringing kan echter alleen per geval en op lokaal niveau worden beoordeeld, dit betreft een gemeentelijke taak.”
Klijnsma ziet het niet als taak van de Inspectie SZW bij twijfel toezicht te houden op verdringing. “Dat is een taak van de gemeente.”
Inmiddels circuleert er een plan op het ministerie, geïnitieerd door ADG Dienstengroep en breed gedragen door schoonmaak, catering, beveiliging en werkgeversorganisatie AWVN, waarbij vaste medewerkers met een indicatie in dienst van een ingehuurd bedrijf gaan meetellen in het quotum van opdrachtgevers. Signalen zijn dat Klijnsma positief staat ten opzichte van dit plan.
Lees ook: Kwestie Drechtsteden nopen sociale partners tot brandbrief aan politiek