Ruim 50 Codeondertekenaars namen deel aan de themabijeenkomst van de Code Commissie Verantwoordelijk Marktgedrag schoonmaak- en glazenwassersbranche bij de Spreeuwelse Heide in Westelbeers, 19 maart jl.
Deze keer namen makelaars, Wim Dingelstad en Stefan Kraft van Ermel, voorzitter Vereniging Erkende Schoonmaakadviesbureaus (VESA) onder de bezielende leiding van Rob Westerlaken ( commissielid Code) het voortouw. Hoe komen we met elkaar van wantrouwen naar vertrouwen? Uniformiteit in regels en elkaar aanspreken op verantwoordelijk marktgedrag: dat was de boodschap van deze themamiddag.
De nieuwe Vereniging Erkende Schoonmaak Adviesbureaus (VESA) heeft haar eigen erkenningsregeling ontwikkeld. Deze ondersteunt schoonmaakadviseurs bij het vervullen van hun rol in de schoonmaakketen. Een goed advies aan het begin van een aanbestedingstraject, duidelijke toets- en calculatiemodellen en een helder verdienmodel. Dat is de ambitie van de VESA en duidelijke richtlijnen van de Code Verantwoordelijk Marktgedrag. Wat moet er nog gebeuren om vertrouwen en meerwaarde te zien in schoonmaakadviseurs? Wat kunnen de VESA en de nieuwe erkenningsregeling hierin betekenen? Wim Dingelstad (directeur CSG en commissielid Code) en Stefan Kraft van Ermel, directeur Atir/HTC Advies en voorzitter VESA, gingen enthousiast en open het gesprek met de zaal aan.
Urgentie
‘De urgentie voor adviseurs is groot om deze doorontwikkeling te maken. Er is nog te weinig vertrouwen en er zijn nog te weinig instrumenten om een uniforme, hoogwaardige dienstverlening door adviseurs te kunnen leveren’, aldus Hans Simons, voorzitter OSB. Kraft van Emel: ‘Daar zijn we het helemaal mee eens. Er zijn maar weinig mensen gecertificeerd makelaar en ook de VESA heeft pas 8 leden. Het is niet onze ambitie een hele grote vereniging te worden maar meer leden zijn uiteraard welkom. Waarbij we ons uiteraard wel houden aan de eisen in de erkenningsregeling. We willen tenslotte vertrouwen opbouwen’.
Verdienmodel
De heer Dingelstad legde uit welk verdienmodel in de visie van de VESA geaccepteerd is: slechts open offertes, waarin uren worden gefactureerd zijn toegestaan. ‘Andere verdienmodellen, zoals no cure no pay zijn niet acceptabel. Daar hechten we veel waarde aan en selecteren we dus ook streng op. Ook koppelverkoop komt in ons woordenboek niet voor. Aan de voorkant van een aanbestedingstraject afspraken maken over het uitvoeren van de kwaliteitscontroles of gedwongen afname van opleidingen koppelen aan een gunning hoort niet bij een VESA-lid.’ Kraft van Ermel vulde aan dat afspraken achteraf over het uitvoeren van controles natuurlijk wel mogelijk zijn. ‘Blijkbaar is het werk van een adviseur goed gedaan als de opdrachtgever na afronding van het aanbestedingstraject wil dat je ook de kwaliteitscontroles uitvoert’, aldus Kraft van Ermel.
Meerwaarde
Kersverse ondertekenaar, John Bosboom van WBLO B.V. gaf aan op de vraag van Westerlaken of hij ‘blij was dat hij gebleven was, bevestigend. ‘Ik denk dat het inderdaad heel relevant is om met elkaar aan dat vertrouwen te werken. Dit is, zowel op de korte als op de lange termijn, van belang. Dit vertrouwen is voor opdrachtgevers van groot belang. Het is een uitdaging voor de VESA om het kaf van het koren te scheiden.’
Ontmoeten en in gesprek
De commissie Code Verantwoordelijk Marktgedrag organiseert circa vier keer per jaar themabijeenkomsten over een actueel onderwerp voor ondertekenaars van de Code. De doelstellingen hiervan zijn: elkaar ontmoeten en in gesprek gaan over de toepassing van de Code in de praktijk. De volgende themabijeenkomst vindt plaats op vrijdag 20 juni 2014 in Doorwerth
Sinds de introductie van de Code hebben meer dan 740 organisaties de Code onderschreven, waaronder Erasmus MC, gemeente Amsterdam, NS en Schiphol, (zie voor volledig overzicht:
www.codeverantwoordelijkmarktgedrag.nl