Zoals bekend zijn glas- en gevelonderhoud niet zonder risico’s. Veilig werken is daarom met stip de belangrijkste uitvoeringsvoorwaarde. Om haar medewerkers nog meer te doordringen van veiligheidsdenken, heeft Fortron al haar operationeel leidinggevenden opgeleid tot Basis Veiligheidskundigen. Op 26 september namen zij hun diploma in ontvangst.
Diepgang
Naast vakinhoudelijke opleidingen, volgen alle medewerkers van Fortron verplicht de VCA-cursus, zodat zij risico’s in hun werk herkennen en weten welke maatregelen ze hierbij moeten treffen. Toch vond Fortron dit niet genoeg. Directeur Robert Hompes legt uit: “Veilig werken gaat veel verder dan de praktische aspecten. Je moet niet alleen weten hoe je veilig werkt, maar ook doordrongen zijn van de wettelijke kaders. Het is iets dat in de genen van onze medewerkers moet zitten, iets dat een tweede natuur voor hen moet zijn. Natuurlijk is de VCA-training hier een basis voor, maar deze biedt wat ons betreft niet die voor onze leidinggevenden noodzakelijke diepgang. Met de opleiding tot Basis Veiligheidskundige zijn onze operationeel leidinggevenden in staat om veiligheid verder door te voeren dan alleen in de uitvoering van onze werkzaamheden.”
Vertaalslag
Emiel van den Hoogen, KAM manager bij Fortron, vult aan: “Wettelijk zijn de eisen met betrekking tot veilig werken steeds verder aangescherpt. En dat is ook terecht, veiligheid is voor ons de nummer één prioriteit bij de uitvoering van onze werkzaamheden. We nemen zelfs aanvullende maatregelen ten opzichte van de wettelijke eisen. Maar begrijpen wat er wettelijk wel en niet mag en dat kunnen vertalen naar de dagelijkse praktijk, dat is nog niet zo eenvoudig. Die verantwoordelijkheid ligt bij onze operationeel leidinggevenden. Zij moeten onze medewerkers doordringen van veiligheidsdenken en de wettelijke kaders vertalen naar de feitelijke uitvoering op de vloer. Door hen op te op te leiden tot Veiligheidskundigen beschikken ze nu over handvatten die nodig zijn om dat te kunnen doen.”
Manager Geveltechniek Jeroen van der Gaag is een van de geslaagden en beaamt dit: “Bij de VCA-training leer je bijvoorbeeld dat je regelmatig Toolbox-meetings moet houden. Als Basis Veiligheidskundige weet je ook hóe je dat moet doen. Je leert hoe je goede VWGM (Veiligheid, Welzijn, Gezondheid en Milieu)-plannen maakt die aansluiten bij wet- en regelgeving en tegelijkertijd van toegevoegde waarde zijn voor de uitvoerenden. Dat is ontzettend waardevol, zeker omdat de werkzaamheden de wij uitvoeren vaak op hoogte en specialistisch van aard zijn. Ik ben dan ook blij dat ik de opleiding heb mogen volgen.”