BEHIND THE BIZZ
Hij rondde de studie Financial Service Management af en na zo’n tien jaar in de bankenwereld te hebben gewerkt, belandde Eindhovenaar Hasan Taskent in de schoonmaakbranche bij HSU. Inmiddels is hij CEO en groeit de onderneming enorm hard. Taskent heeft volop plannen om HSU nog groter te maken, maar wel zonder de persoonlijke bedrijfscultuur te verliezen.
“Hoe ik in de schoonmaakbranche ben terechtgekomen? Mijn broer was medeoprichter van HSU en begon aan mijn jasje te trekken. Hij wilde me erbij.” Taskent had in eerste instantie echter niets met het schoonmaakvak. “Wat moest ik daar nu? Tegelijkertijd zag ik de bankenwereld veranderen. Iedereen werd een nummer, alles werd onpersoonlijker. Ik had inmiddels al een aantal reorganisaties overleefd en wist: een volgende keer lig ik er misschien wel uit.” En zo koos Taskent in 2018 voor het onbekende. “Ik begon als leidinggevende, bracht meer structuur aan binnen de onderneming en realiseerde en een aantal professionaliseringsslagen. Daarna zijn we eigenlijk heel hard gegroeid. Ik werd vorig jaar CEO en nam het stokje over van mijn broer en zijn compagnon, die als adviseurs betrokken blijven. Tegelijkertijd nam de Belgische investeringsmaatschappij M80 het over van Berk Partners als investeerder.
Nu hij aan zijn achtste jaar bij HSU begint, kent Taskent de schoonmaakbranche inmiddels erg goed. “Het is teleurstellend dat er in de maatschappij vaak neergekeken wordt op het werk en de mensen die het werk doen. Ons werk is cruciaal, wij slaan geen enkele dag over. Als wij een dag niet werken, vallen de volgende ochtend veel busritten in het hele land uit’. Bedenk daar de gevolgen maar eens van. De continuïteit die wij waarborgen is heel belangrijk voor opdrachtgevers.”
Facilitaire diensten
HSU is gespecialiseerd in het rijklaar maken en schoonmaken van met name bussen en treinen in het openbaar vervoer. Op het terrein van bussen is HSU zelfs marktleider. Het werk bestaat deels uit schoonmaken en deels uit facilitaire diensten. Taskent legt uit: “Als een buschauffeur klaar is met zijn dienst, gaat de bus naar het depot. Een stalling waar onze medewerkers hun werk doen. Onze medewerkers tanken de bus af, vullen vloeistoffen – denk aan motorolie en ruitenvloeistof – aan, vegen de bus uit, legen de prullenbakken en rijden de bussen door de wasstraat. Daarna wordt de bus volgens planning geparkeerd, zodat hij de volgende dag weer uit kan rijden.” Periodiek verzorgt HSU ook de schoonmaak van de wagens, conform afspraak met de opdrachtgever. “Een interieurbeurt doen we eens in de twee weken of bijvoorbeeld één keer in de maand, afhankelijk van de behoefte.”
Loyaliteit
Door de enorme groei van HSU is het belangrijk om efficiëntieslagen te blijven maken. “Je hebt echter wel de mensen nodig om dit te kunnen doen. We staan of vallen met onze medewerkers. We vinden het belangrijk – in tegenstelling tot wat ik in de laatste jaren in de bankenwereld heb meegemaakt – om persoonlijk contact met de mensen te houden. Wij spreken onze medewerkers dan ook dagelijks. De managers bezoeken de locaties; regelmatig om sturing te geven, maar ook om in contact te blijven. We vinden het belangrijk dat medewerkers zich gezien en gehoord voelen.” Dit is extra belangrijk omdat een grote groep medewerkers van HSU kwetsbaar is en een afstand tot de arbeidsmarkt heeft. “Als wij iemand kunnen helpen doen wij dat. En eerlijk, is eerlijk: dat werkt twee kanten uit”, vertelt de CEO. “Als wij goed zijn voor onze medewerkers, zijn zij goed voor ons. Loyaliteit, daar draait het om. Waar mogelijk reiken we onze hand uit. We willen dat de medewerker weet dat hij of zij kan terugvallen op ons.”
Next step
En die werknemers zijn keihard nodig. Helemaal met de groeiplannen die Taskent voor komend jaar heeft. “Op dit moment bevinden we ons in de gespreksfase met als doel om internationalisering te realiseren. We kijken vooral naar Duitsland en België en richten ons op het busvervoer. Ik heb er veel ideeën over én ik heb er een heel goed gevoel bij. Het is ‘the next step’ van HSU.”
2025 lijkt daarmee wederom een goed jaar te worden voor de Eindhovense onderneming. En die begon ook al met een sterke groei van het aantal rijklaar te maken bussen. Zo is HSU per 1 januari in meerdere nieuwe regio’s gestart, denk aan Drechtsteden, Molenlanden en Gorinchem (DMG) en in Groningen, Drenthe (GD) en Friesland. Die sterke groei kwam niet uit het niets vallen. Ik geloof dat als je goed doet en jezelf bent en blijft, het werk uiteindelijk ook naar je toe komt. In die positie bevinden we ons momenteel”, is Taskent van mening.
Zorgvuldig
Er waren echter wel wat hobbels op de weg. Zo uitte de CNV nogal wat kritiek op HSU, nadat Qbuzz het openbaar vervoer van Arriva had overgenomen in Friesland en waarna HSU de aanbesteding van Qbuzz won. Taskent legt uit: “Wat belangrijk is om te weten, is dat volgens de cao (die goedgekeurd is door CNV), er voor ons geen verplichting is om het voormalige personeel over te nemen. Echter, omdat wij vinden dat de vorige werknemers als eerste in de rij mogen staan, hebben we eerst deze medewerkers het werk aangeboden. Die paar die hier niet op reageerden, vielen om begrijpelijke redenen uit. Soms wilden ze zelf wat anders. Het is dan ook moeilijk om de reactie van de CNV hierover te begrijpen, vooral ook gezien we meer hebben gedaan dan de cao voorschrijft. We vinden dat we ons dan ook van onze beste kant hebben laten zien. Verder verwijt de CNV ons dat de werknemers onder slechte werkomstandigheden werken. Daar waar wij vinden dat het beter geregeld kan worden voor onze medewerkers, kaarten we dit ook aan bij de openbaar vervoerder. Zij dragen de eindverantwoordelijkheid en we willen beiden dat de werkomstandigheden toereikend zijn. Soms heeft het ook tijd nodig om dit mogelijk te maken.”
In Groningen en Drenthe speelde er wat anders. Daar was Qbuzz al de vervoerder en ook hier won HSU de aanbesteding voor het rijklaar maken van de bussen. “Omdat Qbuzz al werkzaam was in die regio, behoren wij het personeel over te nemen. Echter, de feiten zijn belangrijk. De cao vermeldt dat de medewerker dan wel over een branche-erkend diploma moet beschikken. Het vorige schoonmaakbedrijf heeft daar kennelijk geen energie ingestoken en dit was onze erfenis. De CNV gaf aan dat de medewerkers hun diploma alsnog konden behalen en als dit vóór de datum van contractwisseling zou gebeuren, er alsnog aan de voorwaarden van de cao zou zijn voldaan. Dit was echter niet duidelijk beschreven in de cao. Er is ruimte om de tekst hierover op verschillende manieren te interpreteren. Is de contractwisseldatum leidend of niet? Het staat nergens. We hebben dit aangekaart bij de RAS en zij erkennen inderdaad dat er een ‘grijs gebied’ is dat op verschillende manieren kan worden geïnterpreteerd. Wat we nodig hebben, is duidelijkheid. Als nieuwe dienstverlener staan we zo direct en onterecht met 1-0 bij de werknemers achter.”
Nummer één
Hoe HSU die achterstand weer omdraait? “Dat kost tijd, maar we doen er alles aan. Zo ben ik de regio’s ingegaan, was ik aanwezig bij de implementatie, heb iedereen persoonlijk een hand gegeven en ben het gesprek aangegaan. Ik was blij dat ik ter plaatse uitleg kon geven, maar ik hou de vinger ook nu aan de pols. Ik blijf contact met medewerkers zoeken om te weten wat er leeft en hoe het gaat. De medewerker staat bij HSU namelijk altijd op nummer één.”
In het algemeen geldt dat werkgevers met (meer dan) 25 medewerkers zullen de kosten van de transitievergoeding zelf moeten dragen. Dit kan tot een forse lastenverzwaring leiden en hen motiveren zich (nog) meer in te zetten tot voor voorkomen van beroepsziektes en creëren van gezonder arbeidsomstandigheden in samenhang met (nog) betere ondersteuning bij ziekte. Anderzijds zal de bereidheid om mee te werken bij een dergelijk ontslag mogelijk afnemen en zal er sprake kunnen zijn van minder risico’s nemen bij het aannemen van medewerkers, waardoor mensen met een gezondheidsrisico buiten de boot vallen. De vraag werpt zich bovendien op in hoeverre werkgevers aan een dergelijk ontslag dienen mee te werken indien de werknemer hierom vraagt?

Facts
- Bedrijfsnaam: HSU
- Hoofdvestiging: Eindhoven
- CEO: Hasan Taskent, geboren en getogen in Eindhoven. Turkse roots, getrouwd met een advocate en vader van drie kinderen.
- Aantal medewerkers: rond de 200
- Opgericht: 2012
- Werkgebied: nagenoeg in heel Nederland
- Specialisaties: het uitvoeren van facilitaire diensten én het schoonmaken van vervoersmiddelen in het openbaar vervoer (voornamelijk bussen, maar ook treinen en trams)
Duurzaamheid
Uiteraard speelt duurzaamheid ook bij HSU een rol. “Wij zijn heel actief op het gebied van social return, kiezen zoveel mogelijk voor elektrische wagens en stimuleren eigen medewerkers met het openbaar vervoer te gaan. Ook hebben we veel aandacht voor de arbeidsparticipatie van kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt. We beschikken dan ook over een PSO-certificering Trede 2.
Arbeidsmarkt
Uiteraard heeft HSU, net als andere schoonmaakbedrijven, te maken met de schaarste op de arbeidsmarkt. “Toch vind ik dat we het nog best goed doen. Onze benaderingswijze is anders dan vele andere bedrijven. In deze tijd heeft het plaatsen van een online vacature weinig zin. Dan kun je gaan zitten wachten… Deze passieve benadering passen wij nagenoeg niet toe. Wij kiezen liever voor de actieve variant. We zoeken gericht mensen en kijken vooral in ons eigen netwerk en die van onze werknemers. Als zij tevreden zijn over ons en hun werk, dan benaderen zij graag familie of vrienden.”
Tekst: van onze redactie
Meer nieuws?
Je leest hier meer actueel nieuws van Clean Totaal.