OSB laat middels een persbericht weten een nieuw voorstel aan de bonden te hebben gedaan voor een driejarige cao in de schoonmaak- en glazenwassersbranche. Daarin zit onder meer een loonsverhoging van 5% en een regeling voor de huidige wachtdagen bij ziekte.
Daarnaast zijn uitgebreide voorstellen opgenomen voor baanzekerheid, terugdringen ziekteverzuim en verdere professionalisering van het schoonmaakvak. Tenslotte is een voorstel gedaan om samen met de vakbonden te komen tot een samenwerking om verder te bouwen aan het bestaansrecht van een sterke, sociale en aantrekkelijke schoonmaakbranche.
1e onderhandelaar Hans Simons: “Ik ben blij dat we zo’n baanbrekend voorstel kunnen doen. Natuurlijk willen we zo snel mogelijk uit de impasse komen met de cao onderhandelingen. Niemand is gebaat bij de huidige situatie. Daarom hebben we een externe bemiddelaar ingeschakeld. Ook hebben we op veel gebieden nieuwe verregaande voorstellen gedaan. Met 5% loonstijging en een nieuwe regeling voor de wachtdagen bij ziekte zetten we grote stappen. Daarnaast is het nu ook tijd om met de vakbonden tot een nieuwe samenwerking te komen om het bestaansrecht van onze branche voor onze 150.000 medewerkers zeker te stellen.”
Het OSB eindbod voor een driejarige CAO bestaat in hoofdlijnen uit:
- Loonsverhoging boven de huidige gemiddelde loonontwikkeling van CAO’s van 5% over drie jaar.
- Het stap voor stap afschaffen van wachtdagen.
- Nieuwe afspraken over loondoorbetaling bij langdurig verzuim. De doorbetaling bij ziekte blijft in het eerste jaar 100%. In het tweede jaar gaat die naar 85%. De werkgevers zijn daarmee bereid om 185% over twee jaar te betalen, dat is ruim boven het wettelijk minimum van 170%. Echter voor ernstig zieke medewerkers blijft dit in het tweede jaar ook 100%.
- Werkgelegenheid en brede inzetbaarheid. Voor schoonmakers die in een relatief kleine deeltijdbaan werken, en graag meer uren willen maken, hebben de werkgevers voorstellen gedaan om tot grotere dienstverbanden en dus een hoger inkomen te komen. De schoonmaakbranche heeft al een zeer volwaardig uurloon op het niveau van 120% van het wettelijk minimumloon.
- Vitaliteit en gezondheid. De werkgevers hebben een breed integraal voorstel gedaan om ziekteverzuim te bestrijden gebaseerd op preventie, verzuimbegeleiding en mobiliteit.
- Vernieuwingsagenda. De komende tijd werken de sociale partners op verschillende terreinen aan een gezamenlijke ambitie om het voortbestaan van de branche zeker te stellen. Hierbij is het belangrijk dat vakbonden en werkgevers samen opkomen voor het bestaansrecht van de branche en haar 150.000 schoonmakers.
FNV: “Naaistreek”
FNV heeft reeds gereageerd op het voorstel bij monde van tweede onderhandelaar Ron Meyer die het een “naaistreek” noemt. FNV gaat dan ook de stakingsacties intensiveren. Het irriteert de bond het voorstel via de pers te hebben moeten ontvangen en niet direct van OSB. Dat is niet in lijn met de radiostilte die werd gehouden, zo fulmineert Meyer.
Voor vrijdag is een omvangrijke stakingsactie afgekondigd bij een niet nader genoemd groot bedrijf. FNV gaat proberen per schoonmaakbedrijf of opdrachtgever aparte afspraken te maken. Hieruit zou dan moeten blijken wie de boel bij OS blokkeert, aldus Meyer. Ook tijdens de stakingen van 2012 is dit een beproefd recept geweest van FNV en niet zonder succes. Het leidde intern bij OSB tot verdeeldheid en irritaties.
De redactie