Interclean Amsterdam ging deze week van start met de bekendmaking van de winnaar van de Amsterdam Innovation Award 2018. Uit in totaal 89 inzendingen kwam de KIRA B50 robotschrobzuigmachine van Kärcher als winnaar uit de bus.
Foto afkomstig van Twitter Interclean
Deze eerste zelfstandig werkende schoonmaakmachine biedt het complete plaatje. De machine brengt robotica binnen de schoonmaakindustrie op een hoger plan en rekent af met diverse beperkingen van soortgelijke machines, zo meldt de jury.
Geschikt voor breed scala aan toepassingen
Door zijn afmetingen en ontwerp is deze machine zeer aantrekkelijk voor een breed scala van toepassingen. Tot nu toe waren automatische schrob- en zuigmachines met name geschikt voor extreem grote oppervlakken, maar de KIRA B50 kan worden gebruikt voor ruimtes kleiner dan 1.000 vierkante meter. De KIRA B50 rijdt zelfstandig naar zijn dokstation om de accu op te laden en tanks te vullen/legen, waardoor er nauwelijks menselijk ingrijpen nodig is – en dat is een essentiële voorwaarde bij autonoom schoonmaken.
Michelle Marshall, voorzitster van de jury: “Net als bij elke Amsterdam Innovation Award moest de jury een groot aantal inzendingen beoordelen – de échte uitdaging was om de impact en de originaliteit van producten uit zulke verschillende sectoren van de schoonmaakbranche te beoordelen.”
“Het was interessant om te zien dat de focus bij het ontwikkelen van nieuwe oplossingen bij de als finalist genomineerde bedrijven binnen alle vier de categorieën op twee punten lag: de eindklant of dienstverlener en de eindgebruiker van de machine.”
“Toegevoegde waarde voor de schoonmaakindustrie”
“De klant kan nu profiteren van de voordelen van een groot aantal oplossingen met uiteenlopende toepassingen van slimme technologie. Veel producten kunnen nu gegevens verzamelen die daadwerkelijk impact hebben op de productiviteit en het rendement. Dit biedt extra transparantie waarmee klanten hun doelstellingen ten aanzien van duurzaamheid, energiegebruik, kwaliteit, kosten, efficiëntie en prestaties kunnen verwezenlijken. En dat resulteert in een verdere verbetering in de interactie en de waardevolle samenwerking tussen klant en leverancier en het biedt toegevoegde waarde voor de schoonmaakindustrie.”
“Als we het hebben over slimme oplossingen, dan staat robotica vanzelfsprekend ook op de agenda. Het is niet voor het eerst dat we autonome schoonmaakmachines zien, maar we zien wel jaarlijks nieuwe ontwikkelingen in de techniek. De machines worden steeds beter en dus aantrekkelijker voor de praktijk van het schoonmaakwerk.”
“Bij alle schoonmaakwerkzaamheden speelt het personeel een centrale rol en als jury zijn we blij om te zien dat de medewerker niet wordt vergeten bij de ontwikkeling van nieuwe oplossingen. Fabrikanten van schoonmaaktoebehoren ontwikkelen producten die een meer ergonomisch ontwerp hebben en die het dagelijkse schoonmaakwerk minder vermoeiend en tegelijkertijd overzichtelijker maken.”
“Een groot aantal van de producten die we hebben gezien is ontwikkeld met het oog op duurzaamheid, zowel voor het terugdringen van het verbruik van water, energie en chemicaliën als de productiemethoden. Het is bijzonder positief om te zien dat deze onderwerpen inmiddels als een gegeven worden beschouwd. Totale levensduur-impact, ‘cradle-to-cradle;’ en de kringloopeconomie zijn concepten die nu algemeen in de praktijk worden gebracht.”
Tork Paper Circle van Essity wint de Visitor’s Choice Award
De Visitor’s Choice Award wordt toegekend aan de inzending die als meest innovatief werd verkozen door de bezoekers van Interclean Amsterdam. Met 39% procent van de stemmen is de Tork Paper Circle van Essity de winnaar van de Visitor’s Choice Award 2018.
Genomineerden en winnaars per categorie
Machines, accessoires, onderdelen
Winnaar – KIRA B50 van Kärcher
KIRA B50 is de eerste schrob- en zuigrobot waarmee Kärcher op de markt komt. Het bedrijf introduceert een volledig autonome machine met een dokstation voor het zelfstandig opladen en vullen/legen van de tank. De route wordt automatisch gepland in vooraf afgebakende zones.
De jury stemde op de Kärcher-robot als categoriewinnaar, omdat het bedrijf dit marktsegment betreedt met een machine die direct kan worden omschreven als volledig autonoom. Het menselijk ingrijpen is minimaal – zoals we ook verwachten van autonome systemen – en met zijn functie voor tussentijds opladen behoort vraaggericht schoonmaken van specifieke ruimtes inmiddels ook tot de mogelijkheden.
Andere genomineerden in deze categorie:
Servicestation voor schoonmaakrobots van Adlatus – dit is een nieuw dokstation voor de bestaande schoonmaakrobot CR700 van Adlatus. Als de accu van de machine leeg is of als er handelingen met de tanks nodig zijn, zoekt de robot automatisch het servicestation op om de accu op te laden en de watertanks te vullen/legen. Dit betekent dat de robot gedurende langere periodes autonoom kan werken en er minder menselijk ingrijpen nodig is.
De automatische Marvin van Wetrok – Marvin is het eerste project van Wetrok op het gebied van autonoom schoonmaken. Het is een kleine schrob- en zuigmachine die werkt volgens ‘leer-en-herhaal’-principe. De mens demonstreert hoe de ruimte schoongemaakt moet worden en Marvin doet dit vervolgens na. De robot is ontworpen voor gebruik in kleine ruimtes en het bedrijf wil roboticatechnologie betaalbaarder maken voor een breed scala aan toepassingen – zonder dat dit ten koste gaat van banen voor schoonmaakpersoneel.
Machines/hulpmiddelen voor reinigen, verzorging en veiligheid
Winnaar – Powr-Mop Lite van SYR
Dit gemotoriseerde platte mopsysteem heeft een ronddraaiende kop die 3500 mini-schrobbewegingen per minuut maakt. Het apparaat is geschikt voor het schoonmaken van alle harde vloeren en is speciaal ontworpen om de schoonmaker tijdens zijn werkzaamheden te ontlasten. De Powr-Mop werkt op een accu en kan met een volle accu tot 400 vierkante meter reinigen. Het verwisselen van de accu is heel eenvoudig.
De jury was zeer onder de indruk van de eenvoud van het apparaat, dat tegelijkertijd bijzonder praktisch is en veel te bieden heeft voor de gebruiker. Powr-Mop Lite maakt dweilen in fysiek opzicht stukken makkelijker omdat het schrobben wordt ondersteund door een accu. De kop van de mop kan alle kanten op draaien voor optimale efficiëntie. Zeker het vermelden waard is het feit dat de Powr-Mop Lite bijzonder betaalbaar en dus ook toegankelijk is voor een gamma aan kleinschalige schoonmaaktoepassingen.
Andere genomineerden in deze categorie:
MoonBeam 3 UVC-desinfecteersysteem van Diversey – de MoonBeam 3 is een nieuwe oplossing voor UVC-desinfectie die hoofdzakelijk wordt gebruikt in gezondheidszorgtoepassingen. Met zijn drie verstelbare armen kan de unit nauwkeurig de hoeveelheid UVC in de nabijheid van de patiënt bepalen. De MoonBeam is draagbaar, gebruiksvriendelijk en betaalbaarder dan bestaande oplossingen.
HydroPower RO van Unger – HydroPower RO is een drie-fasen zuiveringssysteem voor het reinigen van ramen en puien met zuiver water. Het systeem kan door drie schoonmakers tegelijk gebruikt worden en tot 400 liter water per uur zuiveren – dit biedt aanzienlijke voordelen op het vlak van productiviteit en daarbij is het een zelfonderhoudend systeem.
E-cleaning
Winnaar – SystemONE van Vermop
Apparatuur voor handmatig schoonmaken wordt gekoppeld aan een digitale online module. Dit betekent dat mophandgrepen, stofzuigers en trolleys real-time feedback kunnen geven over schoonmaakactiviteiten. Deze gegevens worden verzameld door de apparaten en de Equipe Digital trolley zorgt dat de gegevens beschikbaar zijn voor klanten via een webportaal.
De jury was erg enthousiast over deze combinatie van handmatige apparatuur en slimme oplossingen. Dit is een geweldig voorbeeld van de manier waarop – van oudsher handmatige en volgens velen ondergeschikte – taken in hoger aanzien komen te staan bij de facilitair manager. Maar ook de schoonmaker krijgt een positievere kijk op zijn werk dankzij het gebruik van de allernieuwste technologie.
Andere genomineerden in deze categorie:
IntelliLinen van Diversey – IntelliLinen is onderdeel van het Internet of Clean platform van Diversey en het is ontworpen voor real-time beheer op afstand van grootschalige wasprocessen. Het systeem controleert niet alleen alle aspecten van het proces, maar spoort ook operationele inefficiënties op en helpt om het energie- en waterverbruik terug te dringen zonder het gebruik van chemische middelen te verhogen.
Orbita Dashboard van INPACS – Deze big data toepassing is ontworpen om de efficiëntie van INPACS’ internationale klanten te verbeteren. Vanuit diverse bronnen wordt informatie verzameld over het verbruik van producten, de klanttevredenheid, kwaliteit, uitgaven, etc. Deze informatie wordt vervolgens omgezet in toepasbare kennis, aan de hand waarvan klanten belangrijke wijzigingen kunnen doorvoeren.
Management, trainingsoplossingen en verwante producten
Winnaar – Tork Paper Circle van Essity
Essity helpt klanten om een volledige circulair systeem te realiseren met de introductie van een recycleservice voor papieren handdoeken. Met hulp van partners die gespecialiseerd zijn in recycling wordt de dienst lokaal opgezet en wordt de CO²-voetafdruk van papieren handdoeken met 40 procent verminderd.
De jury was erg onder de indruk van deze ambitieuze introductie van Essity. Dit is de eerste recycleservice van dit type binnen de sector. Het doel van de service is om facilitair managers te stimuleren om te kiezen voor een meer circulaire aanpak van hun sanitaire ruimtes. Door lokale partners die gespecialiseerd zijn in papierrecycling bij de service te betrekken, krijgt deze een praktisch en werkbaar karakter met een minimale impact op het milieu. En door het uitvoeren van onderzoek naar gedragsverandering is er geïnvesteerd in het aanmoedigen van gebruikers van sanitaire ruimtes om handdoeken in de juiste afvalbak te gooien en zo bij te dragen aan het project.
Andere genomineerden in deze categorie:
Dityspray van Dityspray – Dit is een verpakkingsoplossing voor schoonmaakchemicaliën met een volledig milieuvriendelijk ontwerp. Dityspray werkt met perslucht in plaats van drijfgas in een herbruikbare box. Dityspray is ontworpen als alternatief voor spuitbussen en gaspatronen en levert het systeem en de zakken – de gebruikers vullen de doseerverpakkingen zelf.
Green-Effective Performance Calculator van Werner & Mertz Professional – Werner & Mertz heeft een marketingoplossing ontwikkeld voor de schoonmaaksector in de vorm van een calculator die een circulair productontwerp omzet in zakelijk voordeel. Dit resulteert in de besparing van middelen door een meer duurzame benadering van de inkoop.
RAI Amsterdam steunt AMREF Flying Doctors
De opbrengst van de Amsterdam Innovation Award wordt gedoneerd aan AMREF Flying Doctors, ter ondersteuning van projecten in Kilindi, Tanzania. Hun missie is het verbeteren van de algehele gezondheid van meisjes en jonge vrouwen door een alternatief overgangsritueel voor vrouwenbesnijdenis te introduceren, alsmede het verbeteren van de toegang tot veilig drinkwater, water, goede sanitaire voorzieningen en hygiëne.