De coronacrisis hakt er stevig in bij de zakelijke dienstverlening. Volgens economen van de ABN AMRO krimpt de schoonmaakbranche in 2020 naar verwachting met vijf procent, waarna er in 2021 slechts gedeeltelijk herstel volgt. Door de sluiting van horeca, bedrijven en winkels was in het tweede kwartaal van dit jaar sprake van een acute vraaguitval, waardoor de vraag naar schoonmakers plots stil viel.
Hoewel de schoonmaakbranche in het eerste kwartaal van dit jaar nog groeide met 8,8 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, heeft de sector door de tijdelijke sluiting van horeca, hotels, kantoren, stadions en winkels te maken met een forse vraaguitval. Hoewel een groot deel hiervan inmiddels weer heropend is, zijn grootschalige evenementen als gevolg van het sluimerende virus nog niet toegestaan. Volgens de economen, is het logischerwijs de vraag in welke vorm en mate evenementen dit en volgend jaar terugkomen.
Krimpende economie risico voor schoonmaak
Aan de andere kant heeft het virus ook geleid tot meer werkzaamheden in de vorm van extra schoonmaakrondes. Dit compenseert de vraaguitval echter niet zo blijkt ook uit de omzetcijfers van het tweede kwartaal (-9,3 procent ten opzichte van een jaar eerder). Op de iets langere termijn zal de schoonmaakbranche ook geraakt worden door de krimpende economie. Door de economische neergang zal de vraag vanuit andere sectoren naar schoonmaakactiviteiten, met name vanaf het vierde kwartaal, teruglopen.
Naast de conjuncturele ontwikkelingen zijn er ook structurele ontwikkelingen die de sector parten spelen. Zo daalt de hoeveelheid kantoor- en winkelruimte, waardoor er minder oppervlakte is om schoon te maken is. Dit is een ontwikkeling die al langer gaande is, maar door de komst van het coronavirus in een stroomversnelling is geraakt. Bedenker van het New Normative Management Model Eric de Jong verwacht zelfs dat de kantooromgeving zodanig zal veranderen, dat de dienstverlening helemaal op de schop gaat.
ABN stelt dat schoonmaakbedrijven dit proberen op te vangen door hun activiteiten verbreden, bijvoorbeeld door naast het schoonmaken ook de catering en de beveiliging te verzorgen. Ook deze activiteiten zijn echter door de coronacrisis geraakt.
Hogere kosten doorberekenen?
Tot slot heeft de sector door de introductie van de WAB te maken met kostenstijgingen. Door de hevige concurrentie en prijsdruk is het de vraag in hoeverre schoonmaakbedrijven in staat zijn de hogere kosten van arbeid volledig door te berekenen aan hun klanten. Als gevolg van bovenstaande ontwikkelingen verwachten wij dat de omzet van de schoonmaakbranche dit jaar met 5 procent krimpt en het jaar daarop beperkt groeit met 3 procent.