GWS dé schoonmaker heeft haar duurzaamheidsrapportage 2023 gepubliceerd. Daarin laat het familiebedrijf weten dat in een tijd waarin de roep om verantwoordelijk en duurzaam ondernemen steeds luider klinkt, het er trots op is de inzet voor een milieuvriendelijke en maatschappelijk verantwoorde benadering van schoonmaakdiensten te delen.
Al vanaf de oprichting door Gerrit Westelaken in 1984 werkt het schoonmaakbedrijf uit Rosmalen milieubewust. Sinds de jaren negentig heeft de onderneming altijd stappen voorwaarts gemaakt. En niet alleen op het gebied van milieu, ook op het gebied van goed werkgeverschap. De duurzaamheidsrapportage belicht dan ook de voortdurende toewijding aan duurzaamheid in al haar facetten; van operationele processen tot de betrokkenheid bij de gemeenschap en het welzijn van medewerkers. Het draait daarbij om energie-efficiëntie, afvalvermindering, verantwoorde inkoop en eerlijke arbeidspraktijken.
Het Zes Kapitalen Model
Het duurzaamheidsverslag is geschreven op basis van het Zes Kapitalen Model. Dit model benadrukt de brede definitie van waardecreatie en gaat dus zeker niet alleen over financiële zaken. Het erkent dat een organisatie waarde genereert door te putten uit zes verschillende kapitalen: financieel, intellectueel, materieel, menselijk, sociaal en natuurlijk.
Gaby Westelaken staat inmiddels samen met broer Gert-Jan en hun zus Laurette aan het roer. Duurzaam ondernemen zit in hun genen. Ieder jaar doen ze meer en optimaliseren ze hun aanpak. Met de groei van GWS groeit echter ook hun verantwoordelijkheid, zo valt in het verslag te lezen. De familie werkt al jaren aan verbeteringen op het gebied van duurzaamheid en richt zich op hun medewerkers, de bedrijven, leveranciers en de samenleving. ‘Omdat we het vanuit ons hart doen, zijn we er altijd bescheiden over geweest. Met dit eerste duurzaamheidsverslag brengen we daar verandering in. De tijd van bescheidenheid is voorbij.’
Het is een reis en geen eindbestemming
Duurzaamheid is volgens de familie Westelaken een reis, geen eindbestemming. GWS is vastberaden om continu te innoveren en te evolueren om de ecologische voetafdruk te verkleinen en de sociale betrokkenheid te vergroten.
In het verslag staat een groot aantal cijfers. Die getallen laten zijn dat GWS niet alleen over duurzaamheid praat, maar er ook naar handelt. Zo heeft het schoonmaakbedrijf onder andere:
- 50 procent vermindering van het energieverbruik gerealiseerd door innovatieve technologieën en bewuste keuzes;
- Bijna 85 procent minder plastic gebruikt en is er door het gebruik van bamboedoeken 85 procent minder microplastics in het milieu terechtgekomen;
- 50 procent minder water verbruikt door efficiënte schoonmaaktechnieken. Concreet betekent dit dat er in 2023 ruim 1.200.000 liter water minder gebruikt is ten opzichte van 2022. Het doel in 2024 is 200.000 liter water extra te besparen.
- 5 procent reductie van CO2-uitstoot gerealiseerd door de logistieke processen te optimaliseren. In 2023 is voor het kantoor een hybride warmtepomp aangeschaft.
Tekst: van de redactie