Op 1 augustus 2018 is de Boskalis Beach Cleanup Tour van stichting De Noordzee van start gegaan. Tijdens de zesde editie van de schoonmaakactie wordt de hele Noordzeekust schoongemaakt. Op 1 augustus start de tour in Cadzand en op Schiermonnikoog. Op 15 augustus 2018 eindigt de actie in Zandvoort.
Foto: © Stichting De Noordzee
In de afgelopen vijf jaar heeft de Tour met behulp van bijna 10.000 vrijwilligers 72.355 kg afval opgeruimd. Meer dan 10.000 volle vuilniszakken. Als je die allemaal op elkaar zou stapelen bereik je gemakkelijk een hoogte van 8000 m, ruim veertig keer zo hoog als de Euromast. De inhoud bestaat voor 93% uit plastic in de vorm van willekeurige restjes, doppen, snoep- chips- en snackverpakkingen, ballonnen en sierlinten. Daarnaast zijn het vooral netten, touwen en vispluis. Per 100 m liggen er gemiddeld zo’n 370 vervuilende afval items op het strand, een volle vuilniszak met een gewicht van gemiddeld 6,9 kg.
Ook in de schoonmaakbranche maken verschillende bedrijven werk van duurzaamheid. Zo maakt Clean Totaal vakpartner Werner & Mertz Professional de schoonmaak duurzaam.
Boskalis Beach Cleanup Tour: 30 etappes, 2 per dag
Voor de duur van de tour is de Noordzeekust in 30 etappes opgedeeld. Per dag worden er tegelijkertijd twee etappes gelopen: één etappe in het noorden en één etappe in het zuiden van het land. Wie van de Nederlandse stranden houdt, zich zorgen maakt over de vervuiling en graag wil helpen schoonmaken, kan zich aanmelden via beachcleanuptour.nl.
“Je vindt er alle etappes en bijbehorende informatie zoals de datum, de start- en finishlocatie, de af te leggen afstand en de verzameltijd. Ook krijg je informatie over bijzondere activiteiten zoals de hondenetappe, speciale fitnessetappe en het eindfeest. Na twee weken finishen de noord- en zuidroute tegelijkertijd in Zandvoort met een presentatie van de resultaten en een mooi feest”, aldus stichting De Noordzee.
Groeiend milieuprobleem
Marien zwerfafval (zwerfafval in zee) en plastic vervuiling zijn een wereldwijd groeiend milieuprobleem. Jaarlijks stroomt er ongeveer 8 miljoen ton plastic in onze oceanen. Dit is schadelijk voor de oceanen en de vele diersoorten die erin leven. Mogelijke effecten op de menselijke gezondheid worden onderzocht. Ook de Noordzee bevat veel plastic afval. Stichting De Noordzee doet hier al vele jaren onderzoek naar. Wat blijkt? Per honderd meter strand worden gemiddeld 370 stuks afval aangetroffen waarvan 90% bestaat uit plastic.
Afval hoort niet in zee
Stichting De Noordzee pleit voor goed afvalmanagement op zee en in de havens en het voorkomen van zwerfafval door toerisme. Samen met het bedrijfsleven, consumenten, maatschappelijke organisaties en de overheid werkt zij aan een schone en afvalvrije Noordzee. “Met de omvang en het bereik van de Boskalis Beach Cleanup Tour inspireren we duizenden Nederlanders. Samen met de vele deelnemers en sponsoren steken we de handen uit de mouwen om de Noordzeekust schoon te maken. Want afval hoort niet in zee.”