Om voedselverspilling onder de aandacht te brengen, hebben Hago Zorg en Vebego Cleaning Services deze week – in de Verspillingsvrije Week van 9 tot en met 15 september – een initiatief gelanceerd met als thema ‘Smakelijk delen. Samen tegen voedselverspilling’.
Het Green Team van Hago Zorg, onderdeel van familiebedrijf Vebego, vraagt ieder jaar aandacht voor maatschappelijke thema’s. Dit jaar ligt de focus dus op voedselverspilling, want er wordt jaarlijks per persoon meer dan 33 kilo aan goed eten weggegooid.
Voedselverspilling voorkomen is milieuwinst
“Een gigantisch probleem dus, waar je relatief gemakkelijk een positieve bijdrage aan kunt leveren”, vindt Paul Reijven, directeur Finance & Proces control bij Hago Zorg en lid van het Green Team. “Elke kilo die niet verspild wordt, is namelijk 100 procent winst voor het milieu.”
Met collega’s
Alle 12.500 medewerkers van Hago Zorg en Vebego Cleaning Services hebben een setje van vier diepvries-/magnetronbakjes ontvangen om hun restjes eten in te bewaren. Met behulp van deze bakjes kunnen de medewerkers restanten van hun maaltijden makkelijk bewaren of invriezen. “En het zou helemaal leuk zijn als collega’s hun restjes meenemen naar het werk om samen met collega’s op te eten of aan de buren te geven, als zij het goed kunnen gebruiken”, aldus Paul.
Scannen maar
“Met dit initiatief bieden we kennis en tools en maken we het leuk om samen voedselverspilling tegen te gaan.” Iedere keer als er een bakje gebruikt wordt, scant een medewerker een QR-code op de deksel van het bakje. Op een speciale interne pagina wordt bijgehouden hoeveel maaltijden er zijn gered en hoeveel kilo voedsel en CO2 er is bespaard.
Tekst: van de redactie