In een vernietigend artikel in De Telegraaf wordt Gom beschuldigd van intimidate, pesten van de schoonmakers alsmede over problemen met loonbetalingen en de negatieve aansturing door leidinggevenden. Ook de huisvesting van de schoonmakers in een rustruimte in de kelder zonder ramen maakte dat de som der delen aanleiding geweest zou zijn tot een wilde staking. De actievoerders eisten respect en betere arbeidsomstandigheden volgens de krant.
De ontstane situatie zou bovendien het gevolg zijn van een recent contractwisseling. Zware beschuldigingen. Maar klopt dit ook? Neen, is onze conclusie na het horen van betrokken partijen.
Gom: inhoud van het artikel klopt echt niet
Uiteraard vroeg de redactie van Clean Totaal aan Facilicom om een reactie op deze ernstige aantijgingen. De woordvoerder liet ons weten verbaasd te zijn, want de geschetste zaken kloppen naar zijn mening van geen kanten. De aantijgingen weerlegt de woordvoerder als volgt:
- “De pauzeruimte voor Gom-mensen is de ruimte waarvan ook medewerkers van KLM en andere leveranciers gebruik maken. Die ruimte is níét in de kelder. Er is wel een opkomstruimte in de kelder, andere mogelijkheden zijn onderzocht, helaas nu niet beschikbaar.”
- “Wij ontvingen twee klachten in juni en juli. Onze HR-directeur nam voor de afhandeling persoonlijk hierin het voortouw. De onderwerpen, die ook speelden voordat wij het contract overnamen, zijn met elkaar en de FNV besproken en er zijn goede stappen gezet.”
- “Het was geen wilde staking maar een kort werkoverleg georganiseerd voor alle Schipholmedewerkers met als thema recht op een veilige werkplek. Schipholgroep was hiervan op de hoogte en dit korte werkoverleg is in goede sfeer verlopen. Onze HR Directeur en de leiding van Facilicom waren hierbij aanwezig.”
De woordvoerder van Facilicom erkent dat Schiphol zeker in de zomerperiode enorme pieken en uitdagingen kent: “Maar ook Schiphol vindt – net als wij – een beheersbare werkdruk belangrijk. Er is frequent overleg met FNV Schoonmaak en Schiphol, daarin hebben we met de vakbond afspraken gemaakt. In samenwerking met beide partijen zijn dan ook goede stappen gezet.”
FNV Schoonmaak: verhaal in Telegraaf raakt kant noch wal
Vakbondsbestuurder Herrie Hoogenboom herkent zich absoluut niet in de inhoud van het verhaal in de Telegraaf: “Typisch een Telegraaf-verhaal. De inhoud raakt kant noch wal. Vorige week vrijdag (5 juli) hebben we al goede afspraken met Facilicom gemaakt over de sociale veiligheid van de schoonmakers op Schiphol. Er stond echter al een bijeenkomst over het thema sociale veiligheid gepland op 9 juli 2024, waartoe we meerdere schoonmaakbedrijven op Schiphol uitgenodigd hadden. Ook vertegenwoordigers vanuit Schiphol waren uitgenodigd. Er was dus zeker geen sprake van een wilde staking of i.d. Het constructief overleg, waar 150 schoonmakers naar toe zijn gekomen, verliep in een gemoedelijke sfeer. De leiding van Facilicom heeft zelf op ijsjes getrakteerd.”
Hoogenboom hecht eraan op te merken dat sociale veiligheid en de stijl van leidinggevenden binnen de schoonmaak landelijk gemonitord blijft door de vakbond: “Hoewel ik begrijp dat leidinggevenden het ook niet altijd even makkelijk hebben aangezien zij ook opdrachten vanuit de directie mee krijgen, valt er bijvoorbeeld op het gebied van aansturing en hoe om te gaan bij ziekte van de schoonmakers nog veel winst te behalen.”
De conclusie lijkt gerechtvaardigd om te stellen dat het al met al een voorbeeld is van: je vindt altijd wel een stok om de hond te slaan!
Tekst: Henk Cornelisse