Residuvrij reinigen, hygiënisch schoonmaken, procesoptimalisatie en microbe tabletten. Het zijn kreten die zeker tijdens de Interclean in de Rai te horen zijn op de stand van Rekola. De Finse producent van onder meer het Rekola Reflex-systeem hoopt bezoekers te kunnen laten zien hoe veranderingen in het schoonmaakproces kunnen leiden tot beter en hygiënisch schoonmaken, nagenoeg geen gebruik van schoonmaakchemicaliën en een forse tijdbesparing.
De schoonmaakmethodes van Rekola leveren enorm veel voordelen op, zowel financieel als milieu schonend. Overstappen op een ander systeem is alleen niet zo makkelijk, zo vinden de meeste schoonmaakbedrijven. “Veranderingen doorvoeren binnen een organisatie stuit eigenlijk altijd op verzet”, weet senior consultant Stephan Arts van Rekola uit ervaring.
“Pas als iedereen in een onderneming achter een te nemen verandering staat, kan een nieuwe werkwijze écht goed geïmplementeerd worden. Kortetermijnbeslissingen krijgen vaak meer aandacht dan langetermijnbeheer samen met de cliënt. En dat is jammer, want je moet veel verder kijken dan dat”, vindt Arts. “Rekola Reflex bewijst zichzelf; het levert op zoveel fronten meerwaarde op.”
Hygiënisch schoon
Soms moet je aan bomen schudden om veel te bereiken. Van Triest: “Twintig jaar geleden begonnen we met het Reflex-systeem. We hadden honderden klanten die met chemie werkten. Dat kon anders, vonden wij.” Door veranderingen door te voeren, werd er uiteindelijk 95 procent minder chemicaliën gebruikt. “We lopen vaak aan tegen het feit dat schoonmakers voornamelijk een ‘schone’ geur en ‘schoon voor het oog’ prioriteit geven. Maar is iets dan echt schoon? Nee. Wij vinden het belangrijk dat bedrijven en schoonmakers bewust worden van het feit dat iets hygiënisch schoon moet zijn.”
Eigenlijk was Rekola haar tijd twintig jaar geleden dus al ver vooruit en was de markt er toentertijd nog helemaal niet klaar voor. “Doordat we continu ontwikkelen en innovaties op de markt brengen, blijven we vooroplopen. De bureaucratie werkt echter vaak niet mee. Zo zijn de schoonmaakopleidingen nog lang niet zo ver als wij. Die nemen nieuwe schoonmaakmethodes vaak niet op in hun lesprogramma, omdat de examens deze niet toelaten. Dat is zonde, want het houdt innovaties tegen.”
Wat is Rekola Reflex?
Rekola uit Finland is van oorsprong een fabriek die schoonmaakwagens op maat produceert. Massaproductie kent de onderneming dan ook niet en juist daar zit de kracht. Senior consultant Stephan Arts werkt al twintig jaar voor Rekola en kwam aan boord om de export te bevorderen. “Ik kwam al snel tot de ontdekking dat de schoonmaak in Finland veel progressiever is dan in de rest van Europa. In Finland werden moppen bijvoorbeeld altijd voorgeïmpregneerd. Dat was voor Rekola een trigger om zelf een schoonmaaksysteem op de markt te brengen om zo de export van zijn schoonmaakwagens te bevorderen.” Rekola Reflex én residue free cleaning (RFC), oftewel residuvrij reinigen, was geboren: hét alternatief voor traditionele mopsystemen voor het reinigen van vloeren.
Microbe tabletten
Eén van de innovaties die Rekola op de Interclean laat zien, zijn de Ownwell microbe tabletten in combinatie met gefilterd water. Ownwell is een 100 procent chemie- en gifvrije methode voor handmatige en machinale reiniging en robots. Jan van Triest van BioFriends Nederland legt uit: “De methode is uiterst eenvoudig en veilig in gebruik. Door een Ownwell tablet aan het gefilterde schoonmaakwater toe te voegen, blijft er geen residu achter op oppervlakken en komen er ook geen schadelijke stoffen in de atmosfeer terecht. Hierdoor vermindert het risico op ademhalingsproblemen.”
De gepatenteerde Finse innovatie is gebaseerd op gefilterd kraanwater waarin natuurlijke microben zijn gemengd. “Enzymen geproduceerd door microben breken vuil af en de langwerkende oplossing helpt te voorkomen dat oppervlakken snel hervervuilen.” Arts vult Van Triest aan: “De microbe tablet doseer je snel en eenvoudig en meng je met gezuiverd water. De toegevoegde bacteriën blijven achter op de vloer en eten als het ware het vuil op. Zodra hun voedsel op is, sterven ze. Bij een volgende schoonmaakbeurt verwijdert de schoonmaker de dode bacteriën en dus al het vuil.” Bijkomend voordeel is dat de tablet – die bijvoorbeeld in een schrobzuigmachine is gedaan – ook bijkomende geurtjes (stank) van de vuilwatertank verwijdert.
Rekola reflex op de Interclean
Uiteraard is op de beurs in Amsterdam ook het Reflex-systeem van Rekola te zien, waarmee ook residuvrij gereinigd kan worden. Arts en Van Triest kunnen er van alles over vertellen. “Oppervlakteresidu is een bijna onzichtbare biofilm die bestaat uit een mix van chemicaliën, proteïnen en wateroplosbaar vuil. Dit blijft achter op de vloer door overdosering van chemicaliën, ineffectieve schoonmaakmethodes en te nat reinigen”, vertelt Van Triest. En residu wil je niet hebben, want dit vormt een gezondheidsrisico. Zo kan residu schadelijke en ziekteverwekkende stoffen bevatten, zoals allergenen, chemicaliën, bacteriën en virussen. “Daarbij komt dat residu een negatieve impact heeft op de schoonmaakkosten. Het verhoogt de wrijving en bespoedigt nieuwe vervuiling van het oppervlak, het maakt een jaarlijkse machinale dieptereiniging noodzakelijk en daarnaast heb je meer middelen nodig om eenzelfde hygiënestandaard en comfort te kunnen aanhouden”, voegt Arts toe.
Het Rekola-assortiment bestaat uit modulaire lichtgewicht en flexibele trolleys, voor vervoer van voor-geïmpregneerde schoonmaakdoeken en mopdoeken met Ownwell water, lichte machines enhet Reflex mopsysteem met tachtig keer meer oppervlaktedruk en de hoogwaardige ultra-microvezeldoeken en -pads. De cijfers van residuvrij versus traditioneel reinigen spreken ook boekdelen: 99 procent minder chemicaliën, tot tachtig keer effectiever met mechanische actie, 60 procent minder waskosten, 20 procent minder tijd en 80 procent minder watergebruik. Kortom: lager verbruik van geld en middelen en superieure schoonmaakresultaten. “En bovendien is het Reflex-systeem heel eenvoudig en ergonomisch in het gebruik, waardoor het dagelijks een vermindering in systeemfouten geeft en RSI-blessures door herhaalde belasting voorkomt.”
Gamechanger
Dat de methodes van Rekola zo prettig werken, krijgt Van triest ook vaak terug van zijn Nederlandse klanten. “Het is echt dankbaar werk. Ik krijg vaak van schoonmakers te horen dat het een ‘gamechanger’ voor hen is en dat ze nooit meer anders willen. Ze hebben er vertrouwen in dat ze tot hun pensioen kunnen werken, omdat de lichamelijke belasting zoveel minder is. Dat is prachtig om te horen. Daar wordt toch iedereen blij van?”
Rekola en BioFriends op Interclean 2024
Rekola is elke editie van de Interclean te vinden op de beurs, zo ook dit jaar. Jan van Triest van BioFriends Nederland is Rekola’s vertegenwoordiger in Nederland. Samen met Stephan Arts en anderen van Rekola is Jan tijdens de Interclean te vinden in de stand van de Finse producent. Het Reflex-systeem en alle informatie over residuvrij reinigen is er te vinden. Ook worden er zeker twee innovaties geshowd: de Ownwell microbe tabletten én een bijzondere meubeltool. Rekola is te vinden in hal 1, standnummer 434.
Dit artikel stond in vakblad Clean Totaal. Wil je het hele artikel lezen? Of de mooiste artikelen en reportages thuis op de mat?
Vakblad Clean Totaal verschijnt vier keer per jaar en informeert de lezer over ontwikkelingen in professioneel schoonmaken en reinigen. Wilt u uw doelgroep bereiken in de Nederlandse schoonmaakbranche? Bereik het met de multimediale media van Clean Totaal. Mocht u een redactionele bijdrage hebben voor het vakblad of de website dan kunt u persoonlijk contact opnemen met één van onze collega’s.
Shop hiernaast direct een jaarabonnement of ga naar cleantotaal.nl/abonneren voor alle mogelijkheden.
Clean Totaal is een uitgave van Prosu.