CNV Vakmensen start rechtszaken namens werknemers met een slapend dienstverband. “We voeren inmiddels al enkele maanden een campagne richting werkgevers om een einde te maken aan slapende dienstverbanden. We boeken gelukkig resultaten, we zien echt beweging, maar het gaat te langzaam”, vindt Charlotte te Pas, jurist bij CNV Vakmensen.
Beluister de Clean Totaal Podcast over slapende dienstverbanden met Jan Kampherbeek:
De kwestie van de naar schatting duizenden slapende dienstverbanden in Nederland moet zo snel mogelijk worden opgelost, vindt CNV Vakmensen. De campagne die de bond in januari startte, heeft inmiddels de eerste resultaten opgeleverd, zegt Te Pas. “We merken dat de campagne effect heeft. Meer werkgevers zijn bereid om slapende dienstverbanden te beëindigen en daarbij ook de transitievergoeding betalen. Voor vijftien leden is dit inmiddels gelukt of zijn we in een afrondende fase. De hoogte van de transitievergoeding verschilt per persoon, onder meer afhankelijk van de duur van het dienstverband. Het gaat om bedragen tussen zo’n 5.000 en ruim 80.000 euro.”
Kwestie van goed werkgeverschap
Ook positief is dat schoonmaakbedrijf CSU heeft verklaard om geen nieuwe slapende dienstverbanden te laten ontstaan. Het schoonmaakbedrijf lost de situaties op die dit jaar zijn ontstaan. Op de oude kwesties beraadt het bedrijf zich nog. “Maar we merken dat veel werkgevers blijven treuzelen”, zegt Te Pas. “Wat natuurlijk niet helpt, is dat er aardig wat tijd zit tussen de al gepubliceerde compensatieregeling en de daadwerkelijke inwerkingtreding ervan in 2020. Werkgevers zullen het bedrag van de transitievergoeding moeten voorschieten. Dat argument gebruiken zij nu om op hun handen te blijven zitten. Onterecht, vinden wij, want het betekent dat werknemers nog langer in het ongewisse blijven. Terwijl ze vaak al jaren in zo’n nare situatie zitten, met ziekte en uitkering. Vorige week is een van onze leden met een slapend dienstverband overleden. Hij heeft jaren tevergeefs gewacht op een nette beëindiging van zijn dienstverband. Ontzettend triest dat dit zo heeft moeten lopen.”
Volgens de CNV-jurist kunnen vooral de grote werkgevers het bedrag van de transitievergoeding makkelijk voorschieten. “Het is gewoon een kwestie van goed werkgeverschap om op een fatsoenlijke manier afscheid van werknemers te nemen.”
Rechtszaken
CNV Vakmensen telt ongeveer 160 leden met een slapend dienstverband, ook wel een spookcontract genoemd. De bond heeft afgelopen maanden contact opgenomen met werkgevers om hen aan te sporen de slapende dienstverbanden te beëindigen. Nu dit moeizaam gaat en het nog te lang wachten is op een uitspraak van de Hoge Raad (de rechtbank in Limburg heeft hierom gevraagd), start de bond strategische rechtszaken namens werknemers die terminaal ziek zijn en werknemers die inmiddels bijna de pensioengerechtigde leeftijd hebben bereikt. “Het gaat hier om twee voorbeelden waarbij de factor tijd een zeer dringende rol speelt. We willen over dit soort situaties met een spoedeisend karakter graag een uitspraak van de rechter”, zegt Te Pas.
Lees ook: Slapende dienstverbanden: kwestie van fatsoen?