Het overleg over een nieuwe schoonmaak-cao zit opnieuw in een impasse nu vakbond FNV de gesprekken vandaag heeft afgebroken en CNV deze heeft opgeschort. Grootste struikelblok zijn de wachtdagen bij ziekte.
Lees ook: Worden wachtdagen in schoonmaak de wacht aangezegd?
OSB is teleurgesteld en noemt de vakbondsopstelling onrealistisch. OSB stelt de afgelopen drie maanden het initiatief te hebben genomen voor verregaande voorstellen betreffende duurzame banen, professionalisering van het vak, een modernisering van het pensioenstelsel en een vitaliteits- & gezondheidsprogramma om verzuim tegen te gaan. OSB is bereid om de wachtdagen gedeeltelijk af te schaffen mits er een verlaging van de 100% loondoorbetaling over de huidige twee jaar plaatsvindt.
OSB stelt dat nog nooit eerder zoveel omvangrijke thema’s zo breed besproken zijn met wederzijds begrip en met concreet resultaat. OSB vindt het verbazingwekkend dat vakbonden dit onvoldoende vinden en zich in een tijd van crisis enkel richten op een onrealistische looneis oplopend tot 15%. OSB roept de bonden op om de CAO onderhandelingen voort te zetten en af te ronden op basis van realistische eisen.
CNV betreurt situatie
CNV Vakmensen laat in een persbericht weten dat het grootste struikelblok de wachtdagen bij ziekte zijn. Bestuurder Jan Kampherbeek: “We hebben de werkgevers er eindelijk met goede argumenten van kunnen overtuigen dat we daar vanaf moeten. Maar dan willen ze daar meteen een andere negatieve prikkel voor terug, in de vorm van minder uitkering bij ziekte. No way, wat ons betreft. We hebben het overleg daarom opgeschort.”
Vandaag was de afsluitende ronde in een lange reeks gesprekken over een nieuwe cao voor de 150.000 schoonmakers in Nederland. Een cao-akkoord heeft dat helaas niet opgeleverd. Naast de onenigheid over de wachtdagen bij ziekte waren de werkgevers niet bereid om een loonbod op tafel te leggen. Kampherbeek: “Wij hebben ons voorstel al in november op tafel gelegd: 5,5 procent erbij in een tweejarige cao. Van de kant van de werkgevers komt er helemaal niets. Dat is lastig onderhandelen.”
Kampherbeek betreurt de situatie. “De cao is sinds 1 januari verlopen. We willen graag duidelijkheid voor de schoonmakers, zodat ze weten waar ze aan toe zijn en wat ze te besteden hebben. Op een aantal belangrijke punten waren we ook een eind met de werkgevers gevorderd. De werkgevers willen bijvoorbeeld serieus aan de slag met ons voorstel voor bredere en grotere dienstverbanden voor schoonmakers. We hebben concrete plannen voor een nieuwe vakopleiding facilitair medewerker, waarmee schoonmakers de kans krijgen om hun werkzaamheden uit te breiden naar groenonderhoud, catering, postkamerdiensten en receptiediensten. Daarmee creëren we meer volwaardige banen, in plaats van versnipperde dienstverbanden, met meerdere werkgevers. Ook op andere terreinen waren we het eens. Maar als we er op de onderwerpen die écht belangrijk zijn niet uitkomen, kopen we daar helaas niks voor.”
FNV: 13 maart actie
FNV stelt in een persbericht dat de cao onderhandelingen na vijf maanden nog steeds muurvast zitten en zegt dat straffen van zieke schoonmakers niet normaal is. De bond meldt dat de schoonmakers het zat zijn en kondigt voor donderdag 13 maart de eerste landelijke actiedag aan.
“Het straffen van zieke schoonmakers is niet normaal”, zegt Khadija Tahiri, ziekenhuisschoonmaker en president van FNV Schoonmaak. “Dat zeiden wij altijd al, maar dat zeggen nu ook de wetenschappers. En die wetenschap wordt al bijna een half jaar genegeerd.”
De onderhandelingen liggen nu stil, een vervolgafspraak is vandaag niet gemaakt.