Recentelijk heeft FNV Bondgenoten een Witboek uitgebracht waarin aandacht wordt gevraagd voor verlaging van werkdruk, verhoging opleidingsniveau en verbetering arbeidsvoorwaarden en arbeidsomstandigheden voor de medewerkers in de schoonmaak branche. De inhoud van het FNV Witboek wekte bij mij de interesse op om te onderzoeken hoe FNV Bondgenoten, als opdrachtgever, zelf de uitvoerende schoonmaakactiviteiten georganiseerd heeft. Uiteraard met in het achterhoofd de kritische kanttekeningen uit het Witboek. De discussie over de nieuw cao is bewust buiten dit artikel gelaten.
Steekhoudend
Steekhoudend zijn de genoemde argumenten dat een schone omgeving bijdraagt aan een hogere tevredenheid van werknemers van opdrachtgevers, met een dienovereenkomstige verlaging van ziekteverzuim. Dit aspect willen opdrachtgevers nogal eens onderschatten. Iets meer schoonmaakkosten uitgeven verdient zich terug! Ook het feit dat de overheid vanaf 2010 op een betere maatschappelijk verantwoorde manier haar schoonmaak gaat inkopen stemt tot vreugde. Eerst zien en dan geloven blijft wel op zijn plaats. Het op semi-wetenschappelijke manier toevoegen van delen uit de jaarverslagen van sommige internationals voegt weinig aan het Witboek toe. Ook het benoemen van jaarsalarissen van top bestuurders in perspectief van het loon van de schoonmaker voegt weinig tot niets toe. Als je dit toch zo graag wilt doen: waarom zijn de salarissen binnen het top segment van FNV Bondgenoten niet gelijk in het vergelijk opgenomen? Waar vind ik in het rapport de sociale ambities van FNV Bondgenoten terug vanuit haar rol als opdrachtgever? Het blijft een beetje met het vingertje wijzen.
Uitbesteed
Goede voorbeeld
Conclusie
NV Bondgenoten als opdrachtgever binnen het schoonmaak segment optreedt. Is “schone schijn” niet beter op zijn plaats dan “schoon genoeg?”
Uurtarief
Multiservice
Er zijn proeven gedaan om met name in de vakbondcentra zogeheten integrated services in te voeren (branchevervaging weet U nog), dat wil zeggen naast het schoonmaken, ook verzorging koffie, preparen vergader faciliteiten, openen/sluiten etc. Dit is succesvol verlopen en wordt verder uitgewerkt.
Helemaal niet iets extra sociaals ontdekt? Ja, tijdens de afgegeven weeralerts van de laatste tijd werd vanuit FNV Bondgenoten aangegeven dat de schoonmaakmedewerkers niet hoefden te komen met behoud van salaris. Chapeau!!
Resumerend kunnen we niet anders concluderen dat FNV Bondgenoten in haar rol als opdrachtgever niet onderdoet voor de gemiddelde opdrachtgever in schoonmaak Nederland, waar zij nu juist het één en ander op aan te merken heeft. De keuze voor het schoonmaakbedrijf wordt bepaald vanuit historisch perspectief, de tevredenheid over de geleverde kwaliteit en mogelijk het feit dat de medewerkers van Van Alem in fel rode werkkleding rond lopen. Het rode (kabouter) leger…
*Stefan Faay van Van Alem heeft mij laten weten dat er binnen diverse kantoren in de ochtend/avonduren gewerkt wordt, dit gelet op de omvang van de projecten. Ook is er in sommige gevallen sprake van sleutelkantoren waarbij de medewerker zelf de werktijd regelt. In deze panden kan geen sprake zijn van full-time banen.”
Henk Cornelisse is directeur van Facility Specialists en lid van de redactieraad van Clean Totaal.
Complimenten aan Clean totaal voor dit onderzoek. Eindelijk eens een blad dat verder kijkt dan de mooie praatjes van het FNV. Geweldig om te lezen dat het FNV het ook niet zo nauw neemt met haar rol als opdrachtgever. Eindelijk wordt ook de moeilijke situatie van schoonmaakondernemers wat beter belicht dan het alleen maar beschuldigen dat ondernemers geldwolven zijn. Ondernemers die gek zijn op een hoog inkomen zullen toch zeker niet in de schoonmaak een bedrijf starten, sterker nog heel veel kleinere ondernemers kunnen nog maar net het hoofd boven water houden.
Mooi stuk en helemaal gelezen. Maar nu is het ook interessant om te weten hoe een UWV schoonmaak inkoopt. Waarom? De heer Wilders geeft aan dat allochtonen in ons land meer kosten dan opbrengen. De FNV moet zich ook diep schamen voor de bereikte resultaten voor de schoonmakers als je het vergelijkt met de vuilnismannen.
Reageren? redactie@www.cleantotaal.nl
Lees ook van Henk Cornelise:
Politici openhartig over schoonmaak
Laurel & Hardy in Schoonmakland
Schoonmaak staat er gekleurd op
Zembla over schoonmaak
Video:
Wat vindt Henk Cornelisse van ISSA INTERCLEAN Amsterdam 2010?
Lees over Henk Cornelisse:
Henk Cornelisse in redactieraad Clean Totaal