Het Belgische biotechbedrijf BioOrg, gespecialiseerd in biologische schoonmaakmethodes, zet zijn tien jaar oude technologie met bacteriën in tijdens de strijd tegen het Coronavirus. Het bedrijf heeft met een oplossing om oppervlakken te beschermen tegen de aanhechting van virussen. Door middel van een verneveling van goede bacteriën uit bossen, ontstaat er een zelf zuiverend ecosysteem waardoor verdere verspreiding wordt afgeremd. Door de recente verspreiding van het Coronavirus ziet BioOrg het aantal aanvragen voor het reinigen van gebouwen en kantoren explosief stijgen. Ook in Nederland groeit de interesse in de biologische aanpak om oppervlakken zoals klinken en tafels te reinigen en beschermen.
Op de foto: Koen de Koster en dr. ir. Filip Willocx van BioOrg
BioOrg ontwikkelde in 2009 in samenwerking met onder andere de Universiteiten van Antwerpen en Leuven een aantal biologische producten met antivirale werking en een toestel dat een nevel van goede bacteriën spuit, waardoor een zelf zuiverend ecosysteem ontstaat. Door de verneveling van deze micro-organismen in een binnen-omgeving ontstaat er een ecosysteem waardoor het virus zich lastig kan hechten en wordt verdere verspreiding tegengegaan.
Virus met eigen wapens verslaan
“We vernevelen goede bacteriën uit het bos waardoor een beschermlaag van levende organismen voorkomt dat het virus zich kan aanhechten aan oppervlakken. Door de natuur binnen te halen, verslaan we het virus met eigen wapens”, aldus Koen De Koster van BioOrg. Het biotech bedrijf dat gespecialiseerd is in het schoonmaken van onder meer overheidsgebouwen, scholen en bedrijfsruimten zag de vraag naar het BioOrg-ecosysteem de afgelopen weken enorm stijgen. Vanuit heel Europa komen aanvragen binnen.
BioOrg beschermt contactoppervlakken
Het bedrijf ontwikkelde een cocktail van bacteriën die enzymen maken die de kern van het virus aantasten. Het BioOrg-ecosysteem beschermt oppervlakken tegen aanhechting van het virus doordat een soort beschermlaagje ontstaat. “Wij gebruiken Bacillus-soorten met een antivirale werking die speciaal zijn geselecteerd op hun zuiveringsprestaties en hun aerobe, sporenvormende bacteriën. Deze vormen geen klassieke biofilm en creëren dus droge omstandigheden op oppervlakken”, zegt Filip Willocx, ingenieur en microbioloog van BioOrg. Het uitdrogingseffect is belangrijk omdat het virus zich verspreidt via druppeltjes die vrijkomen als iemand niest of hoest.
Willocx: “Het werkt als volgt. Virussen kunnen overleven doordat zij als het ware ingekapseld zijn in een laag eiwit. De enzymen in het BioOrg reinigingssysteem breken het eiwit af. Dit ontdekten wij tien jaar geleden bij toeval op de KU Leuven. We hebben de uitkomsten toentertijd naast ons neergelegd. Maar nu blijken deze zeer actueel en effectief.”
De ingenieur schat dat een virus als het coronavirus minder dan één uur kan overleven op een oppervlak waar BioOrg is ingezet. Op reguliere oppervlakken kan dit wel 24 uur zijn. Mede daarom wordt de reinigingsmethode ingezet bij o.a. Colruyt en raden bedrijfsartsen van de Vlaamse overheid de methodiek aan.
Verspreiding virus afremmen
De methode van BioOrg voorkomt de overdracht van het virus van mens op mens niet maar het bedrijf geeft aan dat het reinigen van onder meer overheidsgebouwen, scholen en kantoren, wel een bijdrage leveren om verspreiding van het virus af te remmen. “Ik wil benadrukken dat het mensen niet beschermt tegen overdracht van virussen via handen, hoesten of niezen van geïnfecteerde mensen. Volg hieromtrent de richtlijnen van lokale en internationale gezondheidsoverheden en organisaties”, geeft De Koster aan.
LEES OOK: Schoonmaak onder het vergrootglas met BioOrg