De Commissie Code Verantwoordelijk Marktgedrag heeft, na getipt te zijn door een OSB-lid, haar tanden laten zien richting Gemeente Cromstrijen en de aanbestedende dienst. Er zou sprake zijn van een “laagste prijs” als gunningscriterium.
Daarnaast heeft de Commissie, middels een brief, OSB-leden er op geattendeerd dat deze aanbesteding strijdig is met de Code. Met zorgvuldige bewoordingen (de NMA kijkt immers nauwlettend toe) wijst de Commissie OSB-leden op paragraaf 2 van de Code en zodanig te offreren dat recht wordt gedaan aan deze paragraaf.
Ook sceptici onder ons zullen met dit signaal moeten erkennen dat de Code Commissie meer is dan een papieren tijger. Het is ook de eerste vingeroefening voor OSB-leden om te laten zien dat het nu menens is om de bakens in de branche definitief te verzetten.
Wij kunnen u de garantie geven dat het verdere verloop van deze aanbesteding de warme belangstelling geniet van de redactie van Clean Totaal.
Lees hier de brief van de Code Commissie aan alle OSB-leden (PDF).
Lees hier de reactie van Stichting Inkoopbureau West-Brabant.
Volg hier de discussie over dit onderwerp in de Clean Totaal LinkedIngroep.
Al meer dan 70 reacties!
Redactie Clean Totaal.
Reageren: redactie@www.cleantotaal.nl
Reacties:
07-10-11 – Edwin de Ruiter, Bubbels Facilitaire Diensten
Mijn complimenten zoals U het artikel heeft opgesteld over de Code Commissie. Het met naam en toenaam noemen van bedrijven die in strijd handelen met een bepaalde overeenkomst was een aantal jaren geleden toch niet mogelijk. Na mijn eerste mailtje van 18 augustus aan de Commissie kon ik mij niet voorstellen dat deze tip zo zou uitpakken. Wat mij wel verwonderd is dat er verder geen meldingen zijn gedaan over deze aanbesteding. Een aantal OSB bedrijven pakt het nu op om hoog van de toren te blazen. Mijn vraag is dan of zij zonder de melding van de OSB toch zouden inschrijven op deze aanbesteding. Ik hoop dat jullie dit verhaal op de voet blijven volgen.
Ondanks al mijn waardering voor de doelstellingen van de Code, lijkt deze actie mij niet een weg die effect zal gaan scoren. Liever zag ik een inhoudelijke beoordeling van het bestek vanuit het gezichtspunt: ‘is hier sprake van een evenwichtige relatie tussen aanbesteder en inschrijver en wordt er in afdoende mate rekening gehouden met respectievelijk blijk gegeven van een respectering van CAO-aspecten’. Juist door ‘afwijkingen’ te signaleren en openbaar te maken – zie ook mijn artikel over wurgcontracten – komt er wellicht een discussie op gang gericht op het bereiken van de doelstellingen die door de Commissie beoogd worden.
Volg de discussie over dit item in de Clean Totaal LinkedIngroep.