Ansell heeft middels een open brief aan de Europese Commissie en regelgevende instanties dringend opgeroepen om de vereiste papieren gebruiksaanwijzingen bij persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) te vervangen door een digitale gebruiksaanwijzing. Hierdoor kan het milieu aanzienlijk worden ontzien.
Rikard Froberg, President Industrial Global Business Unit bij de wereldwijde marktleider op het gebied van persoonlijke beschermingsmiddelen, ondertekende de brief en drong op grond van de erkende reputatie van Ansell binnen de wereldwijde sector aan om de richtlijnen te herzien en om EU-lidstaten aan te moedigen actie te ondernemen.
Verspilling niet van deze tijd
Door te benadrukken dat verspilling niet van deze tijd is, maakt Ansell zich hard voor duurzaamheid door aan te geven wat de voordelen voor fabrikanten zijn wanneer ze digitale gebruiksaanwijzingen in B2B-omgevingen gaan gebruiken, iets wat in de praktijk al veel gebeurt voor medische hulpmiddelen.
Ansell wees op technologische ontwikkelingen en het gedrag van eindgebruikers en belicht daarmee een grote kans om verdere verspilling van natuurlijke hulpbronnen te vermijden. Naar schatting is alleen al voor de verkoop van beschermende producten in de EU op dit moment:
- 10.500 ton papier per jaar nodig voor handleidingen:
- dat komt neer op ongeveer 630 ha bos;
- wat net zo groot is als 950 voetbalvelden;
Door digitale gebruiksaanwijzingen aan te moedigen, kan veel afval worden vermeden stelt Ansell
Gebruiksaanwijzingen zorgen ervoor dat werkgevers de juiste apparatuur kiezen voor hun medewerkers en dat die kunnen worden getraind in het veilige gebruik ervan. In de Europese Verordening betreffende Persoonlijke Beschermingsmiddelen (PBM) 2016/425 wordt niet uitdrukkelijk voorgeschreven dat gebruiksaanwijzingen op papier moeten worden gedrukt, maar in de richtlijnen van de Verordening inzake PBM is wel sprake van de vereiste dat er een papieren gebruiksaanwijzing bij PBM moet worden meegeleverd.
Het standpunt van Ansell komt voort uit de bedrijfsstrategie om verantwoord en responsief te ondernemen die is gebaseerd op helder gedefinieerde waarden en ambities op het gebied van duurzaamheid. Door drie hoofdgebieden te identificeren (betere samenleving, beter milieu en beter zakendoen), vraagt Ansell ook om de steun van regelgevers en autoriteiten bij het erkennen van toekomstige kansen die bijdragen aan deze ambities.
Ansell is op weg naar een betere omgeving
Ansell heeft aangegeven achter initiatieven te staan die onlangs zijn genomen door een aantal EU-lidstaten in verband met Richtlijn 94/62/EG. Er wordt gepleit voor het opstellen van een identificerend systeem voor verpakkingsmaterialen en verpakkingsafval. Dit draait met name om het vergroten van het bewustzijn over recycling onder eindgebruikers.
Complexe en verwarrende regels
Ansell waarschuwt echter voor toenemende complexiteit en de verwarring die onlangs is ontstaan nu er nieuwe richtlijnen en regelgeving zijn aangenomen in Italië en Frankrijk. Deze verwijzen gedeeltelijk naar het recyclen van PBM en het labelen van verpakkingen en verpakkingsmateriaal, waardoor de vrije circulatie van beschermingsproducten binnen de EU potentieel kan worden belemmerd.
Ansell: Een unieke kans voor bedrijfsverbetering
Ansell stelt dat dit gedeeltelijke en lokale beleid om verpakkingen individueel te labelen verwarrend kan zijn en negatieve gevolgen zou kunnen hebben op de bewustwording en het handelen van eindgebruikers in de hele EU. Het doel van Ansell is om één geharmoniseerd recyclingslabel te maken voor verpakkingsmaterialen en verpakkingsafval.
Rikard Froberg benadrukt: “EU-regelgevers hebben de unieke kans om het voortouw te nemen en een geharmoniseerde benadering toe te passen die meer duidelijkheid biedt voor PBM-gebruikers wat betreft verpakkingen, duurzaam afvoeren en het recyclen van PBM-verpakkingen in de EU. We zijn ervan overtuigd dat dit uiteindelijk leidt tot een aanzienlijke en positieve impact op het milieu.”
Ontworpen om de verspreiding van nagemaakte en gevaarlijke PBM tegen te gaan
De ongekende vraag naar PBM tijdens de COVID-19-pandemie heeft ertoe geleid dat nieuwe en zelfs bestaande PBM-merken producten in de EU zijn gaan verkopen die niet voldoen aan de geldende regelgeving. De minimale beschermingsniveaus worden vaak niet gehaald of er wordt beweerd dat de producten een betere bescherming te bieden dan ze daadwerkelijk doen. Ondanks dat zijn ze door de prijs aantrekkelijk voor kopers.
Dergelijke praktijken nemen toe vanwege gebrekkig toezicht op de markt en de afwezigheid van strenge straffen op fraude. De toenemende hoeveelheid PBM die niet aan de regelgeving voldoet levert bovendien oneerlijke concurrentie op, kan misleidend zijn voor klanten en leidt tot onveilige werkomgevingen en mogelijke ongelukken.
Een betere gemeenschap vraagt om meer markttoezicht
Ansell neemt een aantal maatregelen om te verzekeren dat producten voldoen aan de regelgevingseisen en deze zelfs overtreffen en om de markt voor te lichten over de regelgeving. Deze omvatten strenge controlecriteria voor vrijgave en doorlopende productbeoordeling. Daarmee wordt verzekerd dat processen en producten voldoen aan eventuele gemaakte claims en dat daarop kan worden vertrouwd door zowel klanten als eindgebruikers. Het bedrijf traint bovendien distributeurs op het gebied van specifiek toezicht om producten die niet aan de regelgeving voldoen te melden bij de European Safety Federation.
Rikard Froberg zei tot slot: “Ansell streeft ernaar het milieu, de gemeenschap en onze sector te verbeteren. Met alle genoemde kwesties in gedachten, sporen we regelgevers en autoriteiten in de EU aan de markt beter te controleren en strenge straffen op te leggen wanneer er frauduleuze beschermingsmiddelen op de Europese markt worden gebracht. We hebben echt geen tijd te verliezen.”
Bron: Ansell