Gemeenten laten kansen liggen voor mensen in de Participatiewet door schoonmaakwerk bewust niet over te laten aan het bedrijfsleven. OSB voorzitter Piet Adema, op foto uit archief, noemt het inbesteden van de schoonmaak een onverstandige keuze. Hij roept op om naar de lange termijn te kijken en pleitte tijdens een bijeenkomst van Cedris voor het aangaan van een bondgenootschap tussen werkgevers, gemeenten en SW-bedrijven.
OSB stelt dat veel leden-schoonmaakbedrijven gemeenten helpen met een publieke taak: het aan het werk helpen van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. “Het schoonmaakwerk leent zich daar niet alleen uitstekend voor, werkgevers in de schoonmaak- en glazenwasserbranche vinden het heel gewoon om mensen te begeleiden, ontwikkelen en te scholen. Het aangaan van een bondgenootschap tussen werkgevers, gemeenten en SW-bedrijven is daarom de meest duurzame weg om mensen in de Participatiewet aan het werk te krijgen en houden.”
Kijk naar lange termijn bij besluit inbesteden schoonmaak
Door schoonmaakwerk bewust niet over te laten aan het bedrijfsleven maar dat zelf te organiseren, laten gemeenten kansen voor mensen in de Participatiewet liggen. Dat is maatschappelijk ongewenst. Kijk niet alleen naar de korte, maar ook naar de lange termijn als je besluit schoonmaakwerk te gaan inbesteden. Deze oproep deed Piet Adema tijdens een bijeenkomst van Cedris in Den Haag, eind vorige week.
“bondgenootschap tussen werkgevers, gemeenten en SW-bedrijven is de meest duurzame oplossing”
“Wat wij in de praktijk zien, is dat door gemeenten schoonmaak geregeld wordt inbesteed. Vaak om politieke of ideologische redenen. Wij vinden dat niet alleen jammer, maar vooral ook een onverstandige keuze van gemeenten. Daardoor wordt niet optimaal gebruik gemaakt van de mogelijkheid om gezamenlijk die publieke taak op te pakken met werkgevers die veel ervaring hebben om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk te helpen”, aldus Adema
De OSB voorzitter besluit: “Misschien lijkt inbesteding voor de korte termijn de beste oplossing, maar voor de lange termijn is het aangaan van een bondgenootschap tussen werkgevers, gemeenten en SW-bedrijven waarin wordt samengewerkt vanuit ieders kracht, de meest duurzame oplossing. Uiteindelijk gaat het om het belang van de mensen waar het in de Participatiewet om gaat.”